Alina Gorghiu, despre noul preşedinte al TVR: „Votul nostru se va îndrepta către orice candidat care nu aparţine PSD”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a anunţat vineri, la Sibiu, că PNL va vota noua propunere venită din partea Consiliului de Administraţie pentru şefia TVR, respectiv Monica Ghiurco, aceasta adăugând că parlamentarii liberali vor vota „orice candidat care nu aparţine de PSD”.

Întrebată dacă aleşii PNL vor susţine în plen noua propunere de preşedinte al Televiziunii Publice, Alina GOrghiu a declarat că: "Noi am discutat despre situaţia TVR-ului de foarte multă vreme. Ştiţi că există un memorandum din 2012 semnat de Ponta, care a însemnat o altă hârtie pe care a aruncat-o la gunoi domnia sa, dar în afară de frustrări pe care le exprimă pe Facebook de pe margine realizări nu vedem. Ne înjură pe toţi, este copie al indigo Băsescu Ponta astăzi, postează pe Facebook toate frustrările pe care le naşte peste noapte. Nimic din ce s-a obligat că face, niciun angajament important nu l-a finalizat. Unul dintre ele este cel confirm căruia ar fi trebuit să rezolve problema TVR-ului. 

Suntem într-o criză majoră cu această instituţie publică şi din punct de vedere al funcţionării şi din punct de vedere al managementului care nu există în momentul acesta validat, şi din punct de vedere al resurselor financiare pentru că erste o instituţie în colaps financiar. Colac peste pupăză bineînţeles că PSD-ul care are cam tot în afară de funcţia de prim ministru astăzi în România şi cea de preşedinte în România la nivel de funcţii publice îşi doreşte şi funcţia de şef la TVR.

Noi avem o poziţie foarte clară: nu am propus un candidat din partea PNL-ului. Ama great într-o primă etapă candidatul votat de Consiliul de Administraţie, propunerea Guvernului, Consiliul de Administraţie în urma votului din Parlament a revalidat un alt candidat care este doamna Monica Ghiurco din partea salariaţialor TVR iar votul nostru se va îndrepta către orice candidat care nu aparţine PSD-ului pentru că ni se pare abominabil să laşi PSD-ului orice funcţie doar pentru că au nevoie de dimineaţă până seara să mai politizeze în continuare o instituţie şi s-o folosească ca platformă în an electoral. Este, ştiu, un vis al domnului Dragnea şi al PSD-ului care sper să nu se împlinească. Vom vota cu propunerea venită de la Consiliul de Administraţie", a spus Gorghiu.

Monica Ghiurco, propunerea Consiliului de Administraţie al TVR pentru funcţia de preşedinte–director a obţinut miercuri votul a şapte membri din total de 13 ai CA, restul de şase susţinând-o pe Irina Radu.

„Membrii Consiliului de Administraţie al TVR s-au întâlnit astăzi, 6 aprilie, la sediul Televiziunii Române pentru a stabili şi transmite către Birourile Permanente ale Parlamentului recomandarea pentru funcţia de Preşedinte–Director General", se arată într-un comunicat al televiziunii.

Monica Ghiurco a fost propusă de Consiliul de Administraţie, urmând ca ea să fie audiată în Comisiile de Cultură, care vor da un aviz consultativ. Plenul reunit al Parlamentuluie ste cel care va vota propunerea.

Plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului, convocat săptămâna trecută, a fost amânat pentru că membrii Consiliului de Admnistraţie al TVR nu au reuşit să propună un nume pentru funcţia de preşedinte-director general al televiziunii publice. În urma votului a rezultat, de două ori, paritate, situaţie ce a făcut practic imposibilă numirea unui nou şef al TVR.

Membrii Consiliului de Administraţie nu au reuşit să desemneze preşedintele-director general al TVR, cei doi candidaţi, Radu Carp, reprezentantul PNL şi Doina Gradea, numită de PSD, întrunind, fiecare, câte şase voturi. Reprezentantul UDMR, care ar putea înclina balanţa într-un sens sau în altul, lipseşte.

Votul a fost reluat, însă a rezultat acelaşi scor de şase la şase între Monica Ghiurco (propunerea angajaţilor TVR) şi Doina Gradea, susţinută de PSD. Membrii CA au cerut Comisiilor de Cultură să găsească o soluţie legală în această situaţie.

Televiziunea publică nu mai are, începând din 24 martie, un preşedinte-director general care să conducă instituţia pentru că PSD a blocat, în mod deliberat, votul pentru numirea lui George Orbean, propunerea Consiliului de Administraţie şi a Guvernului Cioloş, în funcţia de şef al TVR.

Parlamentarii social-democraţi au boicotat şedinţa plenului reunit al Parlamentului în care George Orbean, ales prin vot de către Consiliul de Admnistraţie al TVR, trebuia validat sau respins de către Parlament.

Iniţial, PSD a încercat să-i forţeze mâna premierului Dacian Cioloş în felul următor: văzând că nu este cvorum de şedinţă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, l-a sunat pe Cioloş în timpul şedinţei de Guvern pentru a adopta o ordonanţă de urgenţă prin care să-i fie prelungit mandatul Irinei Radu până la o nouă şedinţă a Parlamentului. Cioloş nu a căzut în capcana PSD şi a refuzat propunerea lui Zgonea. „ În cazul TVR, faptul că nu a fost cvorum la Parlament nu este motiv de ordonanţă de urgenţă“, a spus Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, pentru „Adevărul“.

Vă mai recomandăm:

O realizatoare TVR Cluj a anunţat în direct că a fost concediată: „Ni s-a spus că nu mai sunt bani, dar că dacă vrem, putem veni la serviciu“ 

Realizatoarea TVR Cluj Irina Gaşpar a anunţat în direct, în timpul emisiunii pe care o realizează, că a fost concediată, precizând că toţi colaboratorii staţiei locale a postului public se găsesc în aceeaşi situaţie, întrucât instituţia nu-şi mai permite să le plătească salariile.

CNA nu este de acord cu intrarea TVR în insolvenţă

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) nu susţine intrarea Televiziunii Române în insolvenţă, decizie luată prin vot în cadrul şedinţei de joi.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite