Schiţa oficială cu locul unde va fi construit podul peste Dunăre. Are deja avizul de mediu şi este mai aproape de Galaţi decât se credea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aici se va construi podul peste Dunăre INFOGRAFIE C Crângan

Investiţia a obţinut deja avizul de mediu, iar licitaţia proiectului tehnic va avea loc cel mai probabil în primul trimestru al anului viitor. Licitaţia pentru lucrările efective de construcţia se va desfăşura şi ea până la sfârşitul lui 2017. Suma necesară este de un miliard de euro, va fi solicitată de la UE şi presupune şi modernizarea drumurilor de conexiune.

Visurile gălăţenilor de a avea un pod peste Dunăre sau un tunel pe sub fluviu se năruie pe zi ce trece, pe măsură ce proiectul podului de la Brăila devine tot mai mult o realitate,  în timp ce autorităţile de la Galaţi se cramponează de un studiu de fezabilitate (pentru tunel) scump şi fără vreun orizont.

Ministerul Mediului a confirmat zilele trecute că a avizat favorabil solicitarea Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice privind construirea unei traversări a fluviului la Brăila, ceea ce deschide drumul către licitaţiile pentru proiectul tehnic şi, apoi, pentru desemnarea unui constructor.

Şi Ministerul Dezvoltării au confirmat, de asemenea, că proiectul de infrastructură de la Brăila este în linie dreaptă şi că va fi extins la nivel regional, urmând a fi finanţat din bani europeni, în cadrul unui vast demers de modernizare a infrastructurii de transporturi din partea de est a României.

Totul depinde de avizul Comisiei Europene pentru proiect, dar este cert că banii există şi că investiţia îndeplineşte criteriile europene privind dezvoltarea infrastructurii, singurul mare impediment fiind acela că timpul este foarte scurt: dacă nu se semnaeză contractul de finanţare până la sfârşitul lui 2017 banii se pierd.

Revenind la proiect, trebuie să ştiţi că se va investi un miliard de euro pentru a se construi podul (evaluat la 300 de milioane de euro), dar şi racordurile acestuia cu E87 (Brăila-Galaţi-Giurgiuleşti), DN25 (Galaţi-Tecuci-E581), DN2B (Buzău-Brăila-Galaţi, varianta lungă), DN22 (Brăila-Râmnicu Sărat-E85), DN22D (Brăila-Măcin-Constanţa), DN22E (Galaţi-Tulcea) şi DN22B (drumul Galaţi-Brăila, pe dig).

Mai mult decât atât, suma totală include şi construirea unui drum expres care să lege cele patru mari oraşe din sud-est, respectiv Constanţa-Tulcea-Galaţi şi Brăila.

Pe unde va trece podul

O veste bună pentru gălăţeni este accea că podul va fi mult mai aproape de Galaţi decât se credea iniţial. Practic, potrivit schiţelor depuse la Ministerul Mediului în vederea avizării, distanţa dintre Galaţi şi conexiunea podului cu DN22B (dig) este de numai opt kilometri.

Harta amplasamentului podului de la Brăila SURSA FOTO dosarul pentru aviz de Mediu

Harta amplasamentului podului de la Brăila SURSA FOTO dosarul pentru aviz de Mediu

De la capătul vestic al podului se va construi, pe lângă staţia nouă de epurare a Brăilei, un segment de drum cu minimum patru benzi, care va face conexiunea cu E87 şi cu centura oraşului.

La capătul estic (pe malul tulcean), conexiunea se va face, printr-o bifurcaţie, atât cu DN22D (spre Măcin şi Constanţa), cât şi cu DN22E (spre Tulcea), undeva între localităţile Jijila şi Garvăn.

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite