FOTO/ VIDEO Rezultatele intervenţiei salvamontiştilor sătmăreni în Ungaria, după cinci zile: o bătrână salvată de la moarte şi zeci de sinistraţi ajutoraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru salvamontişti din Satu Mare şi-au riscat viaţa pentru a da o mână de ajutor sinistraţilor din Szentendre, localitate situată la 20 de km nord de Budapesta, unde inundaţiile au făcut istorie. Ba chiar au salvat de la moarte o bătrânică care se afla izolată într- un restaurant inundat.

Fulop Szabolcs, Szekely Istvan şi alţi doi colegi din cadrul Asociaţiei Multisalva Satu Mare s-au alăturat vecinilor maghiari în lupta împotriva apelor care au bătut recordul în ultimele zile, dotaţi cu bărci, echipament de scufundare şi aparate uşoare de zbor cu care au supravegheat din aer zonele aflate în pericol.

Confruntate cu pericolul producerii unor inundaţii datorită nivelului foarte ridicat al Dunării, autorităţile maghiare au cerut sprijin din partea Consiliului Judeţean Satu Mare. Sprijinul a fost solicitat prin intermediul Asociaţia Felső – Tiszavidéki Búvár és Mentő Közhasznú Egyesület din Mateszalka şi a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din ţara vecină.

Echipa a plecat în data de 5 iunie spre Budapesta pentru a se alătura eforturilor autorităţilor maghiare care s-au mobilizat pentru a preveni eventuale dezastre provocate de inundaţii. Salvamontiştii sătmăreni au fost dotaţi cu bărci, echipament de scufundare şi aparate uşoare de zbor cu care au supravegheat din aer zonele aflate în pericol.

Cei patru sătmăreni au salvat de la moarte o bătrână izolată într- un restaurant afectat de inundaţii şi au patrulat noaptea pe Dunăre împreună cu poliţia de acolo pentru depistarea celor care nu fost de acord cu părăsirea locuinţelor. Ba mai mult, aceştia au intervenit la un releu care trebuia comutat, partea mecanică aflându- se sub apă la 70 de cm, pentru a evita ca zeci de oraşe să rămână fără curent electric.

„Noi suntem în alertă, pregătiţi pentru orice problemă existentă. Ba chiar am purtat o discuţii cu privire la faptul că suntem dispuşi să sărim în ajutorul celor care confruntă cu astfel de situaţii, în întreaga ţară“, au declarat cei doi salvamontişti.

Informaţiile au fost prezentate astăzi, într- o conferinţă de presă, de către Adrian Ştef, preşedintele Consiliului  Judeţean Satu Mare şi cei doi voluntari care s- au aflat în Ungaria pe perioada inundaţiilor, Fulop Szabolcs şi Szekely Istvan.

Inundaţii Szentendre, Budapesta

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite