Reşiţa se dezvoltă cu ajutorul noilor tehnologii. Cum se face trecerea de la oraş industrial la „Smart City“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reşiţa îşi propune să devină din nou unul dintre cele mai performante oraşe româneşti printr-un proiect care să-i asigure trecerea de la oraş industrial la unul inteligent - „Reşiţa, de la industrie la Smart City”.

Reprezentanţii administraţiei locale susţin că aşa cum, în trecut, Reşiţa a fost un brand pentru locomotivele şi motoarele navale, în viitorul apropiat, oraşul va fi recunoscut  pentru performanţe în domeniul noilor tehnologii şi a inovaţiilor în materie de business. Reşiţa, unul dintre cele mai mari centre industriale ale României, până în 1989, a decăzut în ultimele două decenii şi jumătate ajungând într-o situaţie critică: fără investitori, cu o depopulare masivă de circa 50 de mii de locuitori, fără fonduri pentru investiţii publice şi cu un nivel scăzut de trai.

Administraţia locală din Reşiţa îşi doreşte ca prin implementarea conceptului de “Smart City” să  folosească soluţiile tenologice moderne şi inteligente pentru oferi posibilitatea locuitorilor săi să fie mai educaţi, mai sănătoşi, să aibă un trai mai puţin costisitor, să fie mai mai implicaţi în tot ceea ce înseamnă procesul de administraţie publică, să aibă mai multe oportunităţi pentru afaceri, mai multe beneficii care se traduc prin îmbunătăţirea calităţii vieţii.

“Reşiţa a avut în ultimii 250 de ani câteva sclipiri. Prima e legată de 1771, atunci când aici s-au pornit două furnale şi s-a produs oţelul. În 1860 a început o altă activitate de pionerat: locomotivele pe aburi. Toate cele 460 de grupuri hidroenergetice din România s-au făcut tot la Reşiţa, a fost cel de-al treilea moment de pionerat, din punctul meu de vedere, prin care această vatră a dovedit că este smart, că aici există inteligenţă, inovaţie şi pionerat. După revoluţia din 1989, oraşul asta a luat-o la vale. Am pierdut populaţie masiv. De la 120 de mii, am ajuns la 70 de mii, dar nu contează cât de puţini suntem, contează cât de smart suntem. Aş fi putut să fac la Resita câteva parcuri, câteva gratuităţi şi unii erau fericiţi. Nu cred că dacă mai aducem un lohn la Reşiţa vom merge înainte. Vreau să aduc la Reşiţa pe cineva din industria green. Cum e Tesla, care face maşini electrice sau alţi investitori de genul acesta. Eu genul acesta de buisness îl vreau pentru Reşiţa. Mărturisesc că asta este singura noastră şansă să ieşim din starea asta. Să găsim soluţii de pionerat. Nu trebuie să aşteptăm de la stat să vină şi să ne facă, trebuie să găsim noi investitorii care să vină şi să ridice oraşul”, spune Ioan Popa, primarul oraşului.

Proiecte inteligente

Transformarea Reşiţei într-un Smart City se bazează pe industria de IT&C, asociaţii, institute de cercetare-dezvoltare, universitate şi nu în ultimul rând voluntari, care vor lucra împreună la construirea unuia dintre cele mai moderne şi inteligente oraşe din România din punct de vedere high-tech.

Primul proiect pe care administraţia din Reşiţa îl derulează deja în zona smart este managementul inteligent al traficului în oraş, gândit de Siemens, prin introducerea unei reţele video în una dintre cele mai aglomerate intersecţii din Reşiţa. După monitorizarea traficului pentru o perioadă de timp, va fi propusă cea mai eficientă măsură pentru eficientizarea circulaţiei în zona respectivă. Sistemul se poate extinde pe întregul teritoriu oraşului.

Un alt proiect este înfiinţarea unui centru Coder Dojo la Reşiţa, prin care copiii şi tinerii din regiune învaţă gratuit programare, să dezvolte aplicaţii, programe şi site-uri web.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite