Dezvelirea bustului Regelui Ferdinand I, la Carei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Duminică, 10 mai 2015, de la ora 12.30 în centrul Municipiului Carei, a avut loc dezvelirea bustului Regelui Ferdinand I.

Evenimentul a fost deschis şi moderat de Bogdan Georgescu, directorul Direcţiei de Cultură a Municipiului Carei, după care au luat cuvântul preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef şi primarul municipiului Carei, domnul Eugen Kovács. La dezvelirea bustului au participat alături de cei doi vorbitori şi prefectul Eugeniu Avram, deputatul Ovidiu Silaghi, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mircea Govor şi sculptorul Radu Ciobanu, cel care a realizat bustul Regelui Ferdinand din centrul municipiului Carei.

După dezvelirea bustului, preoţi din cadrul Parohiei Ortodoxe române Carei şi preoţi din cadrul protopopiatului Greco-Catolic Carei alături de Părintele Protopop Ortodox de Carei, Marian Crainic şi părintele Vicar Foraneu Greco-Catolic Radu Filip au oficiat o slujbă de sfinţire, după care s-a depus o jerbă de flori din partea celor prezenţi la eveniment.

La manifestare au participat oficialităţi locale şi judeţene, oameni de cultură şi un număr mare de localnici.

Manifestarea s-a încheiat cu un moment artistic susţinut de Patricia Borbely şi Adrian Ştefănuţi, care au recitat două poezii, iar prof. Vlad Paşca a interpretat la vioară un fragment din Rapsodia Română a lui George Enescu.

La data de 10 mai se împlinesc 149 de ani de la încoronarea primului Rege al României, Majestatea Sa Regele Carol I şi de la începutul domniei acestuia. Amplasarea bustului unui reprezentant al Familiei Regale a României constituie un eveniment de o importanţă aleasă, pentru comunitatea locală şi judeţeană, mai ales că se împlinesc 96 de ani de la vizita Majestăţii Sale pe aceste meleaguri. Majestatea Sa Regele Ferdinand I al României a vizitat oraşul Carei la data de 25 mai 1919, alături de Alteţa Sa Regina Maria a României, cu scopul familiarizării membrilor Casei Regale cu noile teritorii unite cu România, în urma evenimentului din 1918. La momentul respectiv, oraşul Carei era centru al Comitatului Sătmar. Familia Regală a fost însoţită în Municipiul Carei de către Iuliu Maniu, în calitate de preşedinte al Consiliului Dirigent.

Vă mai recomandăm

Castelul Karolyi a participat la Târgul European al Castelelor Ediţia I

Lucruri puţin ştiute despre Ion I.C. Brătianu şi cum ne-a schimbat ţara. „Zodia bună a României” şi reformele ce au stat la baza democraţiei interbelice

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite