Cinci remedii periculoase din popor. Ce efecte poate avea medicaţia „după ureche“ şi ce rău poate să ne facă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar medicul poate pune un diagnostic corect în baza unor investigaţii medicale.FOTO. uksmd.com
Doar medicul poate pune un diagnostic corect în baza unor investigaţii medicale.FOTO. uksmd.com

Tratarea bolilor cu leacuri din popor implică, pe lângă multă responsabilitate, şi o cunoaştere adecvată a plantelor şi a substanţelor pe care le folosim. Chiar dacă strămoşii noştri foloseau anumite plante sau apelau la diverse ritualuri pentru a alunga boala, medicina a demonstrat în timp că automedicaţia la recomandarea unui necunoscător poate duce la agravarea şi nu la tratarea bolii.

Internetul abundă de site-uri unde se găsesc sfaturi pentru tratarea unor afecţiuni sau stări de indispoziţie cu ajutorul aşa-numitelor leacuri din popor. De asemenea, există şi foarte multe cărţi unde sunt descrise tratamentele naturiste, cum se aplică şi care sunt efectele benefice ale acestor plante. Persoanele care suferă de o boală ar trebui să se gândească bine când aleg tipul de tratament şi numai după ce au consultat un medic specialist care este singurul care poate recunoşte starea exactă a sănătăţii, motiv pentru care indiferent de decizia luată un control medical ar trebui să fie obligatoriu.

Chiar şi cei care sunt adepţii tratamentelor naturiste recomandă o serie de analize înainte de începerea unor cure de detoxifiere sau realizarea testelor prin care putem afla care sunt substanţelor care ne pot provoca alergii. Contrar credinţelor populare anumite practici sau leacuri ne pot face mai mult rău decât bine.

Spre exemplu, în cazul mahmurelii unele persoane obişnuiesc să încerce să se trezească din beţie cu ajutorul unei căni mare de cafea, lucru pe care nici medicii, dar şi practicienii medicinei naturiste nu îl recomandă deoarece cafeaua suprasolicită ficatul. În al doilea rând, este recomandată evitarea prăjelilor şi a alimentelor grase. De asemenea, medicii nu recomandă nici folosirea paracetamolului după ce am consumat alcool, chiar dacă puţine persoane ştiu acest lucru. Ceaiul este mai bine tolerat sau sucul din fructe proaspete. 

Cele mai periculoase remedii 

1. Untul sau iaurtul în cazul arsurilor solare. "Multe persoane mai apelează încă la iaurt sau unt după expunerea la soare, cu toate că acum se găsesc cu uşurinţă în farmacii creme care au factorii de protecţie şi care sunt mult mai eficiente. De asemenea, o greşeală pe care oamenii, în special fetele, o fac frecvent este stropirea cu bere în timpul expunerii la soare, în detrimentul cremelor care asigură protecţia împotriva razelor ultraviolete, deosebit de dăunătoare pentru piele. Eu, ca şi medic dermatolog, nu pot să înţeleg de ce am prefera să folosim ceva care nu are nici o recomandare medicală, dar am evita ceva care este dovedit că face bine corpului?", explică medicul dermatolog Marcel Nichita. 

2. Îndepărtarea negilor. O altă practică deosebit de periculoasă este tăierea sau arderea negilor. Chiar dacă prietenii sau cunoştiinţele vă sfătuiesc să trataţi negii băbeşte, medicii nu recomandă asemenea practici din cauza faptului că verucile, cunoscute în popor sub denumirea de negi sunt de mai multe feluri, se tratează diferit şi trebuie identificate mai întâi cauzele apariţiei lor. În popor se cunoaşte faptul că rostopasca sau uleiul de ricin sunt indicate în tratarea negilor, însă dermatologii susţin că negii se pot înmulţi, iar amânarea unui consult şi aplicarea leacurilor băbeşti nu este decât în defavoarea noastră. "Imediat ce se observă pe piele ceva cu aspect de neg, când apar infecţii, febră, dureri, când există boli asociate, precum diabetul sau boala arterială periferică, este obligatoriu consultul dermatologic. Supravegherea periodică a pielii a devenit o necesitate", explică medicul dermatolog.  

3. Desfundarea urechilor. Un alt obicei care este foarte dăunător şi periculos este desfundarea urechilor sau tratarea "curentului " la urechi prin aprinderea unei foi de ziar în formă de con de hârtie sau introducerea unei lumânări cu capătul care nu se aprinde în ureche. De asemenaa, medicii specialişti ORL nu recomandă nici folosirea beţişoarelor din bumbac pentru desfundarea urechilor. “Pe lângă faptul că sunt inutile, ele nereuşind practic să cureţe canalul, ci doar să afunde şi mai mult ceara în interiorul urechii, pot fi periculoase pentru sănătatea aparatului auditiv! Recomandarea este valabilă pentru orice alt obiect asemănător beţisoarelor. Am avut pacienţi care au venit cu urechea înfundată pentru că şi-au turnat moare de varză, tot felul de ceaiuri şi de la un dop de ceară care poate fi scos uşor în cabinetul medicului de familie, au ajuns la unitatea de primiri urgenţe”, explică medicul specialist ORL, Laura Năvală. 

4. Ceai fierbinte pentru gât. Laringita este o afecţiune des întâlnită în copilărie, însă medicii ne spun că, în ciuda credinţelor populare, băuturile fierbinţi sunt interzise, ceaiurile pot fi şi ele ineficiente, chiar dacă la prima vedere sunt cea mai la îndemână soluţie. Medicul ORL precizează că orice aliment prea cald sau sucurile acidulate pot duce la inflamarea zonei dureroase şi nu la eliminarea viruşilor care sunt de cele mai multe ori vinovaţi de apariţia durerii. 

5. Ceaiul de muşetel este contraindicat tratării conjunctivitei. Folosirea ceaiului de muşeţel în anumite afecţiuni este indicată, însă cataplasmele cu ceai de muşetel pentru ochii roşii, iritaţi sau în cazul persoanelor cu conjunctivită sunt interzise de medicii specialişti. "Ochii sunt extrem de sensibili, în tratarea afecţiunilor oculare e nevoie în primul rând de o igienă strictă, numai medicul oftamolog poate pune un diagnostic corect, iar dacă vorbim despre conjunctivită, care este contagioasă, cu atât mai mult cel în cauză trebuie să treacă pe la un specialist. Nu putem avea siguranţa că muşetelul este curat, apa folosită este fără nici o bacterie, atunci în loc să tratăm îmbolnăvim, când un consult oftamologic ne-ar putea scuti de multe neplăceri", spune medicul oftamolog Levai Lehard.  

Vă mai recomandăm: 

Cât de des trebuie să mergem la doctor pentru analize medicale şi ce boli putem descoperi

Când devin copiii sfidători şi isterici şi cum trebuie să gestioneze părinţii crizele de nervi ale celor mici

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite