FOTO Legendele Castelului din Buia, reşedinţa de odinioară a familiei Bolyai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Bolyai din Buia
Castelul Bolyai din Buia

Legendara reşedinţă a familiei Bolyai din satul Buia a rămas astăzi doar o ruină, însă legendele păstrate peste timp vorbesc şi astăzi despre turnul cu coase, teiul de spânzurătoare sau bijuteriile ascunse în jurul castelului de însuşi Mihai Viteazul.

Prima atestare a castelului datează din 1324, iar în perioada de înflorire avea 12 camere, o curte splendidă cu mese din pietre rotunde, cu brazi de jur-împrejur, o alee străjuită de castani şi o pivniţă ”de gheaţă” în care petrecea nobilimea. Peisajul era întregit de o biserică, cu fresce pictate de pereţi.    

După bătălia de la Şelimbăr, din 1599, Sigismund Bathory îi donează castelul lui Mihai Viteazul, iar legendele povestesc că, după bătălii, domnitorul ar fi lăsat-o aici, timp de două săptămâni, pe doamna Stanca. Tot legendele spun că, după aceeaşi luptă, voievodul ar fi venit aici cu bijuterii puse într-o piele de bivol, pe care le-ar fi îngropat în jurul castelului.    

Turnul cu coase şi teiul de spânzurătoare   

De ruinele de acum, pe vremuri splendidă reşedinţă nobiliară, se leagă încă numeroase legende. Bătrânii satului povestesc că, odinioară, exista aici un turn de execuţie dotat cu coase precum şi o cameră de plângere lângă turn. Iobagii care nu se supuneau moşierului erau executaţi, iar cel care urma să fie executat trebuia să-şi spună păcatele în camera de plângere, apoi era aruncat între coase. La intrare, în partea stângă, era un tei, unde erau spânzuraţi iobagii care nu se supuneau.    

Tot legenda mai spune că în zidul castelului erau zidite călugăriţe care ieşeau doar noaptea şi cântau, dar şi că edificiul era legat printr-un tunel de satul Mighindoala, aflat în apropiere.    

Dispensar şi magazie   

În 1920 a ajuns în proprietatea statului român, iar până în 1978 aici a funcţionat un dispensar, pentru care au fost modificate şi amenajate două dintre camere. După ce a dispărut dispensarul nu s-a mai ocupat nimeni şi a fost abandonat, în timpul colectivului fiind folosit ca şi magazine

Castelul a ajuns o ruină însă, din când în când, îi mai trec pragul turişti. Printre ei, povestesc bătrânii satului, mai sunt şi acum persoane care vin şi caută bijuteriile ascunse ale lui Mihai Viteazul.    

Vă mai recomandăm:

FOTO Vacanţă la Albota, oaza de linişte din inima Făgăraşilor

La aproximativ 60 de kilometri de Sibiu, în inima naturii şi în decorul de poveste al munţilor Făgăraş, un complex turistic dezvoltat de un investitor german vă aşteaptă cu cele mai bune preparate din păstrav, pâine şi deserturi de casă, lacuri de pescuit şi peisaje care îţi taie respiraţia.

Drumeţie în munţii Făgăraş. De pe Valea Moaşei la Chica Fedeleşului, Chica Pietrelor şi Turnu Roşu

Un traseu montan de poveste, parcurs pe îndelete, în două zile, vă aşteaptă să-l descoperiţi în cadrul celei mai frumoase campanii „Adevărul“ „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă“.

Vacanţă de poveste la Răşinari, în satul copilăriei lui Goga şi Cioran

La doar 10 kilometri de Sibiu, un sat românesc autentic, pitoresc şi plin de poveşti frumoase vă aşteaptă să-l descoperiţi în cadrul celei mai frumoase campanii Adevărul, „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă”.

Drumeţie de poveste pe vârful Negoiu, muntele de pe care se vede Dunărea

Minunile ascunse ale Făgăraşilor curg de la cabana Negoiu pînă pe vârf de munte, într-un tablou de poveste care îţi umple sufletul şi îţi taie respiraţia. Haideţi cu noi într-o excursie minunată, în cadrul campaniei Adevărul „125 de locuri pentru care iubim România“.

FOTO VIDEO Cu bicicleta pe vârful Măgura. Împrejurimile de poveste ale Sibiului, descoperite pe două roţi

Bicicliştii experimentaţi spun că traseul până pe vârful Măgura nu e unul uşor, dar merită din plin tot efortul. Priveliştea de pe vârf opreşte parcă timpul şi te lasă fără cuvinte.

VIDEO FOTO Drumeţie în munţii Făgăraş. Peisaje de poveste şi casacada Şerbota, cea mai frumoasă din zona Făgăraşilor

Cu rucsacul în spate şi cu nelipsitul aparat de fotografiat Munţii Făgăraş vă aşteaptă cu peisaje de poveste, care încântă ochiul şi bucură sufletul. În campania „125 de locuri pentru care iubim România“, vă invităm la drum prin Făgăraş!

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite