Constantin: Agricultura va primi la rectificarea bugetară peste un miliard de lei. Fermierii afectaţi de secetă vor primi despăgubiri de 640 de milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Constantin a anunţat că fermierii care au fost afectaţi de secetă vor primi despăgubiri de la Guvern, suma toatală ridicându-se la 640 de milioane de lei FOTO Eduard Enea
Daniel Constantin a anunţat că fermierii care au fost afectaţi de secetă vor primi despăgubiri de la Guvern, suma toatală ridicându-se la 640 de milioane de lei FOTO Eduard Enea

Ministerul Agriculturii va primi la rectificarea bugetară peste un miliard de lei, respectiv 640 de milioane de lei, bani pentru ajutorarea fermierilor afectaţi de secetă, 106 milioane de lei pentru subvenţii la motorină şi diferenţa, realocarea unor sume cedate altor ministere la rectificarea anterioară.

La finalul şedinţei de miercuri a Guvernului, jurnaliştii prezenţi l-au întrebat pe ministrul Agriculturii care este suma finală pe care o va primi instituţia pe care o conduce la rectificarea bugetară de vineri, ultima rectificare din acest an, iar el a arătat că alocarea totală depşeşte un miliard de lei.

“Suma finală va depăşi un miliard de lei şi este compusă din 640 de milioane lei pentru despăgubir, 106 milioane pentru plata subvenţiei la motorină pentru trimestrul trei şi diferenţa este o sumă pe care am cedat-o bugetului consolidat la rectificarea precedentă pentru a ajuta celelalte ministere în procesul de confinanţare a fondurilor europene. Acum, avem nevoie pe final de an de acea sumă şi o primim înapoi“, a spus Daniel Constantin.

Daniel Constantin a anunţat că fermierii care au fost afectaţi de secetă vor primi despăgubiri de la Guvern, suma toatală ridicându-se la 640 milioane lei, iar plăţile către agricultori se vor face, cel mai probabil, de la jumătatea lunii decembrie.

„Am avut o discuţie cu primul-ministru şi în persepctiva rectificării care va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni şi cu ministrul de Finanţe, am hotărât suma totală pe care Guvernul, prin ministerul Agriculturii, o va acorda ca şi despăgubiri pentru fermierii afectaţi de secetă, ea se ridică la 640 de milioane de lei, deci o sumă destul de mare care va veni la bugetul ministerului Agriculturii prin această rectificare şi după aceea va fi distribuită către fermieri imediat după momentul în care vom primi cererile şi în momentul în care vom avea acceptul Comisiei Europene scris, vizavi de notificarea pe care o facem“, a declarat ministrul Agriculturii.

Potrivit lui Constantin, această Hotărâre, privind despăgubirile pentru fermieri, va fi aprobată cel mai târziu în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare.

„Astăzi (marţi n.r.) notificăm Comisia Europeană, de la 1 noiembrie, cel mai probabil, vom primi cereri, vom anunţa imediat ce se va aproba Hotărârea de Guvern vom primi cereri din partea fermierilor, urmând ca la începutul sau jumătatea lunii decembrie, imediat ce va veni răspunsul Comisiei Europene, să începem să facem aceste plăţi“, a precizat Constantin.

Potrivit ministrului Agriculturii, despăgubirile se vor acorda fermierilor care au suferit pierderi pe mai mult de 30% din suprafaţă, acest lucru fiind prevăzut în regulamentul european.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite