Articol publicitar

Topul remediilor eficiente în răceală şi gripă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gripa Arhiva

Nici răceala şi nici gripa nu se tratează cu antibiotice decât dacă se depistează suprainfecţii bacteriene, atenţionează medicii. Însă o serie de plante sunt eficiente în tratamentul acestor afecţiuni respiratorii, chiar în fază acută.

Într-un singur anotimp rece circulă peste 100 de virusuri de răceală, astfel că, mai ales dacă avem un sistem imunitar slăbit, există riscul să suferim de viroze întreg sezonul. Şi vremea specifică acestei perioade, ba cu frig, ba cu temperaturi care cresc brusc, face astfel încât organismul să devină mai sensibil la infecţii respiratorii.

Răceala sau gripă?

Atât răceala, cât şi gripa sunt boli respiratorii cu simptome similare, însă de intensitate diferită. Astfel, dacă răceala debutează cu o stare febrilă care se instalează treptat, însoţită de strănut, tuse şi nas înfundat, gripa apare brusc, cu temperatură de 39 de grade Celsius sau mai mare, dureri de cap, crampe musculare şi o stare generală proastă care pune de cele mai multe ori pacientul la pat.

Una dintre cele mai mari greşeli pe care le-am putea face în acest caz ar fi să ne tratăm cu antibiotice, întrucât sunt boli produse de virusuri. La antibiotice se apelează doar dacă apar suprainfecţii cu bacterii, iar atunci tratamentul este indicat de medic.

De altfel, chiar dacă este vorba despre o banală răceală şi cu atât mai mult dacă suspectăm o gripă, specialiştii ne recomandă să ne adresăm medicului sau farmacistului pentru tratamentul optim, care poate consta în pastile, prafuri care se dizolvă în apă caldă, siropuri de tuse, spray-uri nazale ori inhalaţii, dar poate fi completat şi cu suplimente alimentare şi cu ceaiuri.

Vitamina C întăreşte imunitatea

Pe primul loc într-un top al remediilor naturiste, dr. Alice Popescu, medic specialist medicină de familie cu competenţe în apifitoterapie la Institutul Naţional de Medicină Complementară şi Alternativă din Bucureşti, ar aşeza echinaceea.

„Echinaceea are efect imunostimulator, antiviral direct şi reduce febra. Sub formă de tinctură, se iau 30 de picături de trei ori pe zi, diluate în ceai, apă sau suc. Un tratament împotriva răcelii durează o săptămână sau zece zile. Ceaiurile cu echinaceea sunt indicate chiar în faza acută a gripei“, explică medicul. Persoanele cu imunitate scăzută e bine să urmeze un tratament de două luni cu echinaceea, în fiecare toamnă.

Plantele care conţin vitamina C sunt şi ele indicate, respectiv măceşele, lămâia, ardeiul iute, ghimbirul, întrucât cresc imunitatea organismului. „Ardeiul iute este indicat şi pentru faptul că stimulează circulaţia, încălzeşte şi elimină factorul patogen. Ghimbirul are oarecum o acţiune similară şi este indicat chiar din primele zile ale debutului gripei sau răcelii“, adaugă dr. Alice Popescu.

Combinaţia de vitamina C cu zinc este o altă soluţie de întărire a imunităţii, iar dacă am răcit deja ne ajută să ne recuperăm mai repede.

Tinctura de propolis este iarăşi foarte eficientă, având un efect dezinfectant şi cicatrizant. „Recomand administrarea acesteia într-o linguriţă de zahăr, întrucât tinctura nu se dizolvă în apă şi, dacă este înghiţită puţin câte puţin, ea precipită pe pereţii faringelui, adică exact acolo unde mucoasa este lezată“.

Pătlagina, foarte bun expectorant

Cum răceala este însoţită de multe ori de tuse, pătlagina este un remediu eficient, mai ales în tusea productivă. „Pătlagina este un bun expectorant, fluidizează secreţiile bronhice, deci este utilă în tusea productivă. Ceaiul de ceapă poate fi o altă variantă. Are un gust oribil, dar este eficient. Usturoiul consumat ca atare dă rezultate, însă este indicat doar persoanelor care nu suferă de gastrită, pentru că acelea îl suportă mai greu“.

O combinaţie de pătlagină, acetilcisteină şi zinc poate fi o variantă de tratament care fluidizează secreţiile, păstrează umiditatea normală a mucoaselor căilor respiratorii şi susţine funcţionarea normală a sistemului imunitar.

Uleiuri volatile pentru nasul înfundat

Cel mai nesuferit simptom al răcelilor este însă nasul înfundat. Putem scăpa de necaz folosind uleiurile volatile precum cele de busuioc, eucalipt sau cimbru care pot fi adăugate în ceai şi care desfundă căile respiratorii, dar putem folosi şi spray-uri cu apă de mare, care pot fi folosite atât la copii, cât şi la adulţi fără efecte secundare. Extractul de verbină, cel de soc, de tei sau de genţiană curăţă sinusurile de mucusul secretat şi reduc presiunea asupra acestora.

Despre tratamentele care dau cele mai bune rezultate împotriva răcelii, aflaţi la emisiunea Adevărul Live de luni, 7 martie, de la ora 15.00.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite