FOTO ŞI VIDEO Şeful PDL Satu Mare, audiat în dosarul „Mită la Vama Halmeu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PDL Satu Mare, deputatul Ioan Holdiş, spune că nu partidul din care face parte a nominalizat-o pe Nicoleta Dobrescu la şefia Vămii Halmeu, ci PSD, formaţiunea alături de care se afla la guvernare în acea perioadă. Şeful organizaţiei PSD Satu Mare spune că acuzaţia lui Ioan Holdiş nu este altceva decât o încercare de a-şi scoate partidul din scandal.

Preşedintele PDL Ioan Holdiş a fost audiat, ieri, de către judecătorii de la Tribunalul Satu Mare, în cea de-a 11 înfăţişare a procesului în cel mai mediatizat caz de corupţie din ultimii ani din judeţ, „Mită la Vama Halmeu“. Holdiş a fost solicitat ca martor în acest caz de către apărătorii omului de afaceri clujean Liviu Florian, unul dintre inculpaţii din acest dosar.

„Povestea asta cu traficul de influenţă e o invenţie“

În faţa instanţei, Ioan Holdiş a susţinut că banii pe care Nicoleta Dobrescu i-ar fi dat lui Florian pentru a ajunge şefă la Vama Halmeu nu au avut ca destinaţie PDL şi că, de fapt, întreaga poveste cu traficul de influenţă este doar o invenţie. El a declarat că în 2008-2009, pe vremea când PDL şi PSD erau la guvernare, şefia Vămii Halmeu aparţinea PSD, astfel încât şi propunerile, respectiv nominalizările, pentru funcţia de şef erau făcute de social-democraţi.

image
image
image

CLICK PE IMAGINI PENTRU GALERIE FOTO

„Nu noi am propus-o pe Nicoleta Dobrescu pentru şefia Vămii Halmeu. De fapt, nici măcar nu era de datoria noastră să o facem. Era de competenţa foştilor noştri co-guvernanţi de la PSD, iar după plecarea lor de la guvernare, în competenţa celor de la UDMR. Nu ştiu cine din PSD a propus-o, dar noi sigur nu avem elgătură. A intrat o dată în discuţie când era vorba de propuneri, dar cum nu era de competenţa noastră, am şi încetat discuţia cu colegii“, a declarat Holdiş.

„Vrea să-şi scoată partidul din scandal“

Contacat telefonic, ieri, de către reporterul „Adevărul“, şeful organizaţiei PSD Satu Mare spune că acuzaţia lui Ioan Holdiş nu este altceva decât o încercare de a-şi scoate partidul din scandal. „Într-adevăr, noi am făcut o propunere pentru conducerea Vămii Halmeu, dar n-am nominalizat-o pe Nicoleta Dobrescu. Ea n-a fost nici membru şi nici simpatizant al partidului nostru. În momentul în care s-au făcut nominalizările, colegii nici măcar nu au adus-o în discuţie. Propunerea noastră a fost un angajat al vămii cu experienţă, Ioan Roşianu, propunere care a fost respinsă de conducerea ANV fără motiv. N-am făcut contestaţie pentru că persoana respectivă n-a vrut“, a declarat Valer Marian, preşedintele PSD Satu Mare. El a mai spus că după ce propunerea PSD a picat, Nicoleta Dobrescu a fost numită şefă în mod direct de către şeful de atunci al Autoritatea Naţională a Vămilor Radu Traian Mărginean.

Acuzaţia procurorilor: bani pentru partid

Scandalul din jurul numirii ca şef la Vama Halmeu a început prin autodenunţul Nicoletei Dobrescu şi a continuat cu rezultatele cercetărilor procurorilor DNA din care rezultă că 130.000 de euro s-ar fi dus la PDL prin intermediul lui Liviu Florian. Nicoleta Dobrescu a mai spus că Florian ar mai fi pretins 300.000 de euro, dar că nu i-ar mai fi dat.
În rechizitoriu se arată că procurorii au început urmărirea penală a fostului şef al ANV, Radu Traian Mărginean, respectiv a lui Eugeniu Petrescu, membru PDL Bucureşti, pentru luare de mită şi complicitate la trafic de influenţă. Înainte de a fi citaţi la DNA, cei doi s-au întâlnit pentru a se înţelege că vor uziata de dreptul la tăcere, astfel încât DNA a continuat cercetările faţă de cei doi într-un dosar separat decât cel al şpăgii de la Vama Halmeu. Procurorii au arătat în rechizitoriu şi legătura dintre şefia Vămii Halmeu şi PDL, susţinând că banii s-ar fi dus de la Nicoleta Dobrescu la Liviu Florian, iar mai apoi la Eugeniu Petrescu. Acesta din urmă, la rândul său, ar fi ajuns la înţelegere cu Radu Traian Mărginean să o numească pe Dobrescu şefă la Halmeu, obţinând astfel banii. Avocatul lui Liviu Florian a propus citarea lui Holdiş ca martor, motivând că astfel va demonstra contrariul.

Vezi aici video cu declaraţia lui Ioan Holdiş

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite