Sentinţă definitivă în dosarul incendierii clubului Liquid. Cinci ani de închisoare mai puţin pentru Sebastian Braiţ, unul dintre incendiatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clubul LIquid a fost mistuit de flacari in luna decembrie 2011 - Foto Arhiva Adevărul
Clubul LIquid a fost mistuit de flacari in luna decembrie 2011 - Foto Arhiva Adevărul

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dat sentinţa definitivă în dosarul incendierii clubului Liquid, unul din cele mai cunoscute din Sibiu.

În luna decembrie a anului 2011, clubul Liquid, unul din cele mai cunoscute din Sibiu, era mistuit de flăcări, anchetatorii stabilind ulterior că focul a fost pus intenţionat. Flăcările s-au estins şi la restaurantul Dobrun, aflat în imediata vecinătate, iar pagubele au fost estimate la jumătate de milion de euro

În martie 2012 în faţa magistraţilor ajungeau, cu propunere de arestare preventivă, suspecţii de incendierea clubului, prinşi de poliţişti la Arad. Unul dintre ei, Sebastian Braiţ, era la momentul incendierii clubului agent de penitenciare în cadrul penitenciarului Arad. Ceilalţi doi, Domokos Karoly şi Alin Teodor Cozmi, i-ar fi fost complici. 

Prima condamnare pentru Braiţ: opt ani de închisoare cu executare

Prima instanţă unde s-a judecat dosarul a fost Tribunalul Sibiu, care în martie 2013 l-a condamnat pe Braiţ la 8 ani de închisoare cu executare, pe Domokos la 10 ani de închisoare cu executare iar pe Cozmi, la 2 ani de închisoare cu suspendare. 

Potrivit motivării instanţei de la Sibiu, în noaptea de 2/3 decembrie 2011, Sebastian Braiţ,la momentul respectiv agent de intervenţie în cadrul Penitenciarului Arad şi student în anul III la o facultate de drept, Karoly Domokos şi Alin Teodor Cozmi au venit cu o maşină condusă de cel din urmă de la Arad la Sibiu. Au ajuns în oraş în jurul orelor 2:30-3:00 şi au staţionat pe străzile din jurul clubului Liquid până în jurul orelor 3:40, pentru a fi siguri că nu mai sunt persoane în local sau în apropierea acestuia. 

Îniante de a merge pe strada Dobrun, Braiţ şi Cozmi au luat plăcuţele de înmatriculare de pe un autoturism asemănător, şi au schimbat plăcuţele de înmatriculare de Arad de pe maşina lor cu plăcuţele de Sibiu, pentru a nu fi recunoscuţi şi identificaţi în cazul în care erau surprinşi de eventualele camera de supraveghere. 

La ora 3:45, conform înţelegerii anterioare dintre ei, Braiţ şi Domokos s-au îndreptat spre intrarea în clubul Liquid acoperindu-şi fiecare capul cu câte o cagulă din material de culoare închisă. Braiţ şi-a pus pe cap şi o lantern fixată cu o bandă elastică iar în buzunarele hainelor avea o brichetă, un tub conţinând spray paralizant şi într-una dintre mâini recipientul cu benzină. Aceştia au sărit gardul şi au intrat în curte, Domokos fiind cel care a forţat uşa de acces în interiorul clubului. Cozmi i-a aşteptat pe cei doi în maşină. 

În interior, Braiţ a vărsat conţinutul recipientului cu benzină, apoi i-a dat foc. În cursul acestei operaţiuni i s-au aprins ambele mâneci ale hainei pe care o purta şi mănuşile. Ulterior, Braiţ şi Domokos au părărist incinta clubului iar în Curte Braiţ şi-a dat jos cagula, haina, lanterna cu bandă elastică şi mănuşile cu scai pe care le avea în mâini, abandonându-le pe toate în curtea clubului, împreună cu bricheta, spray-ul paralizant şi recipientul în care fusese benzină. Au sărit apoi gardul, s-au urcat în maşină şi au plecat. 

La ieşirea de pe centura ocolitoare a Sibiului au oprit maşina, au înlocuit numerele de Sibiu cu cele de Arad şi şi-au continuat drumul, ajungând la Arad în dimineaţa zilei de 3.12.2011. În aceeaşi dimineaţă, la ora 8:02, Braiţ s-a prezentat la Unitatea Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean din Arad, unde medicii l-au diagnosticat cu arsuri de gradele I şi II la nivelul antebraţelor şi a şoldului drept. 

Sentinţa definitivă: Braiţ scapă de 5 ani de închisoare datorită noului Cod Penal

Toţi cei trei,  dar şi procurorii, au făcut apel, însă în octombrie anul trecut acestea au fost respinse de către Curtea de Apel Alba Iulia. Singurul care a atacat sentinţa de la Alba a fost Braiţ, iar dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

Intrarea în vigoare a noului Cod penal a fost de bun august pentru Braiţ, pentru că pedeapsa i-a fost redusă cu mai mult de jumătate. 

”În baza art.334 Cod procedură penală anterior (art.386 Cod procedură penală în vigoare), schimbă încadrarea juridică din infracţiunea prev. de art.217 alin.1, 2, 4 Cod penal anterior raportat la art.218 alin.1 teza I din acelasi cod, cu aplicarea art.3201 Cod procedură penală anterior, în infracţiunea de distrugere prev. de art.253 alin.1, 3 şi 4 Cod penal, cu aplicarea art.396 alin.10 Cod procedură penală. Face aplicarea art.5 Cod penal şi reduce pedeapsa aplicată inculpatului pentru savârşirea infracţiunii prev. de art.253 alin.1, 3 si 4 Cod penal, cu aplicarea art.396 alin.10 Cod procedură penală, de la 8 ani închisoare şi 2 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art.64 lit.a teza a II-a, lit.b Cod penal anterior, la 3 ani închisoare. Menţine celelalte dispoziţii ale hotărârilor. Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului durata reţinerii si arestării preventive de la 26 martie 2012 la 3 martie 2014”, se arată în decizia instanţei, care este definitivă. 

Vă mai recomandăm:

VIDEO Trei poliţişti sibieni au fost trimişi în judecată pentru luare de mită. Sunt acuzaţi că cereau de la şoferi bani, dar şi sticle de băutură

Trei poliţişti de la Poliţia Municipiului Sibiu, Biroul de Ordine Publică, sunt acuzaţi de săvârşirea, împreună, a aproape 150 de acte de luare de mită.

Pedeapsă cu închisoare aproape înjumătăţită pentru Alexandru Tancou, ofiţerul de la Crimă Organizată acuzat că  ar fi sprijinit traficanţii de etnobotanice

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul declarat de Alexandru Tancou, după condamnarea iniţială pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia. Sentinţa este definitivă, iar condamnarea atrage automat excluderea ofiţerului din structurile poliţiei.

Funcţionari de la Consiliul Local Ocna Sibiului, trimişi în judecată pentru conflict de interese şi abuz în serviciu

Patru funcţionari de la Ocna Sibiului, o angajată a Finanţelor de la Sibiu şi un membru consultant într-o comisie de licitaţii sunt acuzaţi de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia de comiterea mai multor infracţiuni.

Ismail Guler, bărbatul care în 2009 i-a înfipt fostei soţii un cuţit în ochi pe stradă, a cerut judecată după noul Cod Penal

Ismail Guler este închis la penitenciarul Bârcea Mare din judeţul Hunedoara, acesta fiind condamnat la 11 ani şi jumătate de închisoare cu executare pentru tentativă de omor calificat şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii şi ordinii publice.

Sibiu

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite