Satu Mare: Bacalaureat fără camere video în săli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei 3.600 de absolvenţi de liceu nu vor fi supravegheaţi cu camere video în timpul probelor scrise de la Bac. Elevii vor fi supravegheaţi doar de profesori pentru că nici Inspectoratul, nici conducerile şcolilor nu au fonduri pentru cumpărarea sistemelor video.

Cei 3.600 de absolvenţi de liceu care susţin săptămâna viitoare probele scrise ale examenului de bacalaureat pot răsufla uşuraţi. Sălile de clasă din centrele de examinare pentru bacalaureat nu sunt prevăzute cu camere video de supraveghere.

Probele scrise ale Bacalaureatului din acest an se vor desfăşura în aceleaşi condiţii de securitate ca în anii anteriori. Nicio cameră video amplasată în sălile de examen nu-i va stresa pe absolvenţi. „Amplasarea camerelor de supraveghere în sălile de examen a fost doar o recomandare din partea Ministerului Educaţiei. Inspectoratul Şcolar nu are fondurile necesare cumpărării unei asemenea aparaturi, aşa că a rămas la latitudinea directorilor de unităţi şcolare dacă le achiziţionează sau nu. Toate cele 11 centre de examen şi subcomisiile de la Livada şi Tăşnad au camere de supraveghere la intrare şi pe coridoare”, spune Mariana Brumboiu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Satu Mare. Directorii unităţilor şcolare în care se vor susţine probele scrise spun că nu au avut fonduri pentru achiziţionarea sistemelor video. „Nu s-a impus o măsură generală pentru toate şcolile, dar nici nu s-ar fi putut instala decât dacă Primăria ne-ar fi susţinut. Nu camerele de supraveghere în sine sunt scumpe, ci sistemul electronic de monitorizare pentru care era necesară amenajarea unei săli“, susţine Gabriela Lupuţi, directorul Colegiului Naţional „Doamna Stanca”. Cum nici în celelalte licee situaţia financiară nu este mai bună, baza vor fi tot profesorii supraveghetori. „Avem instalate camere în curte şi pe coridoare, iar, în rest, ne bazăm pe vigilenţa profesorilor supraveghetori”, a declarat şi Gheorghe Oancea, directorul Grupului Şcolar „Ion I.C. Brătianu”.
Primăria nu are bani pentru camere video
Cumpărarea sistemelor video pentru şcolile unde se susţine Bacalaureatul ar fi costat Primăria Satu Mare în jur de 30.000 euro, susţine viceprimarul Adrian Albu. „Primăria nu-şi poate asuma indicaţiile ministrului Educaţiei, care sunt bune ca intenţie, dar greu de pus în aplicare în acest moment. Suma nu este exagerat de mare, dar astfel de achiziţii nu se pot face de azi pe mâine, trebuia organizată o licitaţie. Pe de altă parte, ar fi bună şi o finanţare venită din partea Ministerului Educaţiei pentru că investiţiile în şcoli le facem pe din două”, precizează viceprimarul Albu.
Probele scrise ale Bacalaureatului se vor susţine în 11 centre de examen, iar lucările vor fi corectate la liceele German, Sportiv şi la Colegiul Tehnic „Eliza Zamfirescu“.
Cifre
30.000 de euro ar fi costat cumpărarea sistemelor video pentru cele 11 centre de examen.

Satu MarePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite