O companie din Polonia va exploata în Satu Mare o pungă de 500 de milioane de metri cubi de gaz metan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania poloneză Serinus Energy prospectează de doi ani zona comunei sătmărene Moftin pentru a stabili dimensiunea pungii de gaz metan descoperită şi atestată în anii 1950. Din 2018, ar urma să înceapă exploatarea.

După doi ani în care s-a prospectat zona, polonezii de la Serinus Energy au angajat firma Confid Câmpina pentru construcţia unei unităţi de extracţie a gazelor, care ar urma să devină operaţională începând din 2018.

Se estimează că în zona comunei Moftin există zăcăminte de peste 500 de milioane de metri cubi de gaz metan. Aceste cifre au fost făcute publice de către oficialii firmei care a făcut prospecţiunile.

„Deocamdată firma este la faza de avize. O parte dintre ele sunt obţinute, cel mai greu aviz, cel de la mediu, l-au obţinut. Cea mai mare grijă a noastră a fost ca nu cumva să confruntăm cu problema, haideţi să-i spunem naţională, să nu folosească tehnologie pentru gaze de şist sau ceva de genul acesta, o tehnologie poluantă, ca să punem în pericol pânza freatică sau terenurile. Am făcut adresă către Agenţia de Mediu şi, după un anumit timp, am primit răspuns, că tehnologia pe care vor ei să o folosească nu presupune nici un risc şi se cunosc foarte bine procedurile”, a afirmat David Gheorghe, primarul comunei Moftin. Acesta spune că, după ce va începe exploatarea, vor apărea şi câteva locuri de muncă suplimentare în localitate, generate de activităţi conexe exploatării de gaze.

Reprezentanţii firmei poloneze Serinus Energy au avut mai multe întâlniri cu localnicii din comună în cadrul cărora au discutat aspecte legate de modalităţile de exploatarea ale gazului metan. La întâlniri au luat parte şi specialişti de la universităţi din Oradea şi din Cluj.

La începutul anului 2017, din vânzarea de acţiuni, polonezii de la Sirinus au obţinut 19,2 milioane de dolari, aceste sume urmând să fie folosite la finanţarea noilor proiecte, unul dintre acestea fiind chiar cel de la Moftin.

Perimetrul operat de Serinus în Satu Mare are o suprafaţă de 2.949 kilometri pătraţi. Până în prezent, compania a forat două sonde, ambele în comuna Moftin. 

Serinus deţine, prin filiala sa Winstar Satu Mare, 60% din perimetrul din Satu Mare împreună cu KMG International (fosta Rompetrol) (40%)

Satu Mare


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri