Motivarea magistraţilor: Horaţiu Potra are conduită corespunzătoare în societate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Horaţiu Potra nu este cunoscut cu antecedente penale, a adoptat o conduită corespunzătoare în societate, armele i-au fost ridicate aşa că instanţa de la Alba Iulia apreciază că riscul comiterii altor infracţiuni este minim.


Curtea de Apel Alba susţine că nu sunt indicii temeinice cu privire la săvârşirea de către Potra a infracţiunilor de care este acuzat. „Conform contractelor depuse la dosar, ferma a fost închiriată unui cetăţean olandez. Din actele de la dosar rezultă că acesta, fără ştirea inculpatului Potra Horaţiu, s-a ocupat de cultivarea cannabisului, aducând instalaţiile necesare desfăşurării acestei activităţi.”, se arată în motivarea instanţei.

Magistraţii susţin că, în conformitate cu materialul de urmărire penală, la percheziţie nu a fost descoperită o astfel de cultură în fiinţă, doar anumite instalaţii – nu se cunoaşte dacă erau funcţionale -, precum şi resturile vegetale, arse.

În plus, din procesele verbale de redare a convorbirilor telefonice depuse la dosar nu rezultă alte elemente care să confirme implicarea lui Horaţiu Potra în pretinsa activitate de traficare a drogurilor.

Curtea mai reţine că procesele verbale de investigaţii, fără a fi coroborate cu alte probe în sensul celor descrise în cuprinsul lor, reprezintă în final simple supoziţii ale anchetatorilor, neexistând motive plauzibile a bănui că inculpatul ar fi comis infracţiunea de trafic de droguri”, se mai arată în motivarea instanţei.

Referitor la constituirea grupului infracţional organizat, instanţa susţine că s-a probat faptul că o parte dintre inculpaţi se cunoşteau între ei, însă actele dosarului nu relevă indicii care să susţină structura şi modul de operare descrise în cadrul proceselor verbale întocmite de investigatori.

„Cu privire la infracţiunea de contrabandă, prev. de art. 271 din legea nr. 86/2006, Curtea reţine că în mod corect prima instanţă a constatat că aceasta nu poate fundamenta propunerea de arestare, în condiţiile în care nu au fost administrate probe sub acest aspect. Singurele indicii temeinice, (…)  în ceea ce îl priveşte pe inculpatul Potra Horaţiu, sunt cele privind comiterea infracţiunii de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, având în vedere armele descoperite la percheziţiile efectuate.”, spun judecătorii.

“Cu privire la pericolul concret pentru ordinea publică pe care l-ar prezenta lăsarea în libertate a inculpatului, raportat la infracţiunea menţionată, Curtea apreciază că acesta nu subzistă, în contextul în care nu există probe în sensul folosirii armelor într-o modalitate în care ordinea publică sau siguranţa cetăţenilor ar fi fost periclitată.”, spune Curtea de Apel Alba.


Magistraţii susţin că inculpatul a mărturisit că deţine armele din 2004 „astfel că nu se poate aprecia că doar acum – în anul 2010 – această stare de fapt ar prezenta un pericol concret pentru ordinea publică.“

Imagine bună în societate

Magistraţii mai susţin faptul că Potra nu este cunoscut cu antecedente penale, a adoptat o conduită corespunzătoare în societate, armele au fost ridicate la percheziţiile efectuate, astfel că instanţa apreciază ca nu prezintă vreun pericol social. „Având în vedere considerentele expuse, precum şi faptul că, raportat la singura infracţiune cu privire la care, la acest moment procesual, există indicii temeinice în sensul comiterii ei de către inculpatul Potra Horaţiu, măsura arestării preventive dispusă de prima instanţă apare ca fiind disproporţionată.“, se mai arată în motivarea instanţei.

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite