Cât de des trebuie să mergem la doctor pentru analize medicale şi ce boli putem descoperi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Analizele medicale uzuale oferă informaţii despre starea generală a organismului FOTO: Shutterstock
Analizele medicale uzuale oferă informaţii despre starea generală a organismului FOTO: Shutterstock

Chiar dacă mulţi dintre noi tratează cu indiferenţă analizele medicale uzuale, acestea sunt destul de importante. Pentru a şti că totul este în regulă cu organismul nostru, specialiştii recomandă efectuarea acestor investigaţii cel puţin o dată pe an.

Analizele medicale uzuale reprezintă o serie de investigaţii preliminarii cu ajutorul cărora se verifică starea organelor din corp. Este vorba despre ficat, stomac, pancreas sau rinichi. De asemenea, aceste analize au rolul de a verifica nivelul glicemiei din sânge, al colesterolului, precum şi al celulelor responsabile cu apărarea organismului împotriva infecţiilor. 

„Analizele medicale sunt foarte importante, în funcţie de ceea ce vrei să descoperi la pacientul căruia i le recomanzi. Cele uzuale sunt şi ele utile pentru că oferă o serie de informaţii preţioase despre starea generală a pacientului”, explică medicul de familie Mihail Lungu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din judeţul Ialomiţa. 

Verificarea integrală a organelor

Potrivit specialiştilor, analizele medicale uzuale se împart în mai multe categorii care vizează anumite organe. Una dintre aceste investigaţii se numeşte Hemoleucogramă şi prezintă informaţii despre nivelul glicemiei, numărul de leucocite sau nivelul colesterolului din sânge. 

Urmează apoi analiza denumită Transaminază ( TGP/ TGO) prin care se verifică starea ficatului. De asemenea, la fel de importantă este şi Amilaza pancreatică, investigaţie medicală care oferă informaţii despre pancreas. 

La fel de importante sunt şi analizele probelor de urină prin care se pot depista afecţiuni din zona aparatului urinar. „În urma acestei analize se verifică dacă în organism există infecţii urinare sau litiaze renale sau vezicale”, explică medicul specialist în urgenţe Anca Telehuz, şefa Unităţii de  Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia. 

Chiar dacă sunt considerate analize uzuale, aceste testări sunt foarte importante pentru că pe baza lor pot fi descoperite o serie de afecţiuni grave. „De exemplu, o Hemoleucogramă poate stabili dacă organismul se confruntă cu infecţii. De asemenea, tot în urma unei astfel de investigaţii se poate descoperi o eventuală leucemie”, susţine medicul de familie Mihail Lungu. 

Sfaturile medicilor

Pentru a fi liniştiţi şi a considera că totul este în regulă cu organismul nostru, specialiştii ne recomandă să efectuăm aceste analize medicale cel puţin o dată pe an. De asemenea, medicii sunt de părere că un meniu echilibrat şi o viaţă fără stres ne vor fi de folos pentru ca rezultatele analizelor să fie în regulă. 

Citiţi şi:

Misterele corpului uman: cum ne avertizează organismul că suferim de infecţii sau de cancer

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite