Războiul continuă între viceprimarul şi primarul din Călineşti Oaş. Dinu Birtoc: „Primarul Gheorghe Copil minte fără ruşine”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viceprimarul Dinu Birtoc îl acuză pe primarul Gheorghe Copil că poartă toată vina pentru situaţia dificilă în care se află comuna Călineşti Oaş. FOTO - sătmăreanul.net
Viceprimarul Dinu Birtoc îl acuză pe primarul Gheorghe Copil că poartă toată vina pentru situaţia dificilă în care se află comuna Călineşti Oaş. FOTO - sătmăreanul.net

Situaţia a devenit explozivă la primăria comunei sătmărene Călineşti Oaş, mai ales că la începutul lunii februarie conturile instituţiei au fost blocate şi a fost pus sechestru pe imobile, terenurile din proprietatea Primăriei, pe clădiri şi pe trei şcoli.Viceprimarul Dinu Birtoc îl acuză pe primarul Gheorghe Copil de situaţia existentă.

După mai multe ieşiri în public, în cadrul conferinţelor de presă susţinute în mod repetat cu privire la situaţia dificilă în care se află comuna Călineşti-Oaş, în cursul zilei de duminică, 22 februarie, viceprimarul Dinu Birtoc, a revenit cu un comunicat de presă în care mai trage un semnal de alarmă cu privire la greutăţile cu care se confruntă comuna pe care o reprezintă.

Primarul Gheorghe Copil minte fără ruşine!

Viceprimarul Dinu Birtoc lansează noi acuzaţii la adresa primarului Gheorghe Copil care oricât ar încerca să ascundă adevărul, acesta iese la iveală. „Deşi Gheorghe Copil neagă faptul ca Primaria Calineşti-Oaş este intr-o situatie dezastruoasa, actele vorbesc in locul dansului. Votul pe care acesta l-a primit de la locuitorii comunei nu mai inseamna nimic pentru marele primar, batandu-si joc de toti cetatenii, mintindu-i fara pic de rusine” – afirmă Dinu Birtoc.

În continuare, viceprimarul Dinu Birtoc precizează: „Nu trebuie sa va intrebati de ce nu are curaj primarul Gheorghe Copil sa apara public si sa prezinte situatia comunei. Este clar ca acest lucru l-ar costa capul, pentru ca locuitorii din Calinesti Oas nu accepta ca cineva sa se joace asa cu banii lor si cu viitorul copiilor lor. Nu doar ca bugetul propriu este folosit fara cap si coada, exemplele fiind multiple si prezentate public cu alte ocazii, dar primarul se crede mai destept si decat organismele uniunii europene.

Fondurile europene derulate prin planul national de dezvoltare rurala. Proiectul care cuprinde cei aproximativ 7 km de drum, canalizare si gradinita, in valoare de 2,5 milioane de euro este unul necesar, dar unul care a fost facut in bataie de joc. Acesta a primit finantare integral, fondurile uniunii europene insemnand 80% iar cele ale statului roman 20%, dar din lipsa de profesionalism si diferite smecherii acum primaria comunei Calinesti Oas are conturile blocate. Desi Gheorghe Copil afirma ca acest lucru nu este adevarat, actele sunt cele care vorbesc de la sine”, mai semnalează viceprimarul în comunicatul de presă.

Actele confirmă spusele viceprimarului

“Prima înştiinţare primită pe cale oficială de către administraţia publică din Călineşti-Oaş este datat cu 30.10.2014, adresată de către Ministerul Finanţelor Publice prin serviciul orăşenesc Negreşti-Oaş. Prin acest act se avertiza faptul că primăria figurează cu sume de plată pentru care s-a început executarea silită în temeiul titlurilor executorii. Suma care se aducea în discuţie era de 4.357.754,61, pentru care era dat un termen de plată de 15 zile. În data de 04.12.2014 de executarea silită a fost înştiinţată şi trezoreria Negreşti-Oaş, în textul documentului fiind menţionat „se indisponibilizează de îndată, sumele existente, precum şi cele viitoare provenite din încasările zilnice în conturile în lei şi/sau valută deschise la unitatea dumneavoastră de către debitorul COMUNA CĂLINEŞTI- OAŞ”. Aceeaşi inştiinţare a primit-o o zi mai târziu şi CEC Bank SA. În acest sens e uşor de înţeles că toţi banii, toate taxele şi toate impozitele plătite de cei din Călineşti sunt reţinute pentru a plăti greşelile şi prostia primarului care s-a crezut mai presus de lege.

O cerere de executare silită există şi din partea Fondului de garantare a creditului Rural – IFN, cel care cere proprirea pe conturi pentru recuperarea sumei de 4.996.220, cealaltă parte din acelaşi proiect, după cum urmează: „Solicităm executarea silită mobiliară prin poprire pe conturile COMUNEI CĂLINEŞTI-OAŞ, conform dispoziţiei Codului de procedură Civilă, şi art. 2431 din Codul Civil, pentru suma de 4.996.220 lei, plătită cu titlul de garanţie în baza Scrisorii de Garanţie pentru restituirea avansului nr. IG113305947/22.11.2011”, mai spune Birtoc.

Primarul poartă toată vina

În încheiere, viceprimarul Dinu Birtoc precizează: “Este uşor de înţeles pentru toată lumea că situaţia nu este una deloc roz pentru primăria Călineşti-Oaş, singurul vinovat fiind primarul comunei, cel care a întrecut orice limită a bunului simţ şi pur şi simplu s-a jucat cu încrederea şi banii cetăţenilor din localitate. Acesta nu s-a consultat niciodată cu consiliul local, cu cei aleşi de cetăţeni să îi reprezinte, luând toate deciziile după propriul plac, considerând că este mai presus de orice instituţie cu abilităţi de control. Toate cele invocate mai sus, împreună cu alte acte doveditoare pot fi puse la dispoziţia oricui doreşte să se asigure de veridicitatea informaţiilor. Pe actele de sechestru asupra bunurilor mobile şi a celor imobile există semnătura primarului, deci acesta nu mai poate afirma că nu a fost anunţat de întreg procesul, când şi-a dat singur acordul.

Instituţiile cu rol de conducere şi supraveghere din judeţ, mai exact Consiliul Judeţean şi Prefectura ar trebui să intervină şi să asigure oamenii că greşelile şi tupeul primarului nu se va răsfrânge asupra locuitorilor nevinovaţi ai comunei. Acestea cunosc prea bine situaţia, dar până acum au ascuns gunoiul sub preş. E momentul ca cetăţenii să fie puşi la siguranţă de toate înţelegerile ascunse”.

Vă mai recomandăm

Răfuială la Primăria din Călineşti Oaş: primarul l-a băgat în spital pe viceprimar

Primăria Călineşti Oaş s-a trezit cu conturile blocate

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite