Fermierii sătmăreni, păgubiţi de secetă primesc bani de la Guvern. Cei afectaţi de grindină, deocamdată fără răspuns

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce seceta a făcut prăpăd în judeţul Satu Mare, agricultorii aşteaptă acum să primească despăgubiri pentru acoperirea pagubelor. La nivel de judeţ au fost compromise peste 90.000 de hectare de culturi agricole. Valoarea pagubelor se ridică la suma de 180 milioane lei.

Suprafaţa afectată de secetă cu diverse culturi din Satu Mare se situează la peste 90.252 hectare. Fermierii sătmăreni ale căror culturi au fost afectate aşteaptă despăgubiri de la Ministerul Agriculturii, însă din nefericire cei care se ocupă de cultivarea căpşunilor şi ale căror culturi au fost afectate de grindină deocamdată nu au primit nici un răspuns.

Conform Ordonanţei de Guvern numărul 45,  banii acordaţi drept despăgubiri ar urma să vină până la sfârşitul anului, însă fermierii trebuie să depună documentele la centrele Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură până cel târziu în 30 noiembrie, începând de mâine persoanele fizice, iar de luni sunt aştepate la centrul judeţean APIA şi persoanele juridice. Potrivit datelor furnizate de către Instituţia Prefectului Satu Mare, în judeţ există un număr de 6.871 de persoane fizice şi 381 de persoane juridice.

Acordarea subvenţiei

Fermierii interesaţi de obţinerea subvenţiei trebuie să deţină proces verbal de constatare şi evaluare a pagubelor încheiat în perioada 1 aprilie – 20 octombrie, în care să fie înscrise informaţii despre cultură, suprafaţa calamitată şi procentul de calamitare de peste 30%, şi să fie înregistraţi în evidenţele APIA cu cerere unică de plată pentru 2015, iar dacă nu au atestat de prducător trebuie să solicite primăriei de care aparţin acest document înainte de a se prezenta la centrele APIA.  

Culturile din judeţ au fost afectate, în medie, în proporţie de 50-60%, însă în zona Careiului şi Tăşnadului au existat cazuri de culturi distruse aproape în totalitate de lipsa precipitaţiilor. Anul acesta este al patrulea an consecutiv de secetă, lucru nemaîntâlnit în ultimii zeci de ani. Dacă media anuală de precipitaţii în judeţ a fost de circa 700 de litri pe metru pătrat, în luna august au fost înregistrate precipitaţii cuprinse între 155 şi 194 de litri pe metru pătrat, ceea ce înseamnă mult prea puţin. 

„În mod normal, dacă luăm în calcul zece ani, dintre aceştia doar doi erau secetoşi şi opt cu ploi. Ne aflăm acum în cel de-al patrulea an de secetă pedologică, lucru fără precedent până acum în judeţul Satu Mare”, a explicat directorul Direcţiei Agricole Ioan Cioltean.

Nici la nivel naţional statisticile nu sunt mai îmbucurătoare. În urma monitorizării şi evaluării situaţiilor centralizatoare comunicate la Centrul operativ pentru situaţii de urgenţă din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, rezultă că în acest an sunt afectaţi circa 173,5 mii de fermieri, pe o suprafaţă de circa 1,65 milioane hectare, cele mai afectate fiind culturile de porumb boabe, floarea-soarelui, soia, cartof, sfeclă de zahăr, legume în câmp, plante de nutreţ, păşuni şi fâneţe.

Amploarea fenomenului este semnificativă, cifrele reprezentând aproximativ 18% din totalul numărului de fermieri şi din suprafaţa agricolă, conform bazei de date a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură pe anul 2015.

Pe aceaşi temă:

Constantin: Agricultura va primi la rectificarea bugetară peste un miliard de lei. Fermierii afectaţi de secetă vor primi despăgubiri de 640 de milioane de lei

Ponta: Numai când e secetă ne aducem aminte de un program naţional pentru irigaţii

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite