Protopopiatul Ortodox Satu Mare trage un semnal de alarmă: preoţii ortodocşi au interzis în cimitirele private

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prin hotarârea 2794 din anul 2012, a stabilit că preoţii ortodocşi nu au voie să oficieze slujbe ale înmormântării şi de niciun fel în cimitirele private. Protopopiatul Ortodox Satu Mare trage un semnal de alarmă în acest sens, având în vedere înfiinţarea, în perimetrul municipiului Satu Mare, a primului cimitir privat.

Biroul de presă al Protopopiatului Ortodox Satu Mare a transmis marţi un comunicat de presă, prin care anunţă că preoţii orodocşi nu au voie să oficieze slujbe în cimitirele private.

„În acest context, recomandăm şi îi îndemnăm pe credincioşii noştri să aibă în vedere această hotărâre a Sfântului Sinod şi să înţeleagă imposibilitatea preoţilor ortodocşi de a le alina durerea în acele momentele grele şi de a le fi alături. Nu suntem de acord cu forţarea de orice natură a încălcării acestei hotărâri sinodale precum şi cu transformarea acestor momente triste din viaţa noastră în adevărate mijloace de prosperare materială a unor afaceri personale. Cunoaştem prevederile art. 4 al Ordinului nr. 261/1982 al Ministrului Sănătăţii, aflat încă în vigoare, care stabileşte că înhumările şi reînhumările se fac numai în cimitirele administraţiilor publice şi ale unităţilor de cult, precum şi Hotărârea Guvernului nr. 955/2004, unde, la titlul “Organizarea şi funcţionarea cimitirelor”, se specifică că unităţile parohiale sunt singurele care asigură “serviciile necesare colectivităţii locale în sistem privat”, transmite Protopopiatul Ortodox Satu Mare.

Cimitirul Ecumenic “Înălţarea”, primul cimitir privat din municipiul Satu Mare, situat pe Drumul Careiului, este funcţional din luna septembrie 2012. Întins pe circa opt hectare de teren, cimitirul este gândit ca să aibă totul la îndemână pentru o înmormântare în condiţii civilizate. Dispune de 9.848 de locuri de veci, o capelă mortuară dotată cu cameră frigorifică, altar şi locuri pe scaune, precum şi alei care permit accesul uşor la morminte. De asemenea, are şi circa o sută de locuri de parcare la intrare. Aici sunt oferite servicii de înhumare, vânzare morminte, monumente funerare din marmură şi granit, închiriere capelă, îngrijire şi întreţinere morminte, plantări flori de sezon pe morminte, în vase speciale. Se pare că utilităţile de care dispune sau simplul fapt că a fost înfiinţat, devine o ameninţare pserioasă entru clericii sătmăreni.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite