FOTO VIDEO Zeci de case inundate în judeţul Sibiu. „A fost solicitat ajutor din Hunedoara, Alba şi Vâlcea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Efectele Codului Portocaliu de ploi abundente se resimt în judeţul Sibiu. În mai multe localităţi pompierii şi salvatorii au lulcrat toată noaptea pentru a evacua apa din curţi, pivniţe şi locuinţe. În judeţul Sibiu a venit şi secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat, pentru a examina situaţia.

Ca urmare a precipitaţiilor din data de 8 iulie, ISU Sibiu a fost solicitat să intervină pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor, mobilizând un număr de 50 de pompieri, cu nouă autospeciale, trei motopompe transportabile, două motopompe remorcabile, o motopompă de mare capacitate şi patru electropompe, a anunţat luni dimineaţa Ramona Nistor, purtătoarea de cuvânt a instituţiei.

Astfel, pompierii şi membrii serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă au acţionat cel mai mult în şapte localităţi - Ocna Sibiului, Cornăţel, Sibiel, Apoldu de Sus, Sălişte, Miercurea Sibiului şi Apoldu de Jos. În total, a fost evacuată apa din nouă curţi, 13 pivniţe şi 21 locuinţe.

„În prezent, se acţionează în Apoldu de Jos şi de Sus cu 24 de pompieri, o motopompa remorcabila, două motopompe transportabile şi trei electropompe. În Ocna Sibiului se intervine cu 16 pompieri, o motopompă de mare capacitate, o motopompă remorcabilă, două transportabile şi trei electropompe”, a precizat Nistor.

image

La orele dimineţii în Apoldu de Jos erau afectate aproximativ 20 de gospodării, iar în Ocna Sibiului - 18 gospodării.

Ajutor cerut de la judeţele învecinate

Având în vedere situaţia operativă din zonele afectate, s-au luat măsuri de suplimentare a forţelor la nivelul ISU Sibiu. Astfel, s-au solicitat forţe şi mijloace suplimentare de la ISU din Hunedoara, Alba şi Vâlcea.

La rândul lor, cei de la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei au transmis că DJ 106A, Sibiu - Păltiniş, între km. 18 - 21 este afectat de aluviuni pe partea carosabilă, traficul fiind îngreunat în zonă. La faţa locului se intervine pentru degajare, a precizat IPJ Sibiu.

image

Raed Arafat, în Sibiu

Situaţia critică l-a determinat pe secretarul de stat al MAI, Raed Arafat, să facă mai multe vizite în judeţele afectate de ploi. Acesta a fost duminică seara în Sibiu, iar luni dimineaţa oficialul încă se afla aici pentru a coordona acţiunile de prevenire a inundaţiilor şi de intervenţie în caz de urgenţă.

Arafat a participat la şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, convocată de prefectul Adela Muntean.

Potrivit Prefecturii Sibiu, la ora actuală situaţia rămâne critică la Ocna Sibiului, Apoldu de Sus şi Sălişte. „Mobilizarea este generală. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a trecut la capacitatea de acţiune roşie, ceea ce înseamnă că toată lumea este în unitate. Pompieri, jandarmi şi militari ai Garnizoanei Sibiu vor ridica, începând cu ora 11,00, un dig mobil de 200 de metri la Ocna Sibiului. Trei motopompe de mare capacitate (10.000 de litri/minut) vor ajunge la Sibiu din alte judeţe”, a anunţat instituţia într-un comunicat de presă.

raed arafat in jud SIbiu

Raed Arafat, la barajul de la Gura Râului. „La barajul de la Gura Râului nu sunt probleme” - a anunţat Prefectura.

Informaţii transmise de Prefectura Sibiu: La Sălişte, pârâul a depăşit cota de atenţie cu 30 de centimetri. În comuna Tilişca, a fost oprită alimentarea cu apă potabilă din cauza viiturilor. SC Apă-Canal SA a asigurat o cisternă cu apă potabilă pentru populaţie. La Orlat, un stâlp de înaltă tensiune s-a prăbuşit în jurul orei 9,30. Localităţile Orlat, Cristian şi Sălişte sunt fără curent electric la acest moment. Echipele Transelectrica lucrează pentru remedierea defecţiunilor. 

Judeţul Sibiu rămâne sub avertizare meteorologică Cod Portocaliu până mâine, 10 iulie,la  ora 21,00.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite