Sibiu: „Dragobetele sărută fetele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vizitatorii vor avea parte de un spectacol folcloric deosebit. Foto arhivă
Vizitatorii vor avea parte de un spectacol folcloric deosebit. Foto arhivă

Dacă obişnuiţi să sărbătoriţi iubirea româneşte, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ”Cindrelul-Junii” Sibiu vă invită la un spectacol organizat special de Dragobete.

Zeci de cântece şi rituri de dragoste vor fi prezentate de  Ansamblul profesionist “Cindrelul-Junii” Sibiu, Ansamblul “Ceata Junilor” şi de soliştii Alina Bîcă, Viorica Telcean, Robert Târnăveanu, Daniel Rosalim, Nelu Albu, Mariana Anghel, Răzvan Năstăsescu şi Teodora Ciocănea în cadrul spectacolului „Dragobetele sărută fetele“.

Evenimentul va avea loc mâine seară, începând cu ora 18.00, la Cercul Militar. Intrarea este liberă.

Dragobetele, fiul Babei Dochia, este sărbătorit prin tradiţie în 24 februarie şi este considerat protectorul iubirii. În satele româneşti, de ziua lui Dragobete, fetele şi feciorii pleacă să caute flori de primăvară, iar la întoarcere fetele se întorc alergând, urmărite fiind de tinerii cărora le erau dragi. În sudul României obiceiul este cunoscut sub numele de zburătorit şi este privit, de obicei, ca promisiune de logodnă. Câteva rituri şi credinţe însoţesc această sărbătoare: de Dragobete nu se sacrifică nici un animal, femeile căsătorite trebuie să atingă un bărbat din alt sat pentru a fi drăgostoase tot anul fetele strâng zăpada şi păstrează această apă pentru a o folosi în rituri de dragoste şi pentru frumuseţe

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite