Ne pregătim de inundații? Turul și Crasna, zonele „sensibile” din județ
0
Cele 12 stații de pompare ale apelor administrate de ANIF în zona bazinelor râurilor Tur și Crasna sunt nefuncționale și pun în pericol de inundații mai multe localități din județ.
În pericol imediat este localitatea Domănești, afectată în mai repetate rânduri de revărsările Crasnei, dar și mii de hectare de terenuri aflate în zona bazinelor Turului și Crasnei. Joi, Zoltan Carol Pop, directorul ANIF Satu Mare a prezentat problemele în cadrul unei întâlniri cu prefectul Radu Giurcă și conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Directorul ANIF a afirmat că stațiile de pompare, care trebuie să evacueze apele din canalelele colectoare în rîuri, sunt debranșate de la rețeaua electrică, din rațiuni economice și că o parte dintre pompe sunt stricate din 2010. Vinovată de situație este și o ordonanță de Guvern din 2011.
Citește aici articolul <<Pericol de inundații în Satu Mare. Planul de Apărare, distrus prin Ordonanță de Guvern>>
Prefectul Radu Giurcă a declarat ieri că zonele cel mai „sensibile” din punct de vedere al pericolului inundațiilor sunt Turul și Crasna. „Am rediscutat problema cu reprezentanții ANIF, ISU și Electrica, am trecut în revistă toate stațiile de pompare și tranformare și am identificat 12 stații debranșate de la rețeaua electrică pe Crasna si Tur, zonele cele mai sensibile din județ” a declarat pentru „Adevărul” prefectul Radu Giurcă. Potrivit afirmațiilor sale, Instituția Prefectului a remis o adresă către Ministerul Administrației și Internelor, Ministerul Agriculturii și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. „Lăsăm să treacă deocamdată problema zăpezilor din sudul țării și vom pistona Bucureștiul pentru rezolvarea problemei. Din câte am înțeles, sunt situații similare în Arad, Timiș și Bihor și probabil ar trebui o acțiune concertată” a mai afirmat prefectul.