Paşii care trebuie urmaţi atunci când s-a petrecut un deces în familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu excepţia preotului şi a cimitirului,toate lucrurile de făcut sunt comune, la toate cultele - adevarul.ro
Cu excepţia preotului şi a cimitirului,toate lucrurile de făcut sunt comune, la toate cultele - adevarul.ro

Sarcinile care sunt de îndeplinit de la momentul decesului până la înmormântare sunt numeroase şi de multe ori creează o suferinţă suplimentară.

Sarcinile care le revin celor rămaşi în viaţă sunt multe şi trebuie făcute contracronometru.

„În primul rând atunci când e cineva într-o situaţie de aceasta e nevoie ca medicul de familie, dacă se întâmplă acasă, sau medicul de pe secţie, din spital, să constate decesul. Pe urmă acesta trebuie înregistrat neapărat la serviciul de stare civilă şi la evidenţa persoanelor de la primărie. Acesta este cel mai important pas, pentru că de acolo se primeşte certificatul de înhumare, fără de care nu se poate îngropa persoana decedată”, afirmă Sebastian Kirila, reprezentantul unei firme de pompe funebre.

Important de ştiut este că pasul de la Evidenţa Persoanelor poate fi făcut doar de către o rudă a decedatului. Dacă decedatul a fost pensionar, aparţinătorii acestuia pot primi un ajutor de înmormânatare, de la Casa de Pensii, ajutor care se primeşte pe baza unei cereri.

Familiei îi mai rămâne mai apoi să aleagă o firmă de pompe funebre şi să se ocupe de partea creştinească, religioasă.

„Familia trebuie să se decidă dacă se doreşte sau nu o autopsie, asta dacă moartea a survenit la spital. Dacă nu doreşte, trebuie să anunţe. Dacă decesul s-a petrecut la spital, de aranjarea decedatului, spălarea şi îmbrăcarea lui se ocupă autopsierul, dacă nu, ne ocupăm noi, la firma de pompe funebre. Aici găsesc şi sfaturi despre ce anume ar mai avea nevoie la înmormântare, pe lângă sicriu şi cruce”, mai afirmă reprezentantul firmei de pompe funebre.

Aparţinătorii decedatului trebuie să aleagă cimitirul şi preotul care să oficieze înmormântarea, acestea fiind lucruri care diferă de la cult la cult, restul lucrurilor fiind comune indiferent de religia la care aparţinea decedatul.  

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite