Reţeta faşirtelor din Banat, cunoscute pe plan local ca cele mai săţioase chiftele. „Saturi şi cei mai flămânzi oameni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto UICA MIHAI
Foto UICA MIHAI

Bucătarul reşiţean Uica Mihai recomandă faşirtea, ca pe o mâncare cu care poţi să saturi şi pe cei mai flămânzi oameni.

Uica Mihai spune despre combinaţia de carne de porc cu cea de vită şi cu cartofi că face faşirtea una dintre cele mai săţioase feluri de mâncare. Dar în acelaşi timp şi extrem de gustoasă.

Ingrediente:

Carne de vită cinci sute de grame
Carne de porc grasă cinci sute de grame
Doi cartofi mari cât genunchiul de vacă
La fel două cepe
Un căţel de usturoi
Patru ouă
Un picuţ de boia, un picuţ de piper, sare din biu, ceva chimion râşnit.

Pentru sos
O lingură de unt
Cinci linguri de făină albă trii nula
Zece linguri de lapte şi zece linguri de zupă de vită strecurată
Un strop de oţet, un strop de zahăr ca să se taie unul pe altul
Mărar din belşug şi smântănă pentru la urmă

Cum se face:

“Ca să te apuci de Faşirte trebuie să ai mare curaj şi să te închini mai întâi la duhurile din bucătărie şi să le pofteşti să iasă pe fereşti afară.
Şi de-abia după aia te apuci să toci carnea.
Porcul vine tocat cu satârul până se face mărunt de parcă ţi-e dinaintea plină de gămălii de chibrit, iar vita o dai de două ori prin maşina cu sită deasă, a doua oară adăugînd şi ceapa şi usturoiul.
Şi la cărnurile măcinate mai pui şi crumpii daţi pe răzătoare, oule, mirodeniile şi le baţi şi le frămânţi şi le descânţi până maiaua se face caldă supt mâna ta.
Atunci o dai la rece trei ceasuri iar tu poţi bea o bere şi să-i tragi un rând de curăţenie în bucătărie, ca să strălucească bec când te pui la fript faşirtele.
Şi neapărat să iei tigaia a mare şi să le frigi în baie de ulei adânc, sau dacă ai untură de porc rafinată, e şi mai bine.
Şi faci faşirtele cam de o sută de grame fiecare şi le dai forma să semene cu o palmă de cheferist plină de bătături şi le pruftuluieşti cu făină albă şi la dai în unsoare să se frigă până se fac vârtoase ca spinarea de balenă sau morun
Şi le scoţi din grăsime şi le pui să se scurgă şi să se odihnească pe şervet şi tot aşa până ai gătat toată tocătura.
Şi în farfuria lor unde le-ai aşezat lângă nişte cartofi natur tăiaţi lunguieţ, le faci un obraz gros de sos pe care îl ţii la cald pe marginea plitei.
Sosul e simplu şi nu-i mare scofală.
Căleşti făina în unt, o stingi cu zupa de vită şi când se îngroaşe tot amesteci mereuţ să nu se cocoloşească, mai pui laptele, oţetul zahărul şi le mai dai o undă. Şi când ai tras crăticioara la o parte, adaugi smântâna rece şi gălbenuşul de ou. Mesteci bine şi mai potriveşti din sare, piper iar la urmă arunci înuntru tot mărarul tocat să îşi lase tot sângele lui verde ca un must.
Şi iaca ai faşirtele în blid şi poţi să te faci barajist ca mine”, spune Uica Mihai.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite