Iohannis, despre fondul clasei: „Este strict treaba părinţilor. Dacă vor să o facă, nu văd ce treabă are ministrul Educaţiei sau prim-ministrul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat joi la Sibiu că fondul clasei i se pare un lucru bun, atâta timp cât este gestionat strict de părinţi iar banii sunt folosiţi pentru nevoile elevilor, nu pentru cadouri destinate cadrelor didactice.

Iohannis a declarat că are o părere foarte proastă despre cadrele didactice care „iau mici şpăgi sau cer atenţii”, însă e de părere că astfel de cazuri sunt excepţii. „Sunt surprins de amploarea care se dă iarăşi acestei dezbateri care afectează un fenomen microscopic în comparaţie cu evaziunea fiscală, şmecheriile care se fac în imobiliare. Câteodată trăieşti cu impresia că nimeni nu vrea să dea în vileag şmecheriile mari şi le amplifică pe acestea mici. Una peste alta e păcat că există cadre didactice care se pretează la aşa ceva”, a spus Iohannis.

Cât priveşte fondul clasei, Iohannis este de părere că acesta este un lucru bun, atâta timp cât este gestionat strict de părinţi iar banii sunt folosiţi pentru nevoile elevilor, nu pentru cadouri destinate cadrelor didactice.

„În ceea ce priveşte fondul clasei, eu am fost diriginte din primul am de când am lucrat şi până am plecat din învăţământ, vreo 15 ani. Nu mi s-a părut niciodată că dirigintele sau profesorul tebuie să adune bani sau să-i gestioneze. Este strict treaba părinţilor şi dacă vor să o facă atunci nu văd ce treaba are ministrul educaţiei sau prim ministrul în chestiunea asta. Pe alocuri sunt părinţi care vor ei de la ei putere să zugrăvească, să cumpere o tablă nouă. Asta mi se pare un lucru bun. Aşa ceva există şi în ţările cu apă caldă şi în ţările cu apă foarte caldă.

Există de multe ori asociaţii de părinţi care, de multe ori, vin cu proiecte destul de mari în sprijinul şcolii, evident, în manieră total transparentă, de bună credinţă şi fără a permite o bănuială că cineva dă cadouri profesorilor. Ultimele discuţii care au mers spre desfiinţarea fondului şcolii nu mi se pare ca merg pe o cale bună. Ceea ce trebuie să facem este să separăm cine se ocupă de aşa ceva, părinţii, cine nu, adică dascălii”, a spus Iohannis.

Vă mai recomandăm:

Ponta i-a cerut ministrului Educaţiei să aprobe urgent Codul de etică şi să rezolve problema fondului clasei şi a meditaţiilor

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Educaţiei în şedinţa de Guvern de miercuri să finalizeze Codul de etică în învăţământ şi să reglementeze problemele legate de fondul clasei şi de meditaţii, spunând că vrea să oprească abuzurile din sistem şi că este dispus să sprijine verificările şi cu inspectorii Corpului său de Control.

Plocoane pentru dascălii din Galaţi: de la făină şi găini, până la 100 de lei de copil

Indiferent de sărbătoare, că-i Crăciun, Paşte sau 1 Martie, educatorii, învăţătorii sau profesorii primesc cadouri. În cele mai multe şcoli din judeţ! Diferenţa între mediul rural şi cel urban este mare, la fel şi între unităţile de stat şi cele private.

Mercurialul cadourilor în şcolile din România

Cazul învăţătoarei Dana Blându, concediată vineri, nu este singular, părinţi din toată ţara reclamând o practică perpetuată de fiecare generaţie. Scandalul ar putea genera eliminarea din sistem a dascălilor corupţi.


 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite