Nouă autobuze electrice pe străzile Sibiului. Prin câte etape trebuie să treacă Primăria pentru a le pune la dispoziţia sibienilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autobuz, în centrul Sibiului FOTO turnulsfatului.ro
Autobuz, în centrul Sibiului FOTO turnulsfatului.ro

Primăria oraşului Sibiu a anunţat luni, a treia oară în acest an, că flota de autobuze a Tursib, societatea de transport public local din Sibiu, va fi reînnoită cu autobuze moderne, inclusiv electrice. Până atunci, urmează o serie de proceduri birocratice.

În luna martie 2018 Primăria Sibiu a depus un proiect la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) în baza căruia acest minister va achiziţiona din fonduri UE un număr de nouă autobuze electrice cu o lungime de 12 m pentru Sibiu. 

În primă fază se va semna un protocol între Primăria Sibiu şi MDRAP în această săptămână. Apoi, Consiliul Local Sibiu urmează să se exprime asupra acestuia în şedinţa din 26 iulie. După obţinerea finanţării, ministerul va face achiziţia propriu-zisă, iar Primăria Sibiu va semna contractul cu furnizorul. Respectiv, în contract va fi menţionat termenul în care acestea vor fi aduse în oraş.

Potrivit autorităţilor locale din Sibiu, cele nouă autobuze electrice vor fi însoţite de nouă staţii de încărcare lentă (peste noapte) şi trei staţii de încărcare rapidă. Autobuzele vor circula pe traseul 5 (Valea Aurie - Gară) şi pe traseul 13 (Gară – Dumbrava/Muzeul Astra). 

Primăria Sibiu mai anunţă că Tursib a achiziţionat 55 de autobuze cu motoare EURO 6 dintr-un credit contractat de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, contractele de furnizare fiind deja semnate. Acesta este singurul proiect care se apropie deocamdată de finalizare şi prevede că sibienii vor putea circula în 38 de autobuze de 12 m, cu 95 de locuri pe scaune şi în picioare, produse de Isuzu, precum şi 17 autobuze de 18 m, cu 147 de locuri pe scaune şi în picioare, produse de Otomotiv. Conform prevederilor contractelor, acestea ar trebui să ajungă în oraş în următoarele 22-25 de săptămâni.

Amintim că Primăria Sibiu mai desfăşoară o procedură pentru achiziţia a zece autobuze cu motoare EURO 6 de 12 metri cu 3 uşi pentru pasageri şi 92 de locuri pe scaun şi în picioare. Procedura întârzie din cauza contestaţiilor depuse în repetate rânduri. 

DETALII: Japonezii, germanii şi turcii vor să aducă autobuze noi pe străzile Sibiului. În plan mai sunt şi autobuzele electrice

„De asemenea, Primăria Sibiu pregăteşte achiziţia a încă aproximativ 40 de autobuze ecologice. Proiectul se va depune în acest an pentru obţinerea de fonduri europene, valoarea estimată a proiectului fiind de aproximativ 20 milioane Euro. Municipalitatea va achiziţiona şi 5 microbuze electrice pentru transportul în centrul istoric, finanţarea urmând să se solicite tot în acest an, din fonduri europene (aproximativ 2 milioane euro)”, se mai laudă autorităţile locale. 

În total, parcul auto al societăţii de transport public Tursib va număra, după ce vor fi duse până la bun sfârşit toate procedurile de achiziţie, aproximativ 110 autobuze noi. În prezent, flota cuprinde peste 100 de autobuze vechi, multe dintre care se defectează pe drum.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite