Turismul medical aduce profituri stomatologilor sătmăreni. Străinii preferă să se trateze în România, pentru că este mult mai ieftin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fără a-şi face publicitate, dentiştii sătmăreni au devenit cunoscuţi în Occident prin intermediul sătmărenilor care muncesc acolo. FOTO - facebook.com
Fără a-şi face publicitate, dentiştii sătmăreni au devenit cunoscuţi în Occident prin intermediul sătmărenilor care muncesc acolo. FOTO - facebook.com

Pacienţi italieni, spanioli, germani, austrieci, englezi sau chiar canadieni şi americani vin de la mii de kilometri distanţă pentru a se trata în cabinetele stomatologice din Satu Mare. În funcţie de intervenţie, preţul unei lucrări stomatologice efectuate aici este şi de zece ori mai mic decât peste hotare.

Fără a-şi face publicitate, dentiştii sătmăreni au devenit cunoscuţi în Occident prin intermediul sătmărenilor care muncesc acolo. În lunile iulie, august şi septembrie, dentiştii sătmăreni muncesc aproape în exclusivitate pentru sătmărenii aflaţi la muncă în Vest şi care vin acasă în concediu. Aceştia i-au recomandat pe dentiştii sătmăreni colegilor şi prietenilor din Occident, convigându-i să vină pentru lucrări mai pretenţioase în Satu Mare. Aşa se face că în afară de aşa zişii “căpşunari” trec pragul cabinetelor stomatologice sătmărene şi germani, irlandezi sau  americani get beget.

Pacienţii sunt români plecaţi afară dar şi străini atraşi de calitatea lucrărilor dar şi a preţului

Străinii preferă cabinetele stomatologice din Satu Mare pentru că ies mult mai ieftin decât acasă, beneficiază de aceeaşi calitate ca şi la medicii dentişti din Occident, chiar dacă sunt nevoiţi să călătorească chiar şi mii de kilometri şi să se cazeze la hotelurile din Satu Mare dacă tratamentul necesită mai multe zile.

Johann este un om de afaceri din Germania care vine cu regularitate la cabinetul doctorului Călin Culcean chiar dacă are full asigurare în ţara de baştină.

“Am fost miraţi când la cabinet la noi s-a prezentat un respectabil om de afaceri din Germania care a dorit să-şi facă câteva lucrări dentare destul de pretenţioase. Mirarea a pornit tocmai din faptul că omul chiar nu se uita la bani plus că mă gândesc că şi calitatea dentiştilor din Germania nu este de lepădat. Ne-a spus mai târziu că a preferat să vină noi după ce un prieten de-al lui, român, stabilit în Germania, ne-a recomandat. Se pare că i-am câştigat încrederea deoarece de atunci vine regulat” ne declară Călin Culcean, medic stomatolog la cabinetul Pure Dent.  

Alt caz interesant este cel al unui american cu afaceri în Bucureşti dar care vine să-şi facă lucrările dentare la Satu Mare.

Grosul de străini care vin să-şi facă lucrările stomatologice în Satu Mare îl reprezintă însă românii stabiliţi definitiv sau ocazional afară. De sărbători dar în special în luna august românii din toate colţurile Europei calcă pragurile cabinetelor stomatologice pentru diferite lucrări stomatologice.

Nicolae Ferariu este un român stabilit în Anglia dar care ori de câte ori vine acasă trece şi pe la cabinetul medicului stomatolog Cristian Lazăr. „Cu Cristi mă ştiu încă de când eram acasă şi el îmi era dentistul de familie ca să zic aşa. Şi după ce m-am stabilit în Anglia tot la el apelez fiindcă preţurile sunt mai mici, însă în primul rând fiindcă am încredere în el iar calitatea lucrărilor sunt de foarte bună calitate. Acesta este şi motivul pentru care l-am recomandat şi câtorva englezi, colegi de muncă, care n-au ezitat să-l caute” , ne spune Nicolae.

Oşan Rodica locuieşte la Roma şi este o veche pacientă a medicului Raul Haprian.

“Am auzit că este un medic bun şi am ales să vin aici. Nu mă duc în Italia vin doar aici, la Satu Mare. Sunt foarte mulţumită, la Roma aş fi plătit aproximativ 500 – 1.000, până la 1.500 de euro, depinde de medicul la care aş fi mers. Aici este mult mai ieftin iar calitatea lucrărilor este cel puţin la fel de bună ca în Italia”, afirmă Rodica.

Dentiştii sătmăreni se specializează în Occident

Pacienţii străini au căpătat încredere în dentiştii sătmăreni şi pentru că aceştia lucrează cu materiale din import şi sunt prezenţi la multe din simpozioanele şi congresele internaţionale organizate în Europa de Vest. Dentiştii sătmăreni se specializează an de an la congresele internaţionale pentru a cunoaşte noile tehnici efectuate în cabinetele din Europa.

“Trebuie să fim la curent şi în pas cu ce se întâmplă afară aşa că în fiecare an frecventez cursurile de specialitate unde învăţăm de la cei mai bine cotaţi lectori din Europa. Am fost până acum la cursuri în Germania şi Ungaria şi chiar recent m-am întors de la un curs de protetică minim invazivă unde au conferenţiat lectori din Germania, Franţa şi Ucraina” , ne spune medicul stomatolog Culcean.

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite