Cum se acordează un clopot: distanţa de la zgomot la muzică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adrian Caraba
FOTO Adrian Caraba

Clopotele sunt în egală măsură instrumente muzicale şi instrumente mitice, fiind numite şi „Glasul lui Dumnezeu care cheamă lumea la Biserică”, afirmă Radu Blotor, deţinătorul unei turnătorii de clopote din Maramureş.

Acesta produce clopote de mai bine de 12 ani, dar nu doar că le produce, ci le şi acordează, astfel încât acestea să reproducă diferite note muzicale atunci când sunt trase, să fie melodioase şi să fie o plăcere pentru cei care le ascultă.

„Fiecare clopot când iese din turnătorie este în mod normal la fel, are aceeaşi structură şi aceeaşi grosime a pereţilor. Acordarea lor şi transformarea lor din obiecte care produc zgomote în obiecte care produc muzică se face prin prelucrarea pereţilor clopotelor. Fiecare notă este produsă la o altă grosime a pereţilor, astfel că pereţii interiori ai clopotului se subţiază până ce acesta produce nota pe care o dorim”, afrimă Radu Blotor.

De-a lungul timpului, firma lui a realizat complexe de clopote, sistematizate, legate la un calculator, care atunci când sunt acţionate pot cânta diferite melodii. Acestea sunt cele mai căutate în ultima perioadă, chiar dacă preţul acestora este net superior.

Satu MarePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite