Podul Minciunilor, unul dintre simbolurile Sibiului, va fi închis mai mult de o lună pentru reparaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Podul Minciunilor din Sibiu Foto Mihaela Birescu
Podul Minciunilor din Sibiu Foto Mihaela Birescu

Cel mai vechi şi, totodată, primul pod de fontă încă funcţional din România, a doua construcţie de acest gen din Europa, va fi închis pentru renovare, după ce au început să cadă bucăţi din tencuială. Podul Minciunilor este inclus pe lista monumentelor istorice din 2015 şi a fost restaurat ultima dată în 2006.

Administraţia locală a lansat o procedură în regim de urgenţă pentru lucrări în timpul cărora podul va fi închis pentru mai bine de o lună (maximum 45 de zile). 

Valoarea estimată a reabilitării se ridică la 350.000 de lei, cu tot cu TVA, iar garanţia solicitată pentru aceste lucrări este de un an.

Vineri, 19 august, este ultima zi pentru primirea ofertelor constructorilor interesaţi de efectuarea lucrărilor de reparaţii în regim de urgenţă pentru punerea în siguranţă a Podului Minciunilor. 

Dislocări, crăpături şi infiltraţii în zidărie

Decizia de reabilitare a fost luată după ce în luna mai au început să cadă bucăţi din tencuiala podului, motiv pentru care Primăria Sibiu s-a văzut nevoită să monteze o plasă pentru protecţia trecătorilor. 

Podul Minciunilor din Sibiu Foto Primăria Sibiu

Podul Minciunilor din Sibiu Foto Primăria Sibiu

Între timp, s-a lucrat pentru obţinerea tuturor avizelor necesare unei reparaţii de anvergură la nivelul întregului pod, după ce s-au observat zone extinse cu dislocări ale zidăriei de cărămidă, fisuri şi crăpături, culee cu urme de degradare, infiltraţii în zidărie, urme de rugină şi multe alte neconformităţi. 

Cu această ocazie, cablurile electrice suspendate pentru iluminatul stradal vor dispărea, zidăria va fi curăţată prin sablare, cărămizile cu probleme înlocuite, iar rosturile curăţate sau refăcute cu mortare speciale. Pentru a opri infiltrarea apei se vor folosi inclusiv răşini epoxidice. 

Hidroizolaţia va fi înlocuită şi aşternut un nou strat de mixtură asfaltică, iar parapetele pietonal va fi curăţat şi apoi revopsit. Pe scurt, se vor face lucrări atât la infrastructură cât şi la suprastructura construcţiei. 

Podul Minciunilor - Sibiu Foto Lica Suciu

Podul Minciunilor din Sibiu Foto Lica Suciu

Podul Minciunilor reprezintă una dintre cele mai renumite atracţii turistice din Sibiu alături de Turnul Sfatului, Muzeul Brukenthal, Muzeul Astra şi Biserica Evanghelică. Construit în 1859, deasupra Străzii Ocnei care lega Oraşul de Jos de Oraşul de Sus, are o lungime totală de 12,3 metri şi o lăţime de 6,8 metri. Circulă o serie de legende în jurul său, cea mai cunoscută fiind cea potrivit căreia dacă cineva spune o minciună cât timp se află pe pod, acesta se va prăbuşi. În realitate, numele provine chiar din denumirea sa: Lügenbrücke / Liegenbrücke - în germană înseamnă „minciună” /„culcat”.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Litoralul Ardealului, cu fenomenul de heliotermie şi cel mai adânc lac sărat, la preţ promoţional FOTO VIDEO

România de basm la televiziunea publică din Coreea de Sud: „A Fairy Tale Village” FOTO VIDEO

Oraşul din România catalogat de o vloggeriţă britanică drept „The most unique city in Europe“ VIDEO

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite