Președinta Ungariei, huiduită la Carei. Primarul orașului: „Acel grup nu poate fi identificat cu poporul român”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs, consideră că grupul de 30-40 de persoane care au huiduit-o, miercuri, pe preşedintele Ungariei, Katalin Novak, "nu poate fi identificat cu poporul român" fiind doar "o mână de scandalagii".

Sursa foto: Primăria Carei
Sursa foto: Primăria Carei

"Le mulţumesc careienilor care nu au răspuns provocărilor naţionaliste, dând dovadă de bunul simţ şi respectul reciproc ce caracterizează oraşul nostru multietnic şi multicultural. Le mulţumesc şi careienilor de etnie română care nu s-au lăsat antrenaţi în acţiunile huliganice organizate de o familie care nu îşi găseşte locul în oraşul nostru. Mă simt obligat sa fac precizarea că acel grup de 30-40 de scandalagii nu poate fi identificat cu poporul român. Este vorba doar de o mână de scandalagii, cu mentalitate şi comportament de Evul Mediu. Un asemenea comportament nu caracterizează românii adevăraţi", a scris primarul, joi, pe Facebook.

El a ţinut să mulţumească şi forţelor de ordine pentru modul în care au acţionat, relatează Agerpres.

"Trecând peste toate acestea, oraşul Carei se poate mândri cu o nouă statuie, cea a poetului şi omului politic Kölcsey Ferenc, autorul Imnului Ungariei, care s-a născut la Săuca şi a fost notar şef al comitatului Satu Mare, ce îşi avea atunci reşedinţa în Carei. Urmează să dezvelim în centrul Careiului, în cursul verii, şi o statuie a pictorului, sculptorului şi graficianului Aurel Popp", precizează edilul.

Preşedintele Ungariei, Katalin Novak, a fost întâmpinată cu huiduieli, miercuri, la Carei, unde a participat la festivitatea de inaugurare a statuii poetului Kolcsey Ferenc, autor al textului imnului naţional al Ungariei. Protestatarii au arborat pancarte cu mesaje precum "Aici e România, aici e ţara noastră", "Ceva este etern: Transilvania, pământ românesc!".

Protestatarii, veniţi din mai multe oraşe, au declarat jurnaliştilor prezenţi că sunt deranjaţi de faptul că vizita preşedintelui Ungariei în România nu a avut un caracter oficial, dar şi de amplasarea unui număr prea mare de statui ale unor personalităţi maghiare în Carei.

Statuia lui Kölcsey Ferenc, inaugurată miercuri la Carei, este opera sculptorului Győrfi Lajos şi a fost realizată de către GECT Poarta Europei, la iniţiativa administraţiei locale din Carei, cu sprijinul Guvernului Ungariei.

Satu MarePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite