Alexandru Tomescu deschide Festivalul Enescu la Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscutul violinist Alexandru Tomescu va deschide seria celor două concerte prezentate la Sibiu, în cadrul Festivalului George Enescu. Alături de el, pe scenă va urca dirijorul Gottfried Rabl şi Orchestra Filaronicii de Stat Sibiu.

Evenimentul se va desfăşura la Casa de Cultură a Sindicatelor Sibiu, joi 12 septembrie 2013, cu începere de la ora 19. Programul concertului cuprinde “Trei dansuri româneşti” de T.Rogalski, “Concertul pentru vioară şi orchestra în mi minor op.64” de F. Mendelssohn-Bartholdy şi “Simfonia nr.4 în do minor op.12” de S. Taneyev - prezentată în premieră la Sibiu.

Violonistul Alexandru Tomescu este solist concertist permanent al Orchestrei Naţionale Radio Bucureşti şi al Filarmonicii de Stat Piteşti. A obţinut peste 100 premii I şi distincţii internaţionale la cele mai renumite concursuri. A primit, deasemenea, Medalia UNICEF (Parma, Italia), precum şi alte premii şi distincţii de referinţă. Alexandru Tomescu este recunoscut drept unul din exponenţii de marcă ai şcolii violonistice româneşti. Interpretările sale, în cei peste 20 de ani de activitate concertistică, au impresionat publicul din Europa, America şi Asia. Alexandru Tomescu desfăşoară şi o intensă activitate camerală, afirmându-se, de-a lungul timpului, în diverse formaţii, precum Romanian Piano Trio sau Trio Strad. Deasemenea, s-a implicat în organizarea unor turnee naţionale de muzică clasică, printre care Turneul Naţional Stradivarius. În urma unui concurs organizat de Ministerul Culturii în 2007, Alexandru Tomescu a câştigat dreptul de a cânta pe faimoasa şi valoroasa vioară Stradivarius Elder-Voicu 1702.

Dirijor la Radio Symphonie Orchester Wien, Gottfried Rabl a studiat la Viena (corn, corepetiţie şi dirijat), după care a obţinut o bursă de un an la Academia „Sibelius” din Helsinki, unde a aprofundat creaţia muzicală scandinavă. A mai studiat în SUA, unde a colaborat cu Leonard Bernstein, perioadă în care a dirijat orchestra de la Indiana University. Activitatea sa artistică s-a întregit prin valorificarea specializărilor obţinute (cornist în formaţii camerale, acompaniator de lieduri). Ca dirijor a mai creat o trupă specializată în interpretarea muzicii de teatru contemporan. Înregistrările sale pe CD i-au adus o binemeritată notorietate.

Datorită lucrărilor, în curs de desfăşurare, pentru reabilitarea acustică a Sălii Thalia, toate evenimentele organizate de Filarmonica de Stat Sibiu în perioada următoare vor avea loc la Casa de Cultură a Sindicatelor (cu excepţia celor care au menţionată o altă locaţie). Tot la Casa de Cultură va avea loc şi concertul „De Espagna Vengo” – concert de muzică spaniolă, din 19 septembrie, prezentat în avanpremiera Festiavalului Internaţional al Artei Lirice. Concertul este realizat cu sprijinul Ambasadei Spaniei la Bucureşti şi îi are ca invitaţi pe soprana Erika Escriba-Astaburuaga şi pe dirijorul Virgil Popa, ambii din Spania.

Biletele pentru evenimentele din cadrul Festivalului George Enescu de la Sibiu precum şi pentru Festivalul Internaţional al Artei Lirice, au fost puse în vânzare la casa de bilete a Sălii Thalia.

Vă mai recomandăm: 

Cătălin Botezatu vine la Sibiu, la Media Music Awards

Holograf, Andra, Vama, Smiley şi Alex Velea cântă la Sibiu, la Media Music Awards

SibiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite