Mesaj în limba maghiară lipit pe mormântul unui soldat român necunoscut: „Cine pe cine sfidează?“

0
Publicat:

Este anchetă la Satu Mare, după ce un mesaj provocator în limba maghiară a fost lipit pe mormântul unui soldat român necunoscut care a luptat pentru eliberarea Ardealului. Subprefectul Romeo Pop se întreabă: „Cine pe cine sfidează în acest caz?“

Mesajul în limba maghiară a fost lipit pe crucea unui erou român necunoscut FOTO Facebook Romeo Pop
Mesajul în limba maghiară a fost lipit pe crucea unui erou român necunoscut FOTO Facebook Romeo Pop

"Un grup de sătmăreni mă întreba când a fost schimbată placa cu "Erou necunoscut" cu aceasta de acum de pe mormântul de pe digul Someșului de lângă calea ferată! Nu am putut să le dau un răspuns, astfel încât întreb și eu (public) la rândul meu: cine și cu al cui acord a făcut acest lucru? Cine pe cine sfidează in acest caz?" a scris subprefectul Romeo Pop.

La rândul său, si conducerea UDMR Satu Mare a condamnat acțiunea unor persoane rămase necunoscute care au făcut acest gest.

Răspunsul președinției Ungariei după protestul Ministerului român de Externe față de mesajele transmise de liderul maghiar

Președinția Ungariei a răspuns la protestul Ministerului român de Externe, în urma mesajelor postate de președinta Ungariei, Katalin Novak, după vizita acesteia în Transilvania.

Potrivit Președinției Ungariei, protestul MAE este „exagerat şi nejustificat, însă nu este unul neobişnuit”, relatează Libertatea

Ministerul Afacerilor Externe a catalogat mesajele transmise de Katalin Novak ca fiind neadecvate și a anunțat că a luat legătura cu ambasadorul Ungariei la București. 

„MAE român l-a contactat prompt pe ambasadorul Ungariei în România și a transmis dezaprobarea fermă cu privire la faptul că, în pofida repetatelor apeluri ale părții române la manifestarea reținerii în declarații și mesaje publice în contextul vizitelor private efectuate de oficiali și politicieni ungari în România, și în contextul vizitei din aceste zile au fost lansate mesaje publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României”, a transmis MAE.

Pe data de 27 mai, sute de mii de oameni au luat parte la  tradiţionalul pelerinaj de Rusalii de la Şumuleu Ciuc, județul Harghita, considerat cel mai mare din Europa Centrală şi de Est. Printre aceștia s-a aflat și Katalin Novak care a postat pe pagina sa de Facebook un videoclip cu imnul Ținutului Secuiesc în care a adăugat și un mesaj: „Nu lăsa să piară Ardealul, Doamne”.  

Satu MarePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite