Satu Mare: Fondurile pentru copiii străzii s-au terminat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul de primire a copilului în regim de urgenţă din Satu Mare mai are în buget 3.300 de lei pentru hrana şi întreţinerea copiilor până la sfârşitul acestui an. Conducerea centrului caută soluţii pentru a repara acoperişul şi a zugrăvi pereţii din interior, afectaţi de ploi, şi apelează la sponsori sau la oameni binevoitori.

Angajaţii centrului caută variante pentru a completa bugetul sărăcăcios aprobat pentru 2010 privind cheltuielile materiale, în care sunt incluse atât lucrările de reparaţii, cât şi hrana copiilor.
Centrul pentru copii are mari probleme în privinţa acoperişului şi a tavanului, care stă să cadă peste copii din cauza stării degradate. „De 5 ani de când ne-am mutat aici, acoperişul n-a fost supus niciunei reparaţii. Din păcate, Direcţia nu are bani suficienţi pentru a acoperi cheltuielile ce ar implica reparaţia integrală a acoperişului, a tavanului şi a pereţilor inundaţi de ploi”, spune Marin Man, şeful centrului.
Au apelat la motociclişti
Atfel, conducerea încearcă să găsească sponsori pentru rezolvarea problemelor mai grave. Szilagyi Beata, asistentul social al centrului, a apelat la motocicliştii de la „Viking Moto Club Satu Mare“, pentru a putea realiza cel puţin reparaţiile de urgenţă la acoperiş şi pentru a zugrăvi toate încăperile inundate pe parcursul anilor.
„Am mai încercat noi să găsim sponsori pentru a repara una-alta prin casă, însă oamenii refuză să ne ajute, mai ales când e vorba de copiii străzii, motivând faptul că e criză”, spune Szilagyi Beata, asistent social.
Reparaţiile majore ale acoperişului, dar şi alte reparaţii, ar costa centrul în jur de 2.500 de euro, bani pe care instituţia i-ar putea primi cel mult din sponsorizări.
Buget sărac pentru copiii străzii
Din bugetul de 22.900 lei aprobat pentru anul 2010 centrului pentru copii, doar 3.300 lei au rămas în casieria instituţiei, bani din care cei opt angajaţi trebuie să plătească facturile de întreţienre şi să gătească zi de zi pentru cei internaţi. În weekendul trecut, centrul adăpostea opt copii ai străzii, dar sunt perioade când unitatea adăposteşte chiar şi 20 de persoane.
„Deocamdată, bugetul pentru cheltuielile materiale din acest an e de 22.900 lei, din care abia ne-au rămas 3.300 de lei. Sperăm ca în două luni, la următoarea rectificare de buget, să fie suplimentat bugetul“, spune Mariana Dragoş, directorul adjunct al Direcţiei Generale pentru Protecţia Copilului Satu Mare. Până atunci, însă, angajaţii le cer sprijinul sponsorilor şi încearcă să-i înduplece pe cei mai cu dare de mână să-i ajute pe copiii străzii.
CIFRE

2.500 euro ar costa lucrările de reabilitare ale centrului

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite