Reţetă spectaculoasă: gâscă îndopată la cuptor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gâsca gătită la cuptor poate fi un deliciu, dar poate fi şi un mare rateu dacă nu ştii să o găteşti şi greşeşti reţeta.

Bucătarul reşiţean Uica Mihai spune despre gâscă că este pretenţioasă atunci când e gătită şi, ca să-ţi iasă, ai două căi de urmat: fie tai, cureţi şi rânduieşti repede gâsca pentru fript, să nu dureze mai mult de jumătate de ceas, că altfel i se împietreşte carnea şi iese friptura iască şi cu gust de carton gofrat, fie tai gâsca pe îndelete, o opăreşti, jumuleşti şi pârpăleşti fără grabă şi în tihnă, iar mai apoi o freci cu sare peste tot, şi pe dinăuntru şi pe dinafară, o înveleşti în două rânduri de prosoape curate ori în pânzărie de in şi, aşezată pe o tavă, o laşi două zile la fezandat în cămară, la întuneric şi temperatură constantă.

“Şi dacă ai gâsca pregătită, iei măruntaiele ei, ficat, rânză, inimă, le clocoteşti un sfert de ceas în apă cu sare, dafin şi boabe de piper, la tai bucăţi şi le căleşti dimpreună cu ceapă tăiată solzişori, ardei capia mărunţit, pătrunjel verde la urmă şi nu îţi rămâne decât în călitura asta uşor răcită să amesteci miejii de nucă traşi la tigăiţă şi striviţi cu sucitorul pe planşeta de tăieţei, boabele de strugure Otel, cu boaba măruntă, neagră şi împarfumată, să mai dregi cu sare, piper, nucuşoară şi cimbru, apoi umpli gâsca pe sub coşul pieptului, o coşi cu şfară înmuiată în vin şi o aşezi în tavă.

Mă gândesc ce am uitat să îţi spun: vezi că la târtiţa gâştii o să găseşti untură galbenă, pe care o tai şi o topeşti în tuci, iară în grăsimea asta înmulţită cu ulei căleşti varza dulce tăiată fideluţă, amestecată cu făşii de ardei Kapia şi ardei bulgăresc şi pe patul ăsta auriu şi îmbietor aşterni gâsca îndopată.

Stropeşti cu vin alb sec, adaugi boabe de piper, crenguţe de cimbru, dafin, mai adaugi niscaiva apă călduţă şi potriveşti cuptorul cam la 170 de grade.

Trei ceasuri să stea gâsca acolo, întoarsă de două ori de pe o parte pe alta şi gata. Nu te mai învăţ cum se mănâncă, pentru că doarece şi fiindcă ar fi prea din cale-afară!”, explică neaoşul bucătar bănăţean.

 

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite