Mitropolia Ardealului ia bani europeni pentru a înmulţi peştii bio din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mânăstirile din cadrul Mitropoliei Ardealului ar putea produce alimente bio
Mânăstirile din cadrul Mitropoliei Ardealului ar putea produce alimente bio

Biserica Ortodoxă intră puternic pe piaţa produselor eco: mai multe proiecte depuse pentru atragerea fondurilor europene, aflate în curs de realizare, vor transforma BOR într-unul dintre principalii jucători pe piaţa produselor bio din România, relatează Gândul, citat de Mediafax.

CITIŢI ŞI:

VIDEO - Sute de sibieni la startul Pelerinajului de Florii al credincioșilor din Sibiu (GALERIE FOTO)

Credincioşii fac miting de susţinere a mitropolitului Corneanu în faţa Catedralei Mitropolitane

De pildă, Mitropolia Ardealului intenţionează să realizeze o seră pentru producerea de legume ecologice, precum şi o fermă piscicolă care va arăta "ca în poveştile orientale", "cu tot soiul de meandre naturale şi artificiale", a anunţat, pentru Gândul, părintele Constantin Necula, consilier misionar-pastoral şi de imagine la Mitropolia Ardealului.  Mitropolia Ardealului este una dintre instituţiile din România care a atras fonduri europene pentru produse ecologice.

"Unul dintre proiecte vizează realizarea unei sere bio de 10.000 mp şi o fermă piscicolă pentru dezvoltarea unei producţii proprii de peşte. Este o construcţie ca în poveştile orientale, cu tot soiul de meandre naturale şi artificiale. Proiectele depăşesc 200.000 de euro, parte din finanţe europene", explică Necula. Reprezentantul Mitropoliei Ardealului spune că în cadrul altui proiect european derulat în parteneriat cu Fundaţia Inimă pentru inimă, "Economia socială - şanse reale pentru o viaţă mai bună", se urmăreşte "dezvoltarea unei întreprinderi de economie socială axată peproduse bio" şi care va fi finalizat în termen de un an. Proiectul are la dispoziţie 50.000 de euro, prin finanţare POSDRU.

Un alt proiect al Mitropoliei Ardealului se referă la producerea de vin ecologic, din via de la Sărăcsău, din judeţul Alba. "Aici a început procesul de evaluare pe elemente de agricultură bio şi s-a trecut la producerea vinului prin metode ecologice. Procesul este îndelung şi abia la început. Sunt câteva alte proiecte ale unor parohii, care lucrează la trecerea pământului sub regim ecologic- inclusiv păşuni alpine, cu eforturi mari şi, uneori, dărâmabile la o pală de vânt", a mai spus reprezentantul Mitropoliei.

Procesul de trecere la o producţie de tip bio este anevoios, presupune voinţă şi respect "din partea colegilor de tarla" sau de livadă sau de grădină, este de părere părintele Constantin Necula.

"Tu poţi detoxifia o zonă largă de teren, dar vine vecinul - cunosc cazuri - şi dă din avion cu ierbicide, bate vântul şi...gata experimentul bio", explică Necula. El spune că deocamdată în cadrul Mitropoliei nu există terenuri certificate ecologic, pentru conversie fiind necesară o perioadă de şapte ani.

Doar 3% din terenul arabil din România a fost convertit în teren bio. Peste 3.000 de producători bio au cerut atestat în 2011, numărul lor ajungând în prezent la circa 7.460 producători, potrivit statisticilor de la Ministerul Agriculturii.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
SibiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite