Ziua Recoltei bănăţene cu ouă de struţ moldovenesc
0După prima zi de târg agricultorii s-au declarat mulţumiţi de vânzări, iar reşiţenii au plecat acasă cu plasele pline de bunătăţi. Chiar dacă este criză ţăranii şi comercianţii s-au pregătit din timp cu legume şi fructe din cele mai alese, dar s-au întrecut şi în ornarea cât mai atrăgătore a tarabelor.
De la oale din lut, specialităţi ungureşti sau produse din plante şi
până la ouă de struţ şi brânzeturi premiate de specialişti, toate
acestea fac furori la Ziua Recoltei. Oul de struţ moldovean a fost cel
care a stârnit cel mai mult interesul. Reşiţenii au fost curioşi să
afle cum se prepară. „Am adus aceste ouă din Buzău pentru că am vrut
diversitate la această ediţie târgului de toamnă. Nu credeam că
vânzarea lor va merge aşa de bine. Mai sunt trei la vânzare”, a spus
Cristina Neagu, de 38 de ani. Familia Neagu se ocupă de agricultură de
aproape şase ani, iar în pieţele reşiţene sunt prezenţi de cinci ani.
Brânzeturi bănăţene
Brânzeturile de Fârliug sunt cunoscute în Banat. Puţini ştiu însă că
sunt marcă înregistrată. . Dumitru Marta, de 56 de ani, şi-a pus
costumul tradiţional, vechi de 150 de ani şi a venit la Ziua Recoltei
cu brânzeturi cu „brand” Fârliug. „Eu mă bucur de fiecare dată când e
Ziua Recoltei. A devenit o tradiţie să particip şi după ce merg la
târguri naţionale şi internaţionale vin şi la Reşiţa ca să arăt
oamenilor că avem produse de bună calitate şi în judeţ”, a spus Dumitru
Marta. Reşiţenii au cheltuit pentru provizii în medie 100 de lei. Fie
au cumpărat legume pentru murături, fie produse tradiţionale româneşti.
„Ştiam că se va organiza Ziua Recoltei şi mi-am cumpărat castraveţi şi
gogoşari pentru murături”, a spus Evelina Moată, de 36 de ani din
Reşiţa.
Au ţinut preţurile cât mai jos
Gospodinele au cumpărat cel mai ieftin ceapa cu 1,5 lei. Vinetele costă
şi 1,5 lei, castraveţii, 2,5 lei, cartofi, 1,5 lei, ardeii, 2,5 lei.
Pentru butoiul de varză preţurile cele mai mici au fost 1,5 lei o
căpăţână. Brânzeturile mai pot fi cumpărate şi mâine la următoarele
preţuri: caş de oaie - 20 de lei, urdă - 12 lei, brânză de oaie - 20 de
lei şi caşcaval tradiţional - 30 de lei. Şi nu în ultimul rând oul de
struţ moldovenesc adus Buzău costă 50 de lei şi trebuie specificat
faptul că acesta poate fi păstrat chiar şi un an de zile. Gospodinele
îşi pot cumpăra oale din lut chiar şi cu 40 de lei.