Aglomeraţie în vămile din vestul ţării! Românii plecaţi în străinătate se întorc acasă de sărbătorile Pascale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de românii plecaţi la muncă în străinătate se întorc acasă de Paştele Catolic. La punctul de trecerea frontierei Petea, coada s-a întins pe zeci de metrii şi s-a lucrat la capacitate maximă pentru ca stranierii să nu aştepte la rând mai mult de 30 de minute. Cei mai mulţi se reîntorc la muncă luni şi cel mai probabil vor reveni acasă în concediile din august.

Românii plecaţi la muncă în străinătate, în special cei din Germania, Austria, Danemarca şi Belgia se întorc în număr mare în ţară pentru a sărbători tradiţional Paştele la final de săptămână. Cei mai mulţi sunt plecaţi cu familiile, însă spun că de sărbători le place să guste din miel şi paşcă alături de familia reîntregită. Unii mai tineri au spus că preferă să dea o petrecere în acest weekend, renunţând la a mai sărbătorii Paştele în mod tradiţional. Cei care au deja o familie, sunt căsătoriţi şi au doi sau trei copiii au subliniat că vor profita de cele trei zile libere pentru a se odihnii şi a-şi vizita părinţii care îi aşteaptă nerăbdători cu toate bunătăţile.

Printre românii care trecut azi vama Petea s-au aflat numeroşi sătmăreni, în special oşeni. Cu toate că sunt plecaţi de mai bine de 18 ani în străinătate în căutarea unui trai mai bun, îşi petrec  Paştele, sărbătorile de iarnă şi concediile de vară în Ţara Oaşului acolo unde, mai ales de sărbători mesele sunt bogate, iar pălinca e cel mai bun medicament pentru toate problemele.

Marea majoritate dintre cei cu care am intrat în discuţie au precizat că preferă ca să vină acasă de Paşte deoarece de 1 Mai zilele libere sunt mai puţine şi atunci nu reuşesc să rezolve şi alte probleme. Unii dintre ei au spus că profită de acest timp liber pentru a-şi efectua analize medicale , îşi renoiesc buletinele, paşapoartele, fac cumpărături sau au grijă să îi viziteze şi să le ofere o mână de ajutor părinţilor bolnavi. Astfel că nu e exclus ca în această perioadă să fie mai aglomerate magazinele, ghişele Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor, iar traficul poate fi aglomerat mai ales în municipiul Satu Mare.

În punctul de trecere a frontierei Petea, aglomeraţia a început încă de la primele ore ale dimineaţii, poliţiştii de frontieră fiind obligaţi să lucreze pe trei benzi la intarea în ţară. Cu toate acestea au fost familii care au asteptat şi 40 de minute pentru a trecere vama deoarece fata de alţi ani controalele au fost mult mai aspre care au rolul de a prevenii tranzitarea frontierei de către persoane, provenite din state aflate în zonele de conflict, care pot derula activităţi ce reprezintă o ameninţare reală la adresa securităţii interne şi externe.

Măsuri pentru evitarea aglomeraţiei

Pentru evitarea aglomerărilor, I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei a luat toate măsurile necesare astfel încât tranzitul să se efectueze în condiţii normale. În acest sens, au fost dispuse măsuri organizatorice de suplimentare a personalului poliţiei de frontieră şi a arterele de control, până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere, în funcţie de dinamica valorilor de trafic.

" Având în vedere că, la sfârşitul acestei săptămâni, credincioşii catolici din toată lumea vor sărbători Învierea Domnului în această săptămână s-au înregistrat creşteri ale traficului de persoane şi mijloace de transport. Mai precis, în perioada 21-25 martie, punctul de trecere a frontierei Petea a fost tranzitat de 29 de mii de persoane, respectiv 13 mii de mijloace de transport. Au intrat în România în acest interval de timp 16.500 de persoane şi au ieşit 12.100. Totodată, autorităţile de frontieră din R. Ungară ne-au informat că în perioada  26.03.2016, ora 23.00  – 28.03.2016 ora 23.00  este restricţionată, pe teritoriul R. Ungare, circulaţia auto-marfarelor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone", a precizat pentru Adevărul,  Oana Pârcălab, purtător de cuvânt STPF Satu Mare. 

Poliţia de Frontieră a pus la dispoziţia participanţilor la traficul transfrontalier numărul de telefon 021.9590 unde pot semnala diferite aspecte despre modul în care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, sesizările fiind preluate de către poliţiştii de frontieră care vor acţiona în consecinţă, legal, de la caz la caz.

Vă mai recomandăm:

Satu Mare, judeţ de tranzit pentru traficanţii de sirieni. Liderii grupării destructurate de DIICOT locuiesc în Germania

DIICOT a destructurat o reţea de traficanţi de sirieni. Nouă dintre membrii grupării acţionau în judeţul Satu Mare. Sirienii erau preluaţi de traficanţi din Bucureşti, după care erau scoşi ilegal din ţară prin vama Petea şi transportaţi în Austria sau Ungaria.

Ritualuri pentru spor de Buna Vestire, ziua în care îngerii vin pe pragul casei

Prima sărbătoare din calendarul ortodox, închinată Maicii Domnului, se cinsteşte pe 25 martie. Buna Vestire sau Blagoveştenia, ziua în care Fecioara Maria a primit vestea de la Arhanghelul Gavriil că-l va naşte pe Hristos, este sărbătorită în Postul Paştelui, fiind prima în care biserica acordă dezlegare la peşte.

Cum calculează ortodocşii data Paştelui şi cum se stabileşte la catolici. Când pică Sărbătoarea în următorii 10 ani

Paştele este o sărbătoare a cărei dată e variabilă şi în jurul căreia sunt fixate alte sărbători, precum Rusaliile (3-4 iunie). Regula după care se calculează ziua exactă a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în 325 e.n.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite