Solista de muzică populară Mirela Pistrilă iubeşte poezia în grai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mirela Pistrilă a decoperit muzica de mică
Mirela Pistrilă a decoperit muzica de mică

Solista a descoperit muzica populară încă din copilărie, atunci când mama sa i-a fost un real model.Visul ei este ca, pe lângă cele patru albume de muzică populară pe care le are, să publice pe piaţă şi un album de poezie.

Profil:
Născută: 20.06.1973, la Bănia
Studii: Liceul „Mathias Hammer" din Anina
Familie: căsătorită, doi copii: Cosmin şi Janeta
Ocupaţie: solist de muzică populară, 3 albume

Mirela a decoperit muzica de mică, pentru că a avut ocazia să aibă o mamă cu aceeaşi pasiune. „La vârsta de 13 ani am debutat în muzică la Festivalul «Aurelia Fătu Răduţu», care a avut loc la Bocşa. Am reuşit să obţin premiul special pentru cel mai tânăr interpret, la un concurs la care au participat voci consacrate în muzica populară la vremea respectivă", a spus Mirela. Mai apoi, a participat la mai multe concursuri, care se ţineau mai ales în oraşele miniere.

„Am făcut parte din Clubul Minier de la Anina, care era cel mai reprezentativ pentru oraşul în care am copilărit. Ca membru al acestui club, în numele lui am participat la mai multe competiţii, care m-au ajutat să evoluez pe parcurs", a mai spus Mirela. Solista a văzut partea frumoasă a acestor concursuri câţiva ani mai târziu, atunci când a avut ocazia să îl cunoască pe soţul său, care este unul dintre instrumentiştii favoriţi ai mamei sale.

Concursuri importante

„La început, cântam fără cunoştinţe muzicale, iar tot ceea ce dădeam pe scenă pot spune că era doar talent nativ. După ce l-am cunoscut pe soţul meu, care cânta la orgă, acordeon şi pianină, lucrurile au început să se schimbe în bine pentru o voce prea puţin educată. De fapt, acesta a fost momentul definitoriu pentru cariera mea de solist de muzică populară de mai târziu", şi-a amintit, cu drag, Mirela.  De-a lungul carierei sale, solista a avut onoarea să participe la o serie de concursuri, din ale căror juriuri făceau parte nume mari ale muzicii uşoare şi populare româneşti, cum ar fi Marian Nistor, Angela Similia, Nicoleta Voica sau criticul Emilia Comişel, profesor universitar la catedra de folcloristică a Conservatorului din Bucureşti

„Scriu ceea ce simt"
Pentru că iubeşte tradiţia, Mirelei nu i-au scăpat din vedere alte aspecte strâns legate viaţa la ţară. „Scriu versuri de când am început să imprim albume. Asta pentru că, iniţial, planul era să îmi compun singură piesele, dar versurile au fost prea elaborate doar pentru a le cânta. Aşa că am început să scriu constant şi nu scriu doar poezie în grai. De obicei, scriu ceea ce simt", a spus Mirela. Visul ei este ca, pe lângă cele patru albume de muzică populară pe care le are, să publice pe piaţă şi un album de poezie.

Întrebări şi răspunsuri

Ce alte pasiuni mai ai în afară de muzică?
Atunci când am timp, pictez în acuarelă. Nu am o tematică anume, pictez ceea ce simt. Starea în care mă aflu atunci când sunt cu pensula în mână are o influenţă mare asupra mea. De obicei, peisajele mă atrag, pentru că, de exemplu, un pom înflorit îmi exprimă frumuseţea tinereţii.

Ce proiecte de viitor ai?
Vreau să urmez o facultate de muzică pentru că sunt de părere că în permanenţă avem de învăţat lucruri noi. În paralel, lucrez la albumul cu numărul patru care se numeşte „Am crescut cu drag la mine-n sat" şi care va fi gata de sărbătorile de iarnă. Va fi un album de folclor autentic, care reflectă viaţa şi frumuseţea satului bănăţean din zona Almăjului.

Ce-i place
„Îmi place să merg acasă la ţară, să îi ajut pe cei bătrâni, îmi place satul, să mă plimb prin natură. Îmi place tot ce ţine de tradiţie pentru că am crescut lângă maşina de cusut. Îmi place să merg cu fiul meu la biliard şi îmi place să alerg, atunci când am timp"

Ce nu-i place
„Sunt puţine lucruri care îmi displac pentru că sunt optimistă şi, de obicei, văd doar ceea ce este frumos în jurul meu. Totuşi, nu îmi place bârfa, ura şi să mă conducă banul. Chiar dacă sunt în zodia gemenilor, nu îmi plac oamenii cu două feţe".

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite