Ministrul Mediului promite măsuri imediate pentru protecţia urşilor şi combaterea tăierilor ilegale de păduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Mediului, Costel Alexe, s-a întâlnit vineri, 15 noiembrie, cu  reprezentanţii Agent Green şi a făcut mai multe promisiuni concrete în privinţa gestionării sustenabile a pădurilor şi ursului brun.

Este vorba, în primul rând, despre păstrarea sub strictă protecţie a ursului brun şi realizarea strategiei naţionale care include măsuri pentru combaterea ameninţărilor reale care au dus la amplificarea conflictului om-urs: degradarea habitatului, schimbările climatice şi persecuţia oamenilor.

Alexe mai spune că Ministerul Mediului va face o prioritate din combaterea tăierilor ilegale prin îmbunătăţirea imediată a bazei de date SUMAL, operaţionalizarea deplină a aplicaţiei ”Inspectorului Pădurii” şi utilizarea de tehnologii noi pentru trasabilitatea lemnului.

Ministrul s-a referit şi la limitarea volumului exploatărilor forestiere la nivelul posibilităţii reale sustenabile şi creşterea aportului tuturor pădurilor la atenuarea impactului schimbărilor climatice şi a diferitelor dezastre naturale în corelare cu protejarea biodiversităţii. În acest context se doreşte testarea conceptului “Forever Forest” de silvicultură apropiată de natură în cadrul unui proiect-pilot.

Printre promisiunile pe care le-a făcut ministrul se mai află şi creşterea valorii adăugate pentru România prin înlocuirea exportului de buşteni cu export de produse finite, susţinerea unei noi legi pentru stricta protecţie a parcurilor naţionale, realizarea strategiei naţionale pentru creşterea suprafeţei împădurite a ţării la 40% până în anul 2040.

“Aceste obiective sunt dincolo de orice s-a realizat bine pentru tezaurul natural după anul 1989 încoace. Este târziu. Mult rău s-a făcut, însă dacă ministerul, noi, ONG-urile şi oamenii de ştiinţă vor lucra împreună intensiv, atunci avem o şansă de a face lucruri minunate care vor aduce o rază de lumină pentru natură şi pentru reputaţia pătată a ţării noastre”, a spus Gabriel Păun, preşedintele Agent Green.

Ministrul Alexe le-a mai spus reprezentanţilor Agent Green că doreşte obţinerea de fonduri UE pentru acordarea de subvenţii pentru stricta protecţie a ultimelor păduri primare şi seculare. Conform studiului PRIMOFARO, există încă 526.000 hectare potenţiale cu astfel de păduri. Studiul va fi analizat de specialiştii ministerului, iar discuţiile cu reprezentanţii Comisiei Europene vor demara deja anul acesta.

ReşiţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite