Povestea primei cabane montane construite în România: „Priveliștea e splendidă și o mare parte din Ardeal ni se înfățișează“

0
Publicat:

În urmă cu 143 de ani a început povestea primei cabane montane din România. Construită în Munții Făgăraș, la altitudinea de 1.540 metri, a fost cunoscută inițial sub numele de „Casa de adăpost Șerbota”, pentru ca, mai apoi, să fie redenumită drept „Cabana Negoiu”.

Cabana Negoiu altădată Colecție Consiliul Județean Sibiu
Cabana Negoiu altădată Colecție Consiliul Județean Sibiu

„Prima cabană, povestește Radu Zaharia, unul dintre cei mai experimentați ghizi montani ai județului Sibiu, a fost construită în 1881, din bârne etanșate cu lut și mușchi, iar acoperișul era din șindrilă. Datorită marelui aflux de turiști, în 1890 a fost construită o a doua cabană, mai mare, prima devenind locuința cabanierului. A funcționat până în 1937, când a fost construită cea de-a treia cabană, vizibilă și astăzi. Este cunoscută drept „cabana veche” sau „La Prici” și aici se află echipa de la Serviciul Public Județean Salvamont Sibiu. Este amplasată la câțiva zeci de metri de cabana mare, dată în funcțiune pe 10 mai 1963“.

Cabana Negoiu a fost construită în câteva luni, timp în care s-a amenajat inclusiv o parte a potecii care duce la cabană, dinspre Bârcaciu. Totul a început cu înființarea, în 1880, a „Siebenburgischer Karpatenverein” (SKV), asociație destinată construirii de poteci și refugii montane, precum și promovării turismului în Munții Carpați.

Anul următor, în 1881, au fost construite patru cabane: cea de la Negoiu, apoi „Poiana Tomii”, „Godeanu” și „Piscul Baciului”. Au funcționat sub forma unor case de adăpost, oferind turiștilor un loc sigur de refugiu și înnoptat. De-a lungul timpului, construcția a trecut prin numeroase transformări.

În colecția „Periodice” de la Biblioteca Astra Sibiu sunt numeroase articole care descriu frumusețea peisajului de care au parte toți cei care urcă la Negoiu, cât și performanța de a fi întâia cabană montană din țară.

„Almanahul turistic”, ediția 1965, arăta că „În anul 1880 se înființa la Sibiu cea dintâi asociație turistică din Carpați, iar în 1881 se construia pe Negoiu prima cabană românească.”

În numărul din 9 septembrie 1933 al ziarului „Cuvântul Poporului” se consemnează: „Cabana Negoiu e așezată pe o coastă între brazi, un loc într-adevăr pitoresc. De aici, priveliștea e splendidă și o mare parte din Ardeal ni se înfățișează, ca un șes întins.”

Ca o pată de culoare, în același material, este amintit faptul că „Seara se vede foarte bine focul dela Mediaș”, cu referire la incendiul de la Copșa Mică, izbucnit în 13 iulie 1933, generat de explozia unei sonde de gaz. 

SibiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite