Primar PSD din Sibiu, după ce i-a aşteptat două ore pe Dragnea şi Tudose: „Mi-am pierdut vremea cu ei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Episodul în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, alături de premierul Mihai Tudose, au mutat la un hotel o şedinţă de partid din cauza a 20 de protestatari care aşteptau în faţa sediului PSD este repovestit de unul din primarii social-democraţi. Acesta se arată extrem de dezamăgit după ce a aşteptat două ore şi a asistat la alte două ore de discuţii sterile: „M-aţi ţinut ca pe un fraier, am zis!“.

Cristin Magheru, cel care conduce o comună din judeţul Sibiu de 17 ani, face parte din alaiul de aleşi social-democraţi care i-au aşteptat timp de două ore pe Liviu Dragnea şi Mihai Tudose în vizita pe care aceştia au făcut-o în cursul zilei de miercuri la Sibiu.

Ales primar al comunei Cârţa din 2000, Cristin Magheru spune că a lăsat nesupravegheat un şantier public doar pentru a asista la şedinţa din 1 noiembrie care, din cauza protestatarilor, a fost mutată în secret la singurul hotel de cinci stele, situat la marginea Sibiului.

Cea mai mare nemulţumire a lui Cristin Magheru este modul în care primarii şi Liviu Dragnea au discutat despre proiectele finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), văzut drept o sursă de risipă a banului public. „Am vrut să fiu altceva această întâlnire şi m-am aşteptat să fie altceva, pentru că nu ai des şansa să te întâlneşti cu mai-marii care sunt. Văicăreala primarilor, te doare creierul… Le-am spus şi acolo ce am avut de spus, poate să se supere partidul pe mine, mă doare undeva de ei! Eu vreau să fiu corect şi vă pot spune că a fost o văicăreală fără margini“, a povestit Cristin Magheru pentru publicaţia locală „Turnul Sfatului“.

Primar al unei comune relativ mici, de sub 1.000 de oameni, Cristin Magheru spune că a vorbit despre „avioanele“ la care aleşii visează din banii alocaţi prin PNDL. „Dacă te uiţi ce proiecte se fac în ţara asta, pe bani publici, mori de nervi! Mai e o chestie foarte importantă. Dacă se dau banii ăştia, ar trebui să vadă cineva ce impact şi asupra cui”, mai aminteşte Magheru din cele reproşate conducerii partidului din care face parte.

image

Şedinţa la care a participat Magheru trebuia să se ţină, iniţial, la sediul de partid din centrul oraşului. Vociferările câtorva protestatari au schimbat locul şedinţei FOTO Silvana Armat

Exemple de „avioane”

Primarul comunei Cârţa a amintit mai multe discuţii care au avut loc în cadrul şedinţei mutată în hotelul de cinci stele, discuţii pe care el le consideră ilustrative pentru modul în care sunt risipiţi banii publici. „A venit primarul din Hoghilag (comună din judeţul Sibiu – n.r.), că nu are şcoală. Şi a venit să ceară bani pentru şcoală. Erau uimiţi ăştia. Când a auzit, Dragnea s-a schimbat la faţă. Zice că «n-am bani să repar, că se duce dracului sediul şcolii şi că ne trebuie». «Bun», zice Dragnea, «şi de câţi bani ai nevoie?» «Păi să vedeţi că…» Habar nu avea. Bă, băiete, câţi bani îţi trebuie? Ai făcut un studiu, ai făcut ceva? Ai întreprins ceva, că se prăbuşeşte totul? Nu. Zero barat“, aminteşte Magheru.

Un alt episod care i-a reţinut atenţia a fost acela al unor primari care se plângeau că nu primesc avize pentru diferite investiţii, deşi eliberarea avizelor în condiţiile cerute de primari nu ar fi respectat legea. „Nu i-am luat cu frumosul. Cine eşti tu să ceri aşa ceva?  S-au făcut şi de rahat“, aminteşte primarul pentru sursa citată. Potrivit lui Magheru, alocarea de fonduri prin PNDL nu este una proporţională pentru toate localităţile, amintind de mai multe comune din Sibiu care primesc zeci de milioane de lei. Bani mult prea mulţi comparat cu numărul de beneficiari, consideră Magheru. „Eu muncesc pentru banii ăia! Eu dau impozite la stat. Nu mi se pare normal. Dar nu ai cu cine… Nu ne facem bine în ţara asta. Nu ai cu cine. Ne domină prostia peste tot”, este una din concluziile primarului care este social-democrat încă din vremea în care partidul purta numele de PDSR.

Şapte şcoli, şapte directori, câţiva copii

Primarul din Cârţa spune că s-a dus la şedinţa cu premierul şi preşedintele Camerei Deputaţilor nu pentru a cere alocaţii financiare prin PNDL, ci pentru a propune proiecte intercomunitare. De care este mare nevoie, arată primarul, dând exemplul sistemului de învăţământ din zona comunei pe care o conduce. În Arpaşu de Sus, aminteşte primarul, a funcţionat timp de patru ani o şcoală cu un singur elev care o frecventa. Situaţia se perpetuează în zonă. „A fost la Arpaş întâlnire zonală, la care a venit şi Turcan (Raluca Turca, preşedinta PNL Sibiu – n.r.), cu Cindrea (Ioan Cindrea, fostul preşedinte PSD al CJ Sibiu – n.r.), cu directorii de şcoli. Şi le-am spus: «trăiţi în altă lume! Nu vedeţi că nu mai avem copii la şcoală? Avem clase cu cinci, şase copii? Hai să facem ceva!» Avem şapte şcoli pe o suprafaţă de 15 kilometri, cu şapte directori. Le-am spus şi la şedinţa de acum. Cheltuim o sută de miliarde, cel puţin, cu ăştia şapte directori şi şapte şcoli şi rezultatul e minus infinit. Alocăm proiecte de miliarde, în loc să facem un campus, o rânduială de rânduială. IGNORE! IGNORE! Suntem o naţiune pierdută… Dacă scot şi viza de America, good-bye! Toată lumea pleacă. Şi bătrânii pleacă”, argumentează primarul PSD.

„Bă, fraţilor, nu putem face aşa ceva, banii ăia sunt şi ai mei! Le-am spus! Se uitau ca la dracu’ la mine”, primarul Cristin Magheru despre reacţiile de la şedinţa cu Liviu Dragnea şi Mihai Tudose

„M-am săturat să văd oameni ipocriţi“

Primarul comunei Cârţa a venit la şedinţa de partid de la Sibiu lăsând nesupravegheat şantierul de reabilitare a căminului cultural. Dar după cele patru ore petrecute cu ceilalţi colegi de partid şi, mai apoi, liderii PSD, concluzia este dezamăgitoare. „Mi-am pierdut vremea cu ei. Aveam lucrare la cămin şi i-am lăsat pe ăştia vraişte. Că eu stau lângă om când lucrează, ca acasă! Dacă-ţi aduci un meseriaş să-ţi lucreze la casă, trebuie să stai lângă el, că, dacă-l laşi, îţi dărâmă casa. Oameni buni, asta trebuie să faci în România! Nu-i ca-n Germania, să-i laşi cheia. Eu mi-am pierdut vremea cu ei (n.r. – cu liderii PSD), de la patru, la nouă seara. Să-mi fac nervi… Pe cuvântul meu, am fost foarte încântat că o să mă întâlnesc cu oamenii cei mai din vârf, cu care poţi avea un dialog, cu care să construieşti ceva. Dar, nu! Văicăreală că îi trebuie unuia 17 avize“, spune Magheru.

Plecăciunile pe care colegii săi le-au făcut liderilor de partid l-au dezgustat atât de mult pe primarul din Cârţa încât acum spune că nu va mai participa la astfel de şedinţe de partid. „M-am săturat să văd oameni de ăştia ipocriţi. Când îi auzi cu «să trăiţi», cu plecăciuni, da’ cine vei fi tu, frate? Pe deasupra, m-aţi şi ţinut acolo (n.r. – la sediul partidului, unde era programată iniţial întâlnirea cu Liviu Dragnea) două ore, ca pe-un fraier. M-aţi ţinut ca pe un fraier, am zis!“, îşi mai varsă din năduf primarul.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite