Primele operaţii de specialitate din România, bazate pe endoscopia oculară, se fac într-un centru din Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul oftalmolog Levai Lehar a realizat sâmbătă, la Satu Mare, primele intervenţii de specialitate din România cu un aparat nou în ţară de 1 mm grosime. Intervenţiile care tratează boli care duc la atrofierea vederii au fost realizate cu sprijinul medicului Rado Gabor din Budapesta. Pacienţii au fost două persoane din judeţul Satu Mare şi una din Maramureş.

Primele endoscopii oculare din România au fost efectuate sâmbătă la un centru privat din Satu Mare de către medicul oftalmolog Levai Lehar şi doctorul Rado Gabor din Budapesta. Aceste intervenţii prin care se pot trata boli care duc la atrofierea vederii se aplică pentru prima dată în România.

Primele operaţii de acest gen, trei la număr, în premieră pentru România, au fost efectuate sâmbătă la Satu Mare, de către echipa chirurgicală formată din specialiştii în chirurgia vitreo-retiniană Levai Lehar, medic oftalmolog la Clinica Vitreum din Satu-Mare şi dr. Rado Gabor din Budapesta. Cei trei pacienţi sunt din Satu Mare şi Maramureş.

“Pacienta în vârstă de 67 de ani cu vitreoretinopatie proliferativă ce a dus la hipotonie oculară a fost operată prin endoscopie retiniană petru prevenirea atrofiei oculare. Doi pacienţi cu vârste de 55 şi 60 de ani cu glaucom grav, refractar la tratamentul aplicat până în prezent de asemenea au beneficiat de intervenţie chirurgicală endoscopică în vederea reducerii presiunii intraoculare”, explică dr. Levai Lehar.

Medicul Levai Lehar explică că această tehnică este nouă în Romania şi utilizează un endoscop ocular special care permite vizualizarea unor părţi anatomice ale ochiului care, de altfel, cu tehnicile disponibile în prezent în ţară nu ar fi posibile.

Cu această nouă tehnică pot fi tratate boli foarte grave care duc la atrofia oculară (stafidirea ochiului), pot fi abordate patologii complexe de la nivelul retinei, cum ar fi hipotonia oculară (care prin tehnicile de vizualizare deja existente ar fi greu sau chiar inabordabile), sau la nivelul polului anterior, cum ar fi glaucomul, reprezentând în această boală o alternativă terapeutică eficientă.

FOTO (de la stânga la dreapta) Medicul Radu Gabor din Budapesta şi Levai Lehar din Satu Mare

image
“Endoscopia oculara face parte din arsenalul terapeutic al clinicilor specializate pe chirurgia retinei din vestul Europei, unde pacienţii care suferă de boli grave ale retinei cum ar fi retinopatia proliferativa care poate duce la atrofie oculară sau pacienţii cu forme mai grave de glaucom beneficiază de această tehnică chirurgicala” spune medic oftalmolog Levai Lehar.

Endoscopul ocular este fabricat în Statele Unite ale Americii, iar investiţia clinicii în acest aparat a fost de aproximativ 80.000 euro. O parte din echipamentele Centrului de Chirurgie Vitreo-Retiniană Vitreum Satu Mare sunt de ultimă generaţie şi achiziţionate printr-un proiect european în valoare de sute de mii de euro.

Dr. Levai Lehar este medic specialist în cadrul secţiei Oftalmologie a Spitalului Judeţean Satu Mare din luna martie 2013, după ce ani la rând a profesat cu succes la Spitalul Militar din Cluj Napoca. Tot el a fost premiat de curând pentru cea mai bună lucrare ştiinţifică prezentată în cadrul Congresului Naţional al Societăţii Române de  Oftalmologie. 

image

Vă recomandăm şi

Povestea pictorului batjocorit de statul român. Artistului ce suferă de distrofie i-a fost tăiată pensia fiindcă a vândut tablouri pentru operaţiile mamei sale

MS: 69 de copii, operaţi pe cord în România prin programul de colaborare cu medici italieni

Sophia Loren, presată în tinereţe să facă operaţii estetice: „Spuneau că nasul meu este prea lung şi gura prea mare“

Satu MarePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite