Europarlamentare 2014. Primarul din Ocna Sibiului a dat indicaţii într-o secţie de votare. ”Preşedintele secţiilor sunt din Primărie, am zis că şi aşa au salarii mici, hai să le pun pe ele acolo”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Ioan Baltes
Primarul Ioan Baltes

Primarul oraşului sibian Ocna Sibiului a intrat duminică revoltat într-o secţie de votare, pentru a da indicaţii concrete într-o anumită situaţie legată de procesul electoral. Întrebat dacă s-a dus în calitate de primar, acesta a spus că nu, doar în calitate de reprezentant PSD. El susţine că le-a atras atenţia preşedintelor secţiilor de votare, despre care spune că sunt angajate la Primărie, că ar fi greşit.

Scandalul a început după ce un membru al secţiei de votare, cel din partea PMP, ar fi sesizat la BEJ Sibiu că primarul ar fi sustras documente din secţie. Cum a ajuns însă primarul să le spună celor din secţia de votare ce au de făcut?

”Eu numai am anunţat la partid că nu am voie să copiez de pe lista suplimentară. Am avut procesul verbal care este la preşedintă şi mi s-a interzis de domnul primar că nu e voie, că nu e legal ceea ce facem. Preşedinta comisiei mi-a luat hârtia cu lista. A venit şi la secţia 194 şi la secţia 195, a venit şi a interzis la ambele secţii că nu-i legal să copiem după listele suplimentare. Nu cunosc în ce calitate. Eu am raportat la partid, la PMP, că mi s-a interzis să mai scriu listele suplimentare de către domnul primar. Pe urmă a apărut eronat un pic cum că mi-ar fi smuls hârtia din mână, asta nu e adevărat, asta am corectat-o, a venit domnul comandant, nu a smuls-o doar a interzis”, a declarat pentru Adevărul Simion Cristea, reprezentantul PMP de la care a pornit scandalul. 

Preşedinta secţiei de votare nr. 195 vine şi ea cu explicaţii cel puţin surprinzătoare, având în vedere că preşedinţii au fost instruiţi de BEJ în privinţa procesului electoral. ”Noi nu am ştiut că nu avem voie să dăm să se copieze listele suplimentare, a venit domnul primar, ne-a spus treaba asta. Un membru al partidului ne-a cerut copii şi nu i-am acceptat cererea. Eu am apucat să-i dau să se uite peste listă şi domnul primar a venit şi a spus că nu au voie să facă copii după listele suplimentare, asa a fost tot”, a declarat Anca Albu, preşedinta secţiei de votare. Întrebată cum a ajuns primarul în secţie, aceasta a replicat. ”Pur şi simplu a auzit, i-am spus noi, şi a venit să ne spună că nu avem voie să le dăm, nu a luat nimic, eu am luat lista suplimentară”.

Potrivit acesteia, colega sa a sunat ulterior la BEJ. 

Primarul Ioan Balteş: ” M-am dus să le atrag atenţia preşedintelor”

Primarul Ioan Balteş a explicat, pentru Adevărul, cum stau lucrurile din punctul de vedere al domniei sale. ”În urma sesizării reprezentantului meu de la Alianţa PSD-PC-UNPR că cei nu mai ştiu ce partid e, nu mă interesează, copiau după listele celor care au votat, fapt interzis, am sunat la noi la sediu pe cel care e în comisia aia şi a zis că e interzis, oricum ştiam şi eu dar am zis bă, să văd dacă e aşa s u nu, că sunt liste cu caracter personal. Şi eu aş vrea să văd listele alea, nu? Cine a votat, cine n-a votat, şi m-am dus şi i-am zis la preşedintă că e interzis. Unul care văd că e băut, ăla cu cioc, care zice el că e jurist, a zis că el are lege şi mi-a arătat un ghid de la el de la partid care am zis Băi omule, legea-i lege, lasă tu ăla. Şi în urma intervenţiei mele nu le-a mai dat voie să copieze pe cei care au votat, asta a fost tot. M-a sesizat cel care e reprezentantul partidului nostru ca să stopez, normal am făcut o greşeală, trebuia să fac în scris să fac eu o reclamaţie, ca să le atrag atenţia preşedintelor secţiilor că nu au voie, că ea le-a lăsat că zice ”Nu ştim”. 

N-am nicio treabă cu asta, eu în calitate de primar până am dus urnele, până am pus extinctoare acolo, până ălea, cu organizarea, restul nu. M-am dus să le atrag atenţia preşedintelor pentru că preşedintele secţiilor de votare sunt din Primărie, că am zis băi şi aşa au salarii mici, ştiţi că se face, hai să le pun pe ele acolo. Şi m-am gândit să nu facă vreo prostie şi le-am atras atenţia că n-au voie. În urma intervenţiei mele nu i-a mai lăsat să copieze. Şi ei m-au reclamat că a venit şi poliţia la mine, comandantul poliţiei, am văzut în delaraţie că eu, primarul Balteş, am sustras documente din secţia de votare, ceea ce l-am sunat pe cel care mi-a făcut reclamaţie şi el mi-a spus că nu a zis aşa ceva”, a declarat pentru Adevărul Ioan Balteş, acesta adăugând că s-a dus în secţia de votare ”în calitate de reprezentant PSD şi de alegător, acolo aleg, sunt repartizat la secţia aia”. 

Vă mai recomandăm: 

Europarlamentare 2014. Live text. Numai 11,21 % din cei 376.657 de alegători din judeţul Sibiu s-au prezentat la vot, duminică, până la ora 13.00

Alegeri europarlamentare 2014, Sibiu. Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Sibiu, numărul persoanelor cu drept de vot înscrise pe listele electorale permanente pentru alegerile europarlamentare din 25 mai 2014 este de 376.657.

Alegeri europarlamentare 2014. Raluca Turcan: “am votat cea mai bună echipă pentru România!”

Deputatul PDL de Sibiu, Raluca Turcan, a votat, în această dimineaţă, la alegerile europarlamentare 2014. Parlamentarul a susţinut că îşi doreşte ca Sibiul care “este probabil cel mai european oraş al României” să dea un exemplu de implicare.

Alegeri europarlamentare 2014. Klaus Iohannis: „Am votat pentru echipa cea mai competentă”

Primarul Sibiului Klaus Iohannis a votat, în cursul dimineţii, pentru alegerile europarlamentare 2014. El a susţiut că îi îndeamnă pe oameni să meargă la vot, pentru că “sunt întotdeauna foarte importante, sunt esenţa democraţiei”.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite