Cum să fii mai mult decât un simplu student. O fată din Sibiu a inventat un sortiment de ciocolată care va fi lansat pe piaţă de o companie românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniela Andrasescu - Fotografii Arhiva Personala
Daniela Andrasescu - Fotografii Arhiva Personala

Şi-a ales facultatea din pasiune, iar astăzi are şansa ca un sortiment de bomboane de ciocolată creat de ea pentru un concurs studenţesc să fie realizat pentru piaţa de consum de un producător din România.

Extrem de modestă, chiar dacă are rezultate care ar face mulţi tineri de vârsta ei invidioşi, Daniela Andrăşescu (22 de ani) povesteşte zâmbind cum şi-a ales facultatea din pasiune, aceeaşi pasiune cu care parcurge fiecare etapă din viaţa de student. Olimpică în liceu la chimie, a ales Facultatea de Ştiinţe Agricole, Industrie Alimentară şi Protecţia Mediului de la Sibiu iar astăzi, după patru ani frumoşi şi plini de provocări, spune că nici nu putea face o alegere mai bună. 

„Am realizat că a fost o alegere bună, nu sunt sibiancă dar când am intrat în oraş m-am simţit ca acasă, era un oraş liniştit şi am avut sentimentul că parcă aş mai fi fost aici”, povesteşte Daniela. Şi-a ales ca specializare Controlul şi expertiza produselor alimentare iar în anul I de facultate a descoperit cu plăcere partea de cercetare, domeniu în care, astăzi, îşi doreşte să rămână. „Mi-ar plăcea să lucrez într-un laborator, să creez produse noi, mă gândesc şi la un doctorat”, spune Daniela.

Magia bomboanelor cu dulceaţă de corcoduşe

Daniela este unul dintre studenţii cu care facultatea de la Sibiu se mândreşte, iar cea mai mare reuşită a ei de până acum a fost crearea unui sortiment nou de bomboane de ciocolată, care are mari şanse să ajungă în producţia de serie. 

Anul trecut, a fost anunţată de către reprezentanţii facultăţii despre un concurs internaţional, Ecotrophelia, şi s-a hotărât să-şi încerce norocul chiar dacă era doar în anul III de facultate. „Au fost 8 echipe din facultate, au rămas 2, mi-am ales colege cu care să mă înţeleg bine, să cooperăm în echipă. Munca de a găsi formula potrivită a durat cam o lună, încercam acasă tot felul de ingrediente, până la produsul final am încercat şi am gustat destule, altfel nu-şi poţi da seama dacă produsul o să fie bun”, povesteşte, zâmbind la amintirea „experimentelor” care aveau să ducă în final la formula câştigătoare. 

Testând, şi-a amintit de dulceaţa de corcoduşe a mamei, pentru ea o poveste frumoasă din copilărie însă, pentru foarte mulţi, o necunoscută. A combinat-o, împreună cu colegele ei, cu sâmburi de caise, care conţin vitamina B 17 şi amigdalină şi despre care unii cercetători susţin că ar preveni apariţia cancerului. „Sâmburii de caise mi-au amintit de copilărie, şi am zis să „atentăm” puţin emoţional la juriu, să îmbrăcom frumos o poveste despre copilărie”, spune Daniela. Au mai adăugat şi fructe goji, şi spre bucuria lor, din prima, cele trei ingrediente combinate au dat exact gustul care trebuia, ciocolata amăruie umplută cu dulceaţă dulce-acrişoară de corcoduşe, sâmburi de caise crocanţi şi fructe de goji cu aromă caracteristică. 

Faptul că bombonanele sunt absolut delicioase l-a confirmat şi juriul, care le-a dat premiul pentru cel mai bun produs senzorial. Acum, sunt în discuţii cu un producător, iar bomboanele cu dulceaţă de corcoduşe ar putea intra în producţia de serie. 

Viitorul, acasă

Spre deosebire de mulţi dintre colegii ei de generaţie, hotărâţi să-şi caute un viitor în afara României, Daniela e convinsă că poate face treabă bună acasă. Merge în fiecare an la sesiuni de comunicări ştiinţifice, lucrează foarte mult în laborator şi visează să lucreze în cercetare si să creeze produse naturale, care să aibă priză la consumatori. 

„Îmi place mult munca de laborator, am răbdare să o iau de la capăt, poţi să greşeşti de 5 ori, satisfacţia e extraordinară la final când vezi că ai realizat ceva „cu mânuţa ta”, asta mă atrage în industria alimentară, partea de produs, să ai idei noi, pe care să poţi să le pui în practică şi să realizezi un produs propriu, pe care să poţi să îl oferi tuturor. Sunt convinsă că se poate face treabă şi în România, se pot frace lucruri frumoase, mai sunt oameni frumoşi şi buni care fac ceva”, spune Daniela. 

Cea mai mare parte a timpului liber şi-l petrece tot în laborator, atât de mult iubeşte ceea ce face. Participă la activităţile Ligii Studenţilor, este reprezentant al studenţilor în Senatul Universităţii şi frecventează cu plăcere Cercul Foto, fotografia fiind una din marile ei pasiuni. Merge cu plăcere la Filarmonică, atunci când timpul îi permite, la evenimente şi expoziţii sau la filme, cu colegii, şi o relaxează foarte mult să se plimbe pur şi simplu prin oraş, cu apartul foto în mână, făcând fotografii. 

Vă mai recomandăm: 

FOTO Un bunic desprins din poveştile triste româneşti. Moş Nicolae creşte singur trei nepoţele, dintr-o pensie de 350 de lei

Cu bani foarte puţini, dar cu foarte multă dragoste, un bătrân de 69 de ani din satul Ţeline, judeţul Sibiu, creşte singur trei minuni de copii.

Povestea impresionantă a unei premiante: abandonată de mamă, cu tatăl răpus de cancer, e crescută de bunică

Georgiana Vlad, o fetiţă de 11 ani din Răşinari, are numai premiul I la şcoală şi carnetul plin de „foarte bine“, chiar dacă îşi duce viaţa în condiţii extrem de modeste. O creşte bunica în vârstă de 78 de ani, într-o locuinţă de nici 20 de metri pătraţi.

VIDEO Vedetă la aproape 4 ani. Un copil face senzaţie în spectacolele de dansuri populare: joacă pe scenă de la vârsta de un an

Avea doar un an şi jumătate când a urcat prima dată pe scenă, alături de membrii ansamblului Căluşarii din localitatea sibiană Răşinari. Astăzi, la 3 ani şi 9 luni, George dansează fără probleme în spectacol o oră întreagă cu toate grupele de vârstă, strânge premiu după premiu şi face senzaţie la spectacole atât în ţară, cât şi în străinătate.

Români cu care ne mândrim. Maria Tomoiagă, actriţa-studentă care face furori pe scenele de la Sibiu şi din străinătate

La doar 23 de ani, Maria Tomoiagă, masterandă la actorie în Sibiu, joacă deja în ţară în spectacole cu casa închisă, iar în străinătate a ajuns împreună cu colegii ei până pe scenele din China.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite