Un elicopter militar s-a prăbuşit lângă Sibiu. Mircea Duşa: „Opt oameni au murit în accident”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un elicopter care aparţinea Ministerului Apărării s-a prăbuşit în judeţul Sibiu. Potrivit primelor informaţii, aparatul de zbor s-a prăbuşit în zona localităţii Mălâncrav. Ministrul Apărării Naţionale a confirmat că, din cei 10 militari aflaţi la bord, opt au murit. Cei doi supravieţuitori au fost aduşi cu o aeronavă tip Spartan în Bucureşti şi au fost transportaţi de urgenţă la Spitalul de Arşi.

UPDATE Trupurile militarilor morţi în accidetul aviatic produs în localitatea sibiană Stejăriş au fost aduse, vineri seară, la Laboratorul de Medicină Legală (LML) Sibiu, unde vor fi făcute autopsiile pentru stabilirea cauzelor decesului, informează agenţia Mediafax. În jurul orei 20.30, trupurile celor celor opt militari morţi au fost aduse la LML Sibiu, maşinile care le-au transportat intrând prin spatele clădirii.

UPDATE Potrivit medicului Simion George, de la SMURD Bucureşti, unul dintre cei doi pacienţi se află deja în sala de operaţie. „Medicii vor trata chirurgical arsura. Nu au existat situaţii deosebite în timpul transportului de baza militară 90 la spital. Cei doi prezintă arsuri, au pansamente pentru arşi care au fost montate fie la faţa locului fie la Târgu Mureş. Arsurile sunt la nivelul membrelor pelvine”, a declarat Simion George, care spune că a vorbit pe durata transportului cu unul dintre pacienţi care este conştient.

UPDATE Militarii răniţi se află, în momentul de faţă, la Spitalul de Arşi din Capitală. Medicii susţin că fac încă investigaţii. „Unul dintre ei are 40% arsuri pe suprafaţa corpului, a fost intubat şi sedat, iar celălalt are fracturi ale membrelor superioare, contuzii şi arsuri tot pe 40% din suprafaţa corpului”, au explicat surse medicale pentru adevarul.ro.

UPDATE În jurul orei 17.40 aeronava tip Spartan a aterizat pe Baza Militară 90, cei doi pacienţi, un militar de 47 de ani şi unul de 41 de ani, fiind monitorizaţi pe tot parcursul zborului care a durat aproximativ o oră, spun autorităţile. Cei doi militari urmează să fie preluaţi de ambulanţe şi duşi la Spitalul de Arşi pentru a beneficia de îngrijiri medicale de specialitate.

UPDATE Ministerul Apărării a făcut publică identitatea celor zece victime ale accidentului aviatic produs în judeţul Sibiu, fiind vorba despre militari cu vârste cuprinse între 25 şi 47 de ani.

Cei doi militari răniţi sunt căpitan-comandorul Corneliu-Gabriel Titiana, în vârstă de 47 de ani, şi maistrul militar cls. I Valentin Bora, în vârstă de 41 de ani. Aceştia, care au arsuri grave, urmează să fie aduşi în Bucureşti, la Spitalul de Arşi, cu un avion Spartan.

Cei opt militari care şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic sunt:
- comandorul Artur-Grigore Palfi, în vârstă de 46 de ani, căsătorit, tatăl unui copil,

- căpitanul medic Rareş-Cosmin Moldovan, de 34 ani, căsătorit, tatăl unui copil,
- căpitanul Răzvan-Aurel Moldovan, de 29 de ani, căsătorit,
- sublocotenentul Andrei-Cătălin Apostol, în vârstă de 25 de ani, necăsătorit,
- maistrul militar cls. I Paul Bădescu, de 41 ani, necăsătorit,
- maistrul militar cls. II Dorin Fodor, de 43 de ani, căsătorit, tatăl a doi copii,
- maistrul militar cls. III Vasile-Marian Gădălean, de 33 de ani, necăsătorit, tatăl unui copil
- maistrul militar cls. III Constantin-Dorin Filip, 30 ani, necăsătorit.

„Conducerea Ministerului Apărării Naţionale îşi exprimă profundul regret pentru pierderea vieţilor militarilor şi este alături de familiile îndurerate. Ministrul Apărării naţionale, Mircea Duşa, este permanent informat de evoluţia stării de sănătate a celor doi militari răniţi”, se arată într-un comunicat de presă al MApN.

UPDATE Aeronava Spartan, care îi aduce la Bucureşti pe cei doi răniţi, va ateriza la Baza militară 90 în jurul orei 17.30. Surse din Ministerul Apărării susţin că toţi cei 10 militari aflaţi la bordul elicopterului prăbuşit în judeţul Sibiu erau români.

UPDATE Potrivit unor surse din Ministerul de Interne, cei doi militari răniţi în urma accidentului de lângă Sibiu, care au arsuri pe suprafeţe mari ale corpului, vor fi aduşi la Spitalul de Chirurgie Plastică şi Reparatorie din Capitală. „În acest moment se pregăteşte transferul celor doi pacienţi, care vor fi aduşi cu avioane militare medicale la spitalul bucureştean”, au declarat sursele citate pentru adevarul.ro.

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că cei doi militari răniţi vor fi aduşi cu o aeronavă militară C-27 J Spartan, ei urmând să fie asistaţi pe timpul zborului de o echipă medicală a Statului Major a Forţelor Aeriene şi de un medic de la spitalul din Târgu-Mureş.

UPDATE Reprezentanţii Spitalului din Târgu Mureş au precizat că şi cel de-al doilea militar rănit va fi adus la Bucureşti, la Spitalul de Arşi, el fiind conştient.

Rudele răniţilor au fost anunţate despre starea acestora, însă ei nu au ajuns încă la spital.

UPDATE Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a precizat că, din primele informaţii, toţi militarii care se aflau în elicopterul care s-a prăbuşit erau de la unitatea din Câmpia Turzii. 

De asemenea, acesta a precizat că militari şi psihologi au fost trimişi la familiile militarilor decedaţi pentru a le informa despre tragedie.

Primul care a ajuns la locul accidentului a fost un cioban, îngrozit de ceea ce a văzut. „Era ceaţă de nu vedeai la zece metri în faţa ochilor. Am auzit zgomot ca de elicopter sau avion, dar nu-l puteam vedea. Când am auzit explozia, am fugit cu colegul meu spre locul de unde a venit zgomotul. Când am ajuns lângă elicopter, am început să strigăm dacă ne aude cineva. Ne-a răspuns un bărbat şi m-am dus lângă el, mi-a cerut apă, dar nu aveam la mine”, a povestit bărbatul.

UPDATE Printre victimele accidentului aviatic se numără şi un tânăr de 28 de ani din Alba Iulia. Răzvan Moldovan era pilot la Flotila 71 Aeriană din Câmpia Turzii şi avea gradul de locotenent. Nu se ştie încă dacă în momentul accidentului, el era cel care pilota elicopterul.

UPDATE Unul din cei doi supravieţuitori a ajuns deja transportat cu elicopterul SMURD la Spitalul Judeţean din Târgu Mureş.

Pacientul care a fost adus cu elicopterul SMURD are 35-40 de ani, „este stabil hemodinamic, a fost intubat şi sedat întrucât are o suprafaţă destul de extinsă arsă”.

„E stabil hemodinamic, a fost intubat, sedat. Are o suprafaţă destul de extinsă arsă şi a fost sedat ca să nu simtă durerea. Are arsuri de gradul 2 şi 3, motiv pentru care am solicitat să fie transferat de urgenţă la Spitalul de Arşi din Capitală. La locul accidentului era conştient iniţial”, a declarat Turucz Emilia, medicul-şef de gardă de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş. Celălalt pacient urmează să fie transportat la spitalul din Târgu Mureş cu maşina de descarcerare.

„A doua persoană a ajuns în serviciul de urgenţă, are leziuni de arsură, o suprafaţa destul de extinsă, dar în funcţie de rezultate vom decide unde îl trimitem”, au declarat reprezentanţii Spitalului de Urgenţă Târgu Mureş.

UPDATE Dosarul va fi înregistrat la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Cluj care va efectua urmărirea penală în cauză.

„Dosarul va fi înregistrat la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Cluj care va efectua urmărirea penală în cauză. Pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).

Cei doi supravieţuitori au fost transportaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, cu multiple arsuri, asta pentru că elicopterul militar ar fi luat foc în timpul zborului. Unul din cei doi pacienţi urmează să fie transportat cu un elicopter SMURD, în timp ce un altul cu o ambulanţă. Militarii care au murit vor fi duşi la Sibiu, anunţă autorităţile.

Your browser does not support iframes.

UPDATE Elicopterul aparţinea Bazei 71 Aeriană de la Câmpia Turzii, şi se afla în misiune, urmând să participe la un exerciţiu în Poligonul Cincu, susţin oficialii Armatei. 

image

„Pentru cercetarea împrejurărilor producerii evenimentului, la faţa locului s-a deplasat ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, însoţit de o comisie a Statului Major al Forţelor Aeriene. Biroul de Presă al MApN va anunţa detalii referitoare la cei aflaţi în aeronavă, după informarea familiilor”, se arată într-un comunicat MApN.

 Accidentul de la Sibiu este cel de-al patrulea în care este implicat un elicopter de tip Puma. Cel mai recent a avut loc în martie 2013, când un elicopter PUMA-SOCAT s-a prăbuşit în apropierea comunicaţiei Bereşti-Bistriţa, judeţul Bacău, în timpul executării unui zbor în formaţie. Incidentul s-a soldat cu doi morţi şi trei răniţi.

Pe 7 noiembrie 2007, un elicopter IAR 330 Puma Socat, care aparţinea Bazei 90 Transport Aerian Otopeni şi executa un zbor de instrucţie pe timp de noapte, fără muniţie la bord, s-a prăbuşit între localităţile Strâmbeni şi Ungheni din judeţul Argeş. Toţi cei trei membri ai echipajului au murit.

Un alt accident a avut loc pe 16 august 2001, când un elicopter militar IAR 330 Puma Socat, cu trei oameni la bord, s-a prăbuşit de la 50 de metri înălţime, în localitatea dâmboviţeană Boteni. Persoanele aflate la bordul elicopterului au scăpat cu viaţă.

Imagini de la locul în care s-a prăbuşit elicopterul în judeţul Sibiu

UPDATE: Mircea Duşa, ministrul Apărării, a declarat că 8 din cei 10 membri ai echipajului au murit. Ministrul a mai spus că acest accident este cel mai grav din seria celor în care au fost implicate elicoptere militare.

Şi reprezentanţii ISU Sibiu au anunţat că opt persoane au murit după prăbuşirea elicopterului militar în judeţul Sibiu. Alte două persoane au fost evacuate cu elicopterul SMURD şi au fost transportate la Târgu Mureş pentru îngrijiri medicale. 

„Astăzi este zi de doliu pentru toată Armata României. Pe timpul executării unei misiuni, opt camarazi şi-au pierdut viaţa şi alţi doi au fost răniţi într-un tragic accident aviatic. Suntem alături de familiile greu încercate, transmitem sincere condoleanţe familiilor îndoliate şi ne rugăm pentru sănătatea camarazilor răniţi”, se arată într-un mesaj postat de MApN pe Facebook.

Mai mult, preşedintele Traian Băsescu a transmis un mesaj de condoleanţe, în urma prăbuşirii elicopterului militar. 

Doresc să-mi exprim regretul pentru tragicul accident petrecut astăzi în judeţul Sibiu în urma căruia şi-au pierdut viaţa 8 militari şi 2 au fost răniţi. Este un moment trist pentru Armata României, pentru poporul român şi pentru mine personal. Transmit sincere condoleanţe familiilor îndoliate şi tuturor celor care le-au fost aproape. Totodată, le doresc însănătoşire militarilor răniţi şi îmi exprim solidaritatea cu familiile acestora!”, se arată în mesajul preşedintelui Traian Băsescu. 

Totodată, preşedintele ales Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj de condoleanţe în urma accidentului din judeţul Sibiu, exprimând „întreaga compasiune şi solidaritate" faţă de familiile militarilor decedaţi şi asigurând familiile militarilor răniţi că aceştia vor primi cele mai bune îngrijiri medicale.

Am primit cu mare tristeţe vestea prăbuşirii unui elicopter militar IAR-330 PUMA, în urma căreia opt militari şi-au pierdut viaţa şi alţi doi au fost răniţi", se arată în mesajul transmis vineri de preşedintele ales.

Iohannis îşi exprimă „întreaga compasiune şi solidaritate" faţă de familiile militarilor decedaţi şi le adresează sincere condoleanţe.

Gândul meu se îndreaptă acum şi către supravieţuitorii acestui accident, cărora le transmit multă sănătate. Doresc să asigur familiile militarilor răniţi că aceştia vor primi cele mai bune îngrijiri medicale", menţionează preşedintele ales.

UPDATE Viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, se deplasează în acest moment la locul unde s-a prăbuşit elicopterul. 

Oprea este însoţit de o echipă de procurori militari şi criminalişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Conform primelor informaţii, apelul de urgenţă prin 112 s-a primit în jurul orei 10.50, prin acesta anunţându-se, că în zona localităţii Mălâncrav, judeţul Sibiu, a avut loc acest accident. Vicepremierul Gabriel Oprea a activat de urgenţă Centrul Operaţional de Comandă al Guvernului României şi Centrul de Comandă al MAI pentru coordonarea acţiunilor de salvare a supravieţuitorilor şi cercetarea condiţiilor în care a avut loc accidentul. La acest moment, forţe ale Poliţiei Române,  ISU Sibiu şi 2 elicoptere SMURD sunt în deplasare spre zona unde a avut loc impactul. Un al treilea elicopter este pregătit pentru intervenţie. Primele forţe ale poliţiei Române au ajuns deja la faţa locului”, arată un comunicat al Ministerului de Interne.

UPDATE Elicopterul militar prăbuşit în judeţul Sibiu aparţinea bazei aeriene de la Câmpia Turzii.

„Avionul aparţine MApN, ştim că există victime dar nu putem spune care este cu exactitate numărul acestora”, au explicat surse din Ministerul Apărării. 

Este vorba despre un elicopter IAR 330 Puma al forţelor aeriane ale armatei române.

Mai multe echipaje se îndreaptă spre locul accidentului, însă zona este greu accesibilă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite