Tramvaiul din Reşiţa va fi repus pe şine cu finanţare de la UE, într-un proiect de 90 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tramvaiele turcesti vor ajunge la Reşiţa/ FOTO durmaray.com
Tramvaiele turcesti vor ajunge la Reşiţa/ FOTO durmaray.com

Primăria Reşiţa a primit un cadou de Crăciun. Noul ministru al Dezvoltării, Attila-Zoltan Cseke, a semnat 47 de cereri de finanţare pentru tot atâţia beneficiari din ţară care au în derulare proiecte în cadrul Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020. Principalul beneficiar este Municipiul Reşiţa.

Din cei 107,6 milioane de lei, care se alocă în acest moment, pentru cele 47 de proiecte, 41,3 milioane de lei sunt pentru Reşiţa. Banii reprezintă avansul pentru două proiecte: 1,44 milioane de lei pentru proiectul privind modernizarea Colegiului Naţional Diaconovici-Tietz şi 39,92 milioane de lei pentru achiziţionarea tramvaielor în cadrul proiectului de mobilitate urbană.

„În cazul Colegiului Diaconovici-Tietz suntem în faza prefinanţării, iar în cazul tramvaielor, suma alocată acum de minister reprezintă avansul pe care trebuie să-l achităm furnizorului garniturii de tramvaie, deci firmei din Turcia. Cele aproximativ 40 de milioane de lei constituie 30% din valoarea contractului, inclusiv TVA-ul aferent. 

Ministerul s-a ocupat de achiziţie, noi am semnat contractul şi, conform graficului, în partea a doua a anului 2022 vor începe livrările. În ceea ce priveşte proiectul privind finanţarea lucrărilor de reabilitare de la Diaconovici-Tietz, odată cu atribuirea contractului de lucrări, beneficiarul are dreptul de a solicita prefinanţare până în limita a 30% din valoarea eligibilă a proiectului. 

Ceea ce noi, Primăria Reşiţa, am făcut, pentru a nu împovăra bugetul local cu astfel de plăţi. Este un management financiar responsabil, pentru că suntem prea săraci pentru a cheltui banii Primăriei”, a declarat pentru reşiţa.ro, Graţian Dobre, directorul executiv al Direcţiei Dezvoltare Locală şi Instituţională din cadrul municipalităţii.

Proiectul de reintroducere a tramvaiului în Reşiţa a fost privit ca o adevărată nebunie a actualului primar Ioan Popa. Foarte puţini dintre reşiţeni au crezut că acesta se va ţine de cuvânt şi va duce la capăt promisiunea electorală a primului său mandat. Numai că în acest an, în luna iulie, Ioan Popa şi Sorin Maxim, directorul ADR VEST, au semnat contractul de finanţare pentru prima fază a proiectului, de circa 21 de milioane de euro.

În total, pentru toate cele trei faze ale proiectului valoarea se ridică la 90 de milioane de euro, acesta fiind şi cel mai mare proiect finanţat prin ADR VEST în regiune.

Sunt prevăzute reintroducerea tramvaiului, înlocuirea căii de rulare, modernizarea staţiilor de trasport, a spaţiilor publice, a zonelor pietoanale şi a celor verzi, urmând să fie o linie de tramvai înierbată, amenajarea depoului, cu hala de garare, spaţii administrative şi de mentenanţă. Tramvaiele se construiesc în Turcia şi în prima parte a anului 2022, vor ajunge la Reşiţa.

Vă recomandăm şi: 

Model nou de tramvai, construit de turci  pentru un municipiu din România. „Arată impecabil”

REPORTAJ Singura fabrică românească de tramvaie care luptă pentru supremaţie cu o companie turcească FOTO

ReşiţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite