Un grup de locuitori dintr-un oraş din nordul ţării, pus pe schimbat imaginea urbei. Un parc a fost reabilitat în două zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de oameni cu iniţiativă din oraşul Tăşnad, judeţul Satu Mare, oferă o lecţie de civism românilor prin implicarea de care a dat dovadă pentru a schimba faţa oraşului. Oamenii nu au aşteptat intervenţia primăriei, ci au pus mâna pe pensule şi au dat culoare parcului din oraş.

Diferenţa dintre a observa o neregulă în oraş şi rezolvarea ei o reprezintă muncă. Când vine vorba de domeniul public, lucruri care aparţin unui oraş, munca revine în cele mai multe cazuri autorităţii publice. Doar că aceste autorităţi se mişcă încet, se îngroapă în hârtii şi au costuri enorme pentru orice e de lucru.

Un grup de locuitori din oraşul Tăşnad, judeţul Satu Mare nu au vrut să stea să mai aştepte după autorităţi pentru a-şi vedea parcul din localitate din nou colorat şi atractiv şi au pus mâna pe pensule, hârtie dură, mătură şi saci menajeri şi au demarat singuri o acţiune de modernizare a parcului.

Toată iniţiativa i-a aparţinut lui Cristian Irimuş, un localnic plecat la muncă în Anglia, dar care nu a renunţat să creadă în oraşul său şi în oamenii de acolo, în faptul că ei se pot implica şi împreună pot face ceva pentru oraş. Acesta i-a pus pe masă primarului nou ales propunerea sa, i-a explicat ce doreşte sp facă, iar acesta nu a putut să îl refuze.

image

„Ideea mi-a venit după ce am văzut că toţi se plâng cum că vor mai bine, dar nimeni nu făcea nimic pentru asta. M-am gândit să-i ajut şi să le dauun imbold. Astfel i-am propus primarului să ne ajute cu materialele, iar eu vorbesc cu lumea pe grupul de facebook să avem voluntari. Am avut noroc că prima care şi-a anunţat prezenţa a fost Szatmari Kovacs Melinda, deci am "pesuit-o" şi am băgat-o direct la mijloc să ne ajute cu prezenţa dânsei la şedinţa de consiliu unde primarul urma să propună fonduri pentru acest act de voluntariat. Ea a fost o "piesă" foarte importantă a acestei "opere"!, explică Cristi Irimuş, iniţiatorul acestui demers.

Autorităţile locale şi consilierii locali au acceptat acest demers, chiar dacă destul de timizi în a crede că va avea sorţi de izbândă. După aprobarea fondurilor toată sarcina le-a revenit celor doi, care au promis că mobiliează voluntarii. Aceasta a fost partea cea mai grea pentru ei,căci nu le-a fost tocmai uşor să strângă oameni şi să îi facă să muncească benevol.

image

„ Oamenii e destul de greu să-i strângi, trebuie să le mai dai câte o pastilă negativă, să-i cerţi puţin,de genul : uite, avem toate materialele şi nu vreţi să faceţi nimic!  Vă meritaţi soarta!  Însă au fost destul de  receptivi şi au acţionat, astfel în cele două zile am avut câteva zeci de voluntari, ceea ce a dus la finalizarea lucrărilor în parc”, afirmă iniţiatorul Cristi Irimuş.

„Acesti oameni nu au fost aduşi forţat  .A fost postat un anunţ pe facebook şi doritorii s-au putut înscrie. O parte din oameni s-au ţinut de cuvânt şi au venit ,dar au fost şi oameni care s-au răzgândit şi nu au mai participat la voluntariat. Au fost care s-au uitat de după perdea din geam în timp ce munceam,  au fost care se plimba pe acolo şi se uitau la noi, dar au fost şi oameni care ne-au adus apă şi răcoritoare.Mai erau şi comentarii, că de ce vopsim noi de ce nu vopsesc cei cu ajutor social, dar pe noi asta nu ne-a interesat”, afimă Szatmari Kovacs Melinda, liderul din teren al acestui proiect.

În prima zi de muncă voluntarii au avut surpriza ca şi primarul oraşului să li se alăture, într-o ţinută sport, şi să pună mâna pe pensulă pentru a vopsi gardul parcului alături de voluntari. Oamenii au reparat gardul şi băncile acolo unde a fost cazul, au vopsit băncile, aparatele de joacă, au dat culoare gardului dela parc, au făcut curăţenie în parc, iar după două zile de muncă parcul a primit un alt aer, mult mai modern şi mai proaspăt.

Echipa de voluntari are şi alte planuri pentru viitor, să mai modernizeze prin munca lor câteva locuri din oraş, asta după ce sentimentul care i-a încercat la finalizarea acestui proiect a fost unul măreţ.

„Ne-am bucurat cu toţii că am făcut ceva bun şi frumos pentru orăşelul nostru şi pentru copiii care se vor duce în parcul de joacă. Acel sentiment e de nedescris, ce am simţit atunci când am finalizat după multe ore de lucru, în mai multe zile, cu o echipă veselă şi binevoitoare”,afirmă Szatmari Kovacs Melinda

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite