Încep lucrările de restaurare a Podul de piatră din Băile Herculane, vechi de peste 150 de ani

0
Publicat:

Cu o vechime de peste un secol și jumătate, podul de la Herculane a fost realizat pe locul în care a existat un pod din lemn, ridicat cu aproape o sută de ani mai devreme.

Podul de piatră FOTO Primăriea Băile Herculane
Podul de piatră FOTO Primăriea Băile Herculane

Podul de piatră din Băile Herculane, care face legătura dintre strada Cernei și Piața Hercules, intrat într-o fază vizibilă de degradare, va fi reabilitat cu ajutorul fondurilor europene.

Din cauza lucrărilor executate la calea de rulare, începând din data de 8.11.2022 circulația pe podul de piatră va fi oprită până la terminarea lucrărilor. Accesul spre Piața Hercules și către hotelul Roman se va face în această perioadă prin strada Zăvoiului continuând cu acces pe sens unic pe strada Izvorului prin fața Băilor Neptun către Piața Hercules. Întoarcerea va fi posibilă pe DN 67A (drumul forestier). În toată această perioadă transportul public local va fi efectuat în centrul vechi al stațiunii până la stația de la hotelul Cerna”, a anunțat Primăria Băile Herculane, pe pagina oficială de Facebook.

Sursa de finanțare pentru reabilitarea podului este printr-un proiect Regio-POR, „Investiții în infrastructura din turism”, în valoare de 5,5 milioane de lei

Ne cerem scuze pentru neplăcerile pricinuite cetățenilor și turiștilor de închiderea circulației pe podul de piatră în următoarea perioadă, însă aceste lucrări nu pot fi făcute fără oprirea acesteia, iar reabilitarea podului este o parte importantă a eforturilor de a reface monumentele istorice din centrul stațiunii Băile Herculane”, au mai transmis cei de la primărie.

Podul a fost construit în 1865 FOTO Wikipedia
Podul a fost construit în 1865 FOTO Wikipedia

Podul a fost construit în anul 1865, an care este înscris pe una din bolțile de susținere a podului.

Lungimea totală este de 36 metri, cu o structură pe două bolți având deschideri diferite: 16,46 metri cea mai mare și 11,50 metri, cea mai mică.

Lățimea totală a podului este de 10 metri, cu o lățime a căii de rulare auto de 6 metri, cu două sensuri, iar trotuarul pentru pietoni este de 0,5 metri.

Parapetul ce mărginește trotuarul este construit din elemente ornamentale din fontă, la partea superioară.

Coridorul acoperit ce facilita accesul pietonal dinspre Hotel Franz Iosif și Baia Carolina are o lățime de 2,50 metri.

Acoperișul este din tablă, pe șarpantă din lemn, susținută pe stâlpi metalici, având elemente ornamentale din fontă, la partea superioară.

Deasupra coridorului, la capătul dinspre Baia Hebe, se găsește o statuie de marmură, care o reprezintă pe Omfala, regina Lydiei (Regatul Lydia se întindea în vestul Anatoliei, din Turcia de astăzi), la care Hercules a slujit trei ani. Cu Omfala, Hercules a avut un fiu, pe Lamus.

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite