Ministrul german de externe a ajuns la Sibiu cu o întârziere de o oră şi jumătate. Klaus Iohannis: „Germanii din România au fost mereu loiali statului român“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de externe al Germaniei a ajuns la Sibiu cu o oră şi jumătate întârziere FOTO Ramona Găină
Ministrul de externe al Germaniei a ajuns la Sibiu cu o oră şi jumătate întârziere FOTO Ramona Găină

Ministrul de externe al Germaniei a ajuns la Sibiu cu aproape o oră şi jumătate întârziere, acesta venind cu un elicopter al Ministerului de Interne. Împreună cu Klaus Iohannis, dar şi cu ministrul de externe Bogdan Aurescu oficialul german a participat la Muzeul Naţional Brukenthal la vernisajul expoziţiei „Trecut şi prezent al minorităţii germane în România”.

”Doresc să subliniez astăzi, în mod special, faptul că, în decursul secolelor, relaţia dintre români şi germani pe teritoriul României a fost, cu puţine excepţii din motive ideologice trecătoare, una caracterizată de armonie şi respect reciproc. Germanii din România au fost mereu loiali statului român de la edificarea acestuia, având o contribuţie constructivă la consolidarea şi modernizarea sa. Comunitatea germană este recunoscătoare autorităţilor române şi poporului român pentru faptul că, în cei 25 de ani de la căderea comunismului şi înlăturarea dictaturii, a beneficiat de sprijin consistent în vederea păstrării identităţii sale, precum şi de întreaga deschidere şi simpatie a concetăţenilor săi. Instituţiile minorităţii germane – grădiniţe, şcoli, teatre, mass-media, asociaţiile culturale şi instituţiile de ocrotire a persoanelor vârstnice – nu ar putea exista astăzi fără sprijinul generos al statului român, atât la nivel central, cât şi al administraţiei locale.

Germanii din România sunt parte integrantă a istoriei şi identităţii ţării noastre. Moştenirea culturală a acestei comunităţi este parte a diversităţii şi bogăţiei unice a spaţiului cultural românesc, unde condiţiile sunt optime iar dorinţa este unanimă ca aceasta să existe şi în viitor.

Mai mult, modelul de convieţuire din ţara noastră este exemplar. În lumina multiplelor conflicte motivate etnic la nivel internaţional, România este o excepţie fericită şi un model de urmat. În acest context, sunt convins că Forumul Democrat al Germanilor din România va fi în continuare o punte importantă şi valoroasă între România şi Germania, şi că reprezentanţii acestuia, la toate nivelurile, vor contribui mai departe la aprofundarea acestor relaţii şi la edificarea unei Românii moderne, deschise şi europene”, a spus preşedintele Iohannis.

Oficialul german a primit luni titlul de cetăţean de onoare al Sibiului, şi a participat de asemenea la evenimentul prin care s-au sărbătorit 25 de ani de la înfiinţarea Forumului Democrat al Germanilor din România.

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite