Refugiul montan ultramodern din Munții Făgăraș. Are pereți izolați, panou solar și prize USB VIDEO

0
Publicat:

La 2.186 metri altitudine, în Munții Făgăraș, lângă Portița Avrigului din Sibiu, există unul dintre cele mai moderne refugii montane din țara noastră, care poate adăposti până la 20 de persoane.

Dată în folosință în toamna anului trecut, construcția din panouri tip sandwich a fost realizată de angajații și voluntarii Salvamont Sibiu (Serviciul Public Județean Salvamont Sibiu) cu sprijinul reprezentanților firmei Modular Plus care a asigurat materialele.

Investiția a costat 96.000 de lei, finanțare din partea Consiliului Județean Sibiu, terenul aferent refugiului fiind pus la dispoziție de Primăria Avrig. 

Refugiul montan, care este practic un container metalic, are o suprafață totală de 18 metri pătrați: șase metri lungime, trei lățime și 2,4 metri înălțime, fiind realizat din pereți izolați formați din panouri tip sandwich, podea întărită și tablă striată în zona de acces și ușă metalică multifuncțională cu acces dedicat pentru iarnă.

Refugiul montan Portița Avrigului din Munții Făgărașului Foto captură video YouTube
Refugiul montan Portița Avrigului din Munții Făgărașului Foto captură video YouTube

Adăpostul este dotat cu un panou solar cu prize USB și bec led. Construcția este compartimentată în două module de pat tip prici, cu 10 locuri fiecare.

Materialele pentru realizarea Refugiului turistic Poarta Avrigului au fost transportate la peste 2.000 de metri altitudine cu ajutorul unui elicopter, care a făcut trei astfel de transporturi (vezi video).

Este al doilea refugiu montan finanțat de Consiliul Județean Sibiu, după refugiul de lângă Lacul Călțun, montat în noiembrie 2014, după cum aminteau la inaugurare autoritățile județene.

Refugiul montan Călțun din Munții Făgărașului Foto Daciana Stoica jpg
Refugiul montan Călțun din Munții Făgărașului Foto Daciana Stoica jpg

Refugiul Călțun - cel mai înalt refugiu eco din Europa, la data construcției

La data construcției sale, Refugiul Călțun era cel mai înalt refugiu eco din Europa, amplasat la o altitudine de 2.135 de metri, pe traseul de creastă al Munților Făgăraș. Construit la poalele masivului, în comuna sibiană Cârțișoara și acesta a fost transportat tot pe bucăți, cu elicopterul, până la peste 2.100 de metri, în zona Lacului Călțun. 

Arhitectul care s-a ocupat de acest proiect, Marius Miclăuș, l-a denumit drept „far în munți… la Călțun”, menționând la vremea respectivă provocarea ridicată de o astfel de construcție realizată în condiții extreme: „Studenții și voluntarii aveau nevoie (poate) să înveţe și din acest experiment… Materialul ales, CLT (sau Cross Laminated Timber) se preta foarte bine din perspective diferite – rezistent pentru zăpadă abundentă (6 metri), ușor în raport cu rezistența lui, prietenos ca suprafață… şi nu în ultimul timp pentru mirosul său”.

Refugiul de la Călțun, în comparație cu cel nou de la Portița Avrigului, este tăiat la unghiuri stabilite din formă dinamică în vânturile puternice, fiind acoperit cu tablă din aluminiu și gândit ca spațiu pentru prim-ajutor Salvamont, dar și pentru turiști, amplasat diferit față de refugiul vechi de 40 de ani, pentru a nu polua lacul din apropiere, dar și datorită platformei pentru aterizarea elicopterelor în caz de urgență.

Și acesta a fost gândit să aibă în dotare un  panou fotovoltaic ce lasă lumina să pătrundă și să se vadă stelele noaptea.

Traseul de creastă ce străbate Portița Avrigului

Portița Avrigului, situată pe creasta principală din Munții Făgăraș, între lacurile Avrig și Budislavu, este străbătută de principalul traseu de creastă al masivului, semnalat cu bandă roșie.

Pe vremuri, de aici se putea ajunge la Curmătura de Vest a Gârbovei, prin Custura Ciortei și Vârful Ciortea, dar traseul a fost schimbat din cauza pericolului generat de porțiunea expusă, iernile în Făgăraș fiind extrem de aspre, iar riscul de avalanșă extrem de ridicat încă de la primele căderi de zăpadă.

Din acest motiv, se recomandă traseul, cel puțin pe timpul iernii, doar alpiniștilor și turiștilor foarte antrenați, dotați cu echipament complet de iarnă: colțari, piolet, cască, haine groase tehnice, numai atunci când condițiile meteo și starea zăpezii sunt optime pentru ascensiune.

Refugiile montane sunt diferite față de cabane, cele dintâi fiind gândite ca adăposturi în caz de urgență, neavând multe dintre facilitățile cabanelor montane. 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite