Blestemul de „La cunună“. Rezumatul unei zile de coşmar de la locul în care s-a prăbuşit elicopterul militar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O localitate cu câteva zeci de case a devenit vineri locul de desfăşurare a unui număr impresionant de forţe: poliţişti, jandarmi, militari şi salvamontişti. Localnicii descriu priveliştea de coşmar cu morţii aruncaţi zeci de metri şi cu cei prinşi în carcasa elicopterului, carbonizaţi.

Patrule de poliţie au împânzit drumul care duce spre Stejărişu. În sat, plin de maşini de pompieri, salvări, echipaje de jandarmerie. Din porţile caselor modeste, localnicii îi privesc şocaţi. 

„A fost un coşmar ziua asta, când am văzut că se la să elicopterul jos aşa mi-a fost de frică, am spus către socrul meu Doamne, că vine pe noi, ne-a fost frică, eu aşa ceva n-am văzut în viaţa mea. Când am ieşit afară am văzut sirenele, nu am văzut şi nici nu vreau să mai văd aşa ceva. La noi în sat a fost un stres. Nici n-am mâncat nimic azi, am fost numai stresaţi”, povesteşte Simona Notar (38 de ani), localnică din Stejărişu. 

Ioan Cocan are 71 de ani, însă aşa ceva nu a văzut de când se ştie. „Îmi pare rău că s-a întâmplat, am 71 de ani şi n-am văzut niciodată atâta agitaţie. Am văzut că au fost foarte multe salvări, poliţie, pomperi”, spune bărbatul. 

Cei opt morţi de „La cunună”

image

Ion Notar (62 de ani) este cantor la biserica din sat. Vineri la prânz, când a ieşit din biserică, vestea a căzut ca un blestem. Departe de sat, pe locul cunoscut drept „la cunună”, opt destine s-au frânt brusc în doar câteva secunde. 

Vineri, cantorul din sat, om cu credinţă în Dumnezeu, s-a urcat în tractor, a pus remorca şi a dus până în inima pustietăţii câţiva jurnalişti veniţi să-şi facă meseria. Drumul a durat aproape o oră. 

„Drumul e rău la noi aici, parcă nu are nimeni niciun interes să facă ceva în satul ăsta. Eu sunt cântăreţ la biserică, când am ieşit din biserică am auzit că s-a prăbuşit un elicopter sus la cunună. Am ieşit de acolo şi când am venit aici era plin, salvări, până la urmă a venit şi elicopterul SMURD şi a luat doi răniţi, alţi opt, morţi, sunt acolo. 

Ideea mea, după ce am văzut ce e sus, e că au ajuns pe vârful de la copac, se vede că sunt crengile de sus retezate şi cred că de acolo a plecat toată catastrofa care s-a văzut”, spune Ion Notar. 

Imaginile cumplite ale morţii

image

Marcel Florea (27 de ani) a aflat vestea tragediei la barul din sat. Primul care a ajuns acolo a fost fratele lui, cioban la oi. A pornit imediat într-acolo, iar imaginea din inima pustietăţii nu o va uita cu siguranţă niciodată. 

„Eram în bar, fratele meu a fost primul acolo, a fost cu oile în zonă şi când s-a prăbuşit a dat prima mână de ajutor. M-a sunat pe mine prima dată, m-am suit în tractor şi când am ajuns acolo am văzut foc mult şi persoane moarte. Şase morţi arşi, fratele meu s-a apropiat, eu nu m-am apropiat, a venit poliţia. 

Era elicopterul prăbuşit, şase morţi înăuntru, doi erau aruncaţi din elicopter, unul la vreo 100 de metri aproximativ şi altul la vreo 15-20 de metri, erau întinşi acolo. Înainte să ajung eu a ajuns alt om cu o maşină, supravieţuitorii i-a pus în maşină şi i-a adus până în sat”, a povestit Marcel Florea.

Primul ajuns la locului teribilului accident a fost un cioban în vârstă de 24 de ani care era în apropiere cu oile şi cu un alt prieten. Beniamin Bădilă a povestit că prima dată a auzit elicopterul zburând jos de tot, apoi a auzit bubuitura şi a văzut mult fum negru. „Câteva secunde nu am ştiut ce să facem, ne-a fost frică să ne apropiem. Am strigat dacă ne aude cineva şi am auzit: «Da! Ajutor!». Am văzut un om, am alergat la el. Când am ajuns am văcut că era ars, distrus pe faţă şi pe mâini. Ne-a cerut apă, dar nu am avut. Îi era frig, l-am ajutat cu o pătură. Întreba de un telefon, apoi l-a găsit pe al lui şi a încercat să îşi sune şeful. Nu ştia unde se află, i-am explicat unde, între Stejărişu şi Mălâncrav

Acolo era dezastru. Am văzut mulţi morţi la viaţa mea, dar arşi până acum nu. Am sunat în sat la cineva, iar ăla din sat a sunat la urgenţă. A venit Poliţia, Salvarea. Primii oameni au ajuns aici în 20 de minute. Când am venit noi, doi oameni mai trăiau. Unii erau afară din elicopter, ardeau. Alţii erau carbonizaţi deja. Flăcările atingeau un metru jumate. Îmi amintesc că unul dintre cei doi răniţi ne tot întreba ce s-a întâmplat, de ce arde elicopterul“, a povestit ciobanul. 

Vineri seara, echipajele de poliţie şi jandarmerie vegheau în continuare drumul spre locul accidentului. La faţa locului se întindeau corturi, pentru forţele de ordine care aveau să asigure paza epavei peste noapte. Printre însemnele criminaliştilor, o maşină de la Medicină Legală şi-a făcut loc pentru a ridica trupurile neînsufleţite. Cercetările la locul tragediei vor continua.

Opt militari au murit

Un elicopter militar s-a prăbuşit vineri dimineaţă în judeţul Sibiu, pe un deal, la limita dintre Sibiu şi Mureş, iar în urma accidentului şi-au pierdut viaţa opt persoane. Elicopterul militar lua parte la un exerciţiu. Cei doi supravieţuitori au fost transportaţi la Spitalul de Arşi din Bucureşti. 

Ministerul Apărării a făcut publică identitatea celor zece victime ale accidentului aviatic produs în judeţul Sibiu, fiind vorba despre militari cu vârste cuprinse între 25 şi 47 de ani.


Cei doi militari răniţi sunt căpitan-comandorul Corneliu-Gabriel Titiana, în vârstă de 47 de ani, şi maistrul militar cls. I Valentin Bora, în vârstă de 41 de ani. Aceştia, care au arsuri grave, urmează să fie aduşi în Bucureşti, la Spitalul de Arşi, cu un avion Spartan.

Cei opt militari care şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic sunt:
- comandorul Artur-Grigore Palfi, în vârstă de 46 de ani, căsătorit, tatăl unui copil,

- căpitanul medic Rareş-Cosmin Moldovan, de 34 ani, căsătorit, tatăl unui copil,
- căpitanul Răzvan-Aurel Moldovan, de 29 de ani, căsătorit,
- sublocotenentul Andrei-Cătălin Apostol, în vârstă de 25 de ani, necăsătorit,
- maistrul militar cls. I Paul Bădescu, de 41 ani, necăsătorit,
- maistrul militar cls. II Dorin Fodor, de 43 de ani, căsătorit, tatăl a doi copii,
- maistrul militar cls. III Vasile-Marian Gădălean, de 33 de ani, necăsătorit, tatăl unui copil
- maistrul militar cls. III Constantin-Dorin Filip, 30 ani, necăsătorit.

Imagini de la locul prăbuşirii elicopterului militar, în judeţul Sibiu

„Conducerea Ministerului Apărării Naţionale îşi exprimă profundul regret pentru pierderea vieţilor militarilor şi este alături de familiile îndurerate. Ministrul Apărării naţionale, Mircea Duşa, este permanent informat de evoluţia stării de sănătate a celor doi militari răniţi”, se arată într-un comunicat de presă al MApN.

Pe aceeaşi temă:

Mărturiile ciobanului care a salvat doi militari din accidentul de elicopter de la Sibiu: „Unii erau afară din elicopter, ardeau. Alţii erau carbonizaţi deja“

Beniamin Bădilă (24 de ani), cioban din Sibiu, este prima persoană care a ajuns la locul accidentului după ce elicopterul militar s-a prăbuşit în această dimineaţă pe un deal, în apropierea satului Stejărişu. Bărbatul povesteşte ce a văzut imediat după prăbuşirea elicopterului şi cum a reuşit să îi ajute pe supravieţuitori.

VIDEO Un elicopter militar s-a prăbuşit. Opt persoane au murit, alte două sunt transportate la spital. Una dintre victime era un mecanic de la Baza Aeriană Câmpia Turzii

Un elicopter militar s-a prăbuşit, vineri dimineaţă, la limita dintre judeţele Sibiu şi Mureş, în apropierea localităţii Mălâncrav, potrivit primelor date. În aparatul de zbor se aflau opt persoane, după cum au declarat reprezentanţii Ministerului Apărării. Persoanele din elicopter participau la un exerciţiu militar româno-american, rezultă din primele informaţii.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite